Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 48 от 55 ПърваПърва ... 384647484950 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 471 до 480 от общо 542
    Заслужил Автор
    Регистриран
    02.09.2016
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    Сиропа се подава на малки дози през 2-3 дни с цел да продължи подбуждането...... Хубаво е да се включи някой колега, който практикува "далечно" пчеларство.
    Колеги, при наличието на добра майка, която в момента е снесла на три-четири пити, просто няма нужда да бъде подбуждана. В края на април, такава майка ще е извела семейството почти до роене. Ако пък искате да подбудите майката на сравнително слабо семейство, което в момента има пила само на две рамки, просто на седмица разпечатвайте по една-две рамки от наличните с мед в семейството. И ще се учудите от резултата след две-три седмици. За мен, най-добрата подбуда си е меда в самия кошер. И така ще борите конденза в кошера, успоредно с липсата на влага в семейството ще профилактирате и каменното пило.

Отдавна съм се отказал да подбуждам майките, защото през май вече излиза проблем с роенето. Главният въпрос е, че от няколко години получавам перфектни майки и в комбинацията от доброто есенно подхранване, в кошерите ми преди около месец имаше по около 15 килограма медец. Вчера и онзи ден преглеждах и килограмите са вече средно по десет, но пък, ако преди месец имах пило масово на две, рядко на три рамки, в момента пилото ми е върху 4 до 6 рамки.

Цитат Първоначално публикувано от дядо борю Виж публикацията
    Добър заместител на прашеца са бирена или хлебна мая по 100 гр на 2л сироп.'Първо трябва да се деактивират чрез загряване за 10-15 мин.После залагаш роеловка задължително.
    Не прави грешката да им даваш съвременна хлебна мая от магазина, за да нямаш после ядове с каменно пило. Хлебната мая са си гъбички, докато бирената са си бактерии. И двете се наричат мая, но в основата си са съвсем различни микроорганизми.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    За два цикъла са изяли/пренесли/над 3кг мед.В момента сивушките задържат пилото,а жълтурите им водят с едно поколение.Не мога да разбера новите колеги.Още не могат да различат търтей от пчела,а почват да хранят.Няма лошо в това аз съм дуволен...Ама и тия по напредналиоте също не мога да разбера.Такъв страх да не им се роят имат...
    Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    За два цикъла са изяли/пренесли/над 3кг мед.В момента сивушките задържат пилото,а жълтурите им водят с едно поколение.Не мога да разбера новите колеги.Още не могат да различат търтей от пчела,а почват да хранят.Няма лошо в това аз съм дуволен...Ама и тия по напредналиоте също не мога да разбера.Такъв страх да не им се роят имат...
    То, май, дали ще се роят, в 90 процента от случаите зависи от пчеларя.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Споредмен е от силата на инстинктаим за роене.

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    То, май, дали ще се роят, в 90 процента от случаите зависи от пчеларя.
    Мен, ако ме питаш си зависи на сто процента от Дедо Боже.
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от бат тянко Виж публикацията
    Мен, ако ме питаш си зависи на сто процента от Дедо Боже.
    Демек, к'вот стане?

Заслужил Автор
    Регистриран
    02.09.2016

При мен сивушки няма. Имам кафяви и жълтеникави майки. Кафавите бият по пило жълтурките независимо от сезона. В момента кафявите са с по една-две рамки повече от жълтурките. И най-интересното, жълтурките ми, като тръгне прашеца яко през април, стават буквално като прасета, докато кафеникавите майки слабо уголемяват коремчетата си, но пък снасят осезателно повече от жълтурките, направо като за световно.

Преди осем години един познат ми даде жълта майка от Гърция, за да не се загуби гена. От нея направих няколко отводки, защото даваше добри показатели. И в момента поне 50% от пчелина ми има майки с участие на нейните гени, т.е. жълтеникави майки. Но кафявите ми бият жълтурките по пило и по добив. В момента най-силният ми сандък е с кафява майка, на която преди две лета и резнах крилата, за да не се изрои, ама те през миналото лято направиха маточтници, аз им ги взех, но те пак си предпочетоха старицата и сега са с нея за вече почти три години. Преди месец, публикувах снимка, като един от най-силните ми сандъци с десет междурамия, а в момента е с 6 рамки пило. Точно този сандък вече за пореден път си сменя майката без да се рои. Само едно семейство с жълтеникава майка му е донякъде равностоен.

Друмев, не се бъзикай с новите колеги, че и ти си минал по този път. Всеки се учи и ти най-малкото имаш право да упрекваш хората, че се учат! Внимавай да не ти бият шута за такива приказки! Внимавай, че Горния гледа, какво приказваш и ти говори чрез смъртността на пчелите ти!

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от smsi-h Виж публикацията

Друмев, не се бъзикай с новите колеги, че и ти си минал по този път. Всеки се учи и ти най-малкото имаш право да упрекваш хората, че се учат! Внимавай да не ти бият шута за такива приказки! Внимавай, че Горния гледа, какво приказваш и ти говори чрез смъртността на пчелите ти!
    Аз не се бъзикъм съвсем сериозен съм.Верно минал съм по тоя път,но не и по тоя да храня.Смъртноста не ме плаши когато имам знания/Данче Друмевски/.С проверката на БАБАХ локализирах даже и проблема след като затворих кръга на смъртност в района.Рано или късно зная,че тия камари с ДДТ ще излезнат отнякъде в Родина...Ти сега гледай какъв друг скандал ще гръмне скоро..

Заслужил Автор
    Регистриран
    02.09.2016
    С проверката на БАБАХ локализирах даже и проблема след като затворих кръга на смъртност в района.Рано или късно зная,че тия камари с ДДТ ще излезнат отнякъде в Родина...Ти сега гледай какъв друг скандал ще гръмне скоро..
    Ни съ прей на мушмурок и не говори с половин уста, ами разказвай, какво знаеш! ДДТ, скандал...Ако трябва да подкарваме земеделците и министерството на пореден протест против пръсканията!

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от smsi-h Виж публикацията
    Ни съ прей на мушмурок и не говори с половин уста, ами разказвай, какво знаеш! ДДТ, скандал...Ако трябва да подкарваме земеделците и министерството на пореден протест против пръсканията!

Протести ли каза?Аз и ти ли ще ги правим?Друг метод съм измислил.

Страница 48 от 55 ПърваПърва ... 384647484950 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •