Ето едно интервю с изкупчик на мед в Сърбия: https://www.boljazemlja.com/spos-med...a-se-razilaze/
Вижда се, че примерно цените на акацията в региона са с малки разлики:
Upoređujući otkupne cene meda u zemljama iz regiona sa cenama meda u Srbiji, direktor firme ,,Medino” kaže:
,, U Rumuniji tri najveće firme plaćaju 16 leja za bagremov med, što je negde oko 3,43 evra. Manje firme koje imaju lošije rokove plaćanja plaćaju 17 leja, a to je nekih 3,65 evra. U Mađarskoj 1200 forinti za bagremov med prve klase – to je otprilike 3,66 evra. Moldavija kao ozbiljan izvoznik meda plaća 3,6 evra, a Bugarska 3,5 evra.”//добавеноСравнявайки покупната цена на меда в страните от региона с цените на меда в Сърбия, директорът на компанията "Медино" казва:
"В Румъния трите най-големи компании плащат 16 леи за акациев мед, което е някъде около 3,43 евро. Малко фирми с по-ниски срокове плащат 17 леи, което е около 3,65 евро. В Унгария 1200 форинта за първокачествен акациев мед - това е около 3,66 евро. Молдова, като сериозен износител на мед, плаща 3.6 евро, а България - 3.5 евро. "
И сега се появява един интересен въпрос:
Ако немеца изкупува меда от своите хора за 4 евра, то за колко го изкупува от нашите износители?
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Все ми се иска да пишете за какъв мед(слънчоглед, акация, кориандър, букет, горски и др.) става въпрос, че става мазало в главата ми.
Наистина не блестим с качество на меда. Не че не произвеждаме такъв, изкупвачите не предлагат цена за мед с качества над другия. За тях всичко е букет. Месятна едно и продават същото качество като Украйна и т.н. Така е по лесно и не съм сигурен дали е възможно по друг начин за нашите изкупвачи. Аз лично си оставян всичко което е уникално по някакъв начин.
Ниско е потреблението на мед в България, за това и ни цакат с цените. Гледах обява на сръбски колега за слънчогледов мед 3,5 ойро има разлика с 4,20 лв Макар да има някакво раздвижване в тази насока има още много какво да се желае. Но докато чакаме това да стане много колеги ще сме метнали бялата кърпа, не случайно излезе статистика, че за последните 3 години пчеларите са намалели с 7000 или беше 9000. Това показва отлив от сектора и само времето ще покаже до какво ще доведе това.. Имам предположение че пчеларството ще се върне на ниво хоби и ще останат само едрите играчи...
Но сърбите си ценят родното и си защитават земеделието. Не взимат домати от Турция и джоджена на баба производство Египет, a основно наблягат на родните производители. Този клип ще ви отговори на много въпроси защо там може а тук ....
https://www.youtube.com/watch?v=Me-1Dn4C4Vo
Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека
Чета и чак не мога да повярвам, че някой се е пробвал в Германия да продаде нещо на германец!? Евала, Рости!
На германец може да продадеш само ако ти е дошъл тук на крака, така е от десетилетия. Мойто село 70-те години, на градината товарят домати, пипер, карфиол за Германия и немецът гледа във всяка щайга, това ми го е казвал дядо, бригадир на зеленчуковата бригада. Нашият Винпром е натоварил десетки, може и стотици танкери /по 1000 тона/ с Кадарка за там - същата работа. Консервите от цяла Северна България заминаваха за Германия през Шоба /той даже мисля че държеше марките Айвар и Лечо за немско/, после като почнаха да се сменят директори и собственици - някои се пробваха за директно - познай дали успяха. И с овчето сирене и с всичко е така, няма как да е различно при меда. А и поляците са им комшии.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Тъй като едва ли някой е смятал среднопретеглена цена да вземем за пример най-търгуваните - рапица и слънчоглед.
Прочете ли извадките от пост #4788?
Освен сърбина най-нагло да лъже, ама не ми се вярва да го прави пред представител на тяхната пчеларска организация.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
В момента има 21 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 21 гост (и))