Колеги, при наличието на добра майка, която в момента е снесла на три-четири пити, просто няма нужда да бъде подбуждана. В края на април, такава майка ще е извела семейството почти до роене. Ако пък искате да подбудите майката на сравнително слабо семейство, което в момента има пила само на две рамки, просто на седмица разпечатвайте по една-две рамки от наличните с мед в семейството. И ще се учудите от резултата след две-три седмици. За мен, най-добрата подбуда си е меда в самия кошер. И така ще борите конденза в кошера, успоредно с липсата на влага в семейството ще профилактирате и каменното пило.
Отдавна съм се отказал да подбуждам майките, защото през май вече излиза проблем с роенето. Главният въпрос е, че от няколко години получавам перфектни майки и в комбинацията от доброто есенно подхранване, в кошерите ми преди около месец имаше по около 15 килограма медец. Вчера и онзи ден преглеждах и килограмите са вече средно по десет, но пък, ако преди месец имах пило масово на две, рядко на три рамки, в момента пилото ми е върху 4 до 6 рамки.
Не прави грешката да им даваш съвременна хлебна мая от магазина, за да нямаш после ядове с каменно пило. Хлебната мая са си гъбички, докато бирената са си бактерии. И двете се наричат мая, но в основата си са съвсем различни микроорганизми.