Благодаря ви за информацията.Майките на отводките са тазгодишни.Мисля ,че не са роили или правили самосмяна,защото ги преглеждам всяка седмица и до сега не съм видял маточник,но е много много вероятно да греша,тъй като съм доста неопитен и може да съм пропуснал.
Осъзнах вече че ще ми трябват повече корпуси да има.За догодина задължително ще осигуря по още един и няколко резервни да има.
jordanov,с удоволствие бих им сложил по няколко изградени пити,но не веднъж ме предупредиха,че готови пити не се взимат.
Градежа мисля ,че е нормален.В горния корпус обаче изграждат 2 пъти по-бързо от долния.
В неделя следобед ще отида да видя какво се случва вчера пак им сложих по 2 основи да градят.Ще потърся по обстойно за майките.
jordanov,ако имаш време и желание,може да дойдеш с мен да хвърлиш едно око.
И аз смятам, че 4 корпуса са задължителни в комплекта. Силните семейства, при бурна паша пълнят нектар и в четирите корпуса. Забиват майката в първи на 4 - 5 рамки да работи. Защо да губим възможен принос заради липса на място? Когато притока намалее, те си качват меда, запечатват и сами освобождават място на майките.
П.с. Миналата година имах семейства, които заслужаваха още обем, но бях неподготвен! Грешка.
По нашия край, при такова време и при такъв слънчоглед, нормален ЛР кошер е хубаво да е на 5 корпуса. Може и на 4, но трябва през 5-6 дена да се ръчка и да се вадят рамките които са запечатани поне на половина. Да не забравяме, че може да говорим и за температури около 35 до 40 и нагоре. Гледали сме ги такива филми.
П.п. Младши, в събота се глася да въртя, надявам се в неделя до обяд вече да съм си починал, хаха. Нагласи поне десет основи а може и дваесе, аз за всеки случай ще взема някоя рамка ако имам останала де и ще видим дали да сложим и трети корпус някъде.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Здравейте! Има ли някакъв начин да се определи водното съдържание на меда без рефрактометър?
В момента има 24 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 24 гост (и))