Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 482 от 683 ПърваПърва ... 382432472480481482483484492532582 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 4,811 до 4,820 от общо 6828
    VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от zebrock Виж публикацията
    Здравейте.

Питите ги преглеждах една по една,но майките не можах да ги видя.Семействата не са агресивни,няма маточници и има нормален летеж.По принцип знам че когато семейството осиротее настъпва хаос,затова не продължих да ги търся по обстойно,мислейки че са някъде там,щом си работят спокойно.
    Не ползвам ханеманова решетка и пилото е в западната страна на горните и долните корпуси.Там са струпани и най-много пчели.
    Дайте ми съвет какво да правя.Да търся ли майките и как да им осигуря място за снасяне?Нямам други изградени пити и корпуси.Притеснявам се това спиране на яйцеснасянето да не доведе до рязко отслабване на семейството в по-късен етап.
    Пчелите са спокойни и работят .
    За другото не се притеснявай .

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Рости, Янчо е напълно прав. Грешката не е в работата на колегата до сега, а в това че не си е подсигурил необходимия инвентар. Той на практика има само плодник. Ами къде са му медовите корпуси? По стандарт, знаеш, че ЛР е с 3 а не с 2 корпуса, но практиката показва, че е добре да са поне 4.
    Това е само на книга при нас .
    Дай ми пример , къде в България едно семейство пълни 4 корпуса ЛР ?

Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Ами ще ти снимам, като почна да вадя меда.

Наблюдател
    Регистриран
    07.11.2016
    Благодаря ви за информацията.Майките на отводките са тазгодишни.Мисля ,че не са роили или правили самосмяна,защото ги преглеждам всяка седмица и до сега не съм видял маточник,но е много много вероятно да греша,тъй като съм доста неопитен и може да съм пропуснал.
    Осъзнах вече че ще ми трябват повече корпуси да има.За догодина задължително ще осигуря по още един и няколко резервни да има.
    jordanov,с удоволствие бих им сложил по няколко изградени пити,но не веднъж ме предупредиха,че готови пити не се взимат.
    Градежа мисля ,че е нормален.В горния корпус обаче изграждат 2 пъти по-бързо от долния.
    В неделя следобед ще отида да видя какво се случва вчера пак им сложих по 2 основи да градят.Ще потърся по обстойно за майките.
    jordanov,ако имаш време и желание,може да дойдеш с мен да хвърлиш едно око.

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    И аз смятам, че 4 корпуса са задължителни в комплекта. Силните семейства, при бурна паша пълнят нектар и в четирите корпуса. Забиват майката в първи на 4 - 5 рамки да работи. Защо да губим възможен принос заради липса на място? Когато притока намалее, те си качват меда, запечатват и сами освобождават място на майките.

П.с. Миналата година имах семейства, които заслужаваха още обем, но бях неподготвен! Грешка.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Дерзайте момчета !
    С вас съм !

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Ами ще ти снимам, като почна да вадя меда.
    Без да се заяждам - колко пчели има в 4-ти корпус ?

Без да се заяждам - колко пчели има в 4-ти корпус ?
    Не знам, не съм ги броил. А и честно казано не е нужно да има пчели, по-важното е, че има нектар в питите.

П.п. Като почна да вадя меда, изцяло запечатани пити, почти няма пчели в тези корпуси, ам не ми и трябват, само да ги смитам и тръскам.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    По нашия край, при такова време и при такъв слънчоглед, нормален ЛР кошер е хубаво да е на 5 корпуса. Може и на 4, но трябва през 5-6 дена да се ръчка и да се вадят рамките които са запечатани поне на половина. Да не забравяме, че може да говорим и за температури около 35 до 40 и нагоре. Гледали сме ги такива филми.

П.п. Младши, в събота се глася да въртя, надявам се в неделя до обяд вече да съм си починал, хаха. Нагласи поне десет основи а може и дваесе, аз за всеки случай ще взема някоя рамка ако имам останала де и ще видим дали да сложим и трети корпус някъде.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Здравейте! Има ли някакъв начин да се определи водното съдържание на меда без рефрактометър?

Страница 482 от 683 ПърваПърва ... 382432472480481482483484492532582 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 24 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 24 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •