Е , пишеш едно , след 5-10 минути допълваш .
Човек не може да ти хване спатиите .
Може и да си прав,но и годината за сега е добра.Нито едно отравяне до сега само 2 отлива на летяща пчела.
Здравейте,
дойде време да си изпълнявам плана за увеличаване на броя семейства. Намерението ми е да разделя 50 семейства, като поради липса на място поставям новите върху старите. Долните два корпуса ще оставя с майката с няколко пити, основи и летящите стари пчели, ще имат външна хранилка. В горните два корпуса мисля да сложа всичкото пило и младите пчели и да ги оставя да си произведат майки. За вход там ще ползват кръглите прелки, под капака ще е милерова хранилка. Като се оплодят майките, ще пренеса отводките на другия пчелин и ще им сложа дъната.
Искаше ми се да правя директно разделяне на две и веднага да пренасям отводките на другия пчелин, за да останат с летящи пчели, но не знам практически как да го направя. По дебелите книги пише да се направи привечер и веднага да се пренесат отводките на друг пчелин, но колко отводки мога да направя привечер - една,две, три най-много и веднага да ги товаря. Другия ми пчелин е на 250 км и не става да пренасям по 2-3 отводки. Чудя се колко време след разделяне на семейството летящите пчели успяват да се върнат в стария кошер, когато той е наблизо? Това време ми е необходимо, за да успея да направя поне десетина отводки, в които да останат летящи пчели и да ги пренеса на новото място.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
По добре майката да е горе......Младите майки при завръщане от оплодителен полет се увличат в по големия поток пчели,а по големия поток е долу на прелката.
В момента има 27 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 27 гост (и))