Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 48 от 149 ПърваПърва ... 3846474849505898148 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 471 до 480 от общо 1485

Тема: ВАРОАТОЗА

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    С ОК може ли да третирам 2 пъти? След изваждането на меда от последната паша едно третиране, след това ленти и ноември 2ро третиране с ОК.
    Като огледам внимателно пчелите намирам акари по гърбовете им, на пита забелязвам по 5-6 акара. Но ме притеснява че пред кошерите щъкат обезкрилени пчели.
    За ОК от прочетеното няма да действа на акара по пилото

На мен ми е итнересно следното:
    След три дни четене и разни форуми и сайтове , всички исказват мнения колко опасно и вредно е да се ползва Амитраз за борба с Вароа, а се оказва , че в съседна Сърбия според думите на брататя пчелари там , те масово ползват имено Амитраза за борба с акара.
    Ние тука се сбъркахме вече с какво да третираме - слагаш ленти на пробите опа флуметрин в меда не ставал .
    Друг с ОК , друг с Мравчена ................... м.....у стара ако имах пари бих си купил от ангелския прах и вместо пудра захар бих поръсил единя кошер за проба - ей така за спорта и науката може нещо интересно да се получи.
    Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш къде да го намериш.
    Алберт Айнщайн.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Carpati

Red face

[QUOTE... ако имах пари бих си купил от ангелския прах и вместо пудра захар бих поръсил единя кошер за проба ...[/QUOTE]

Да ти заема малко.............. прах - ей така за спорта.

Super Moderator
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    С ОК може ли да третирам 2 пъти? След изваждането на меда от последната паша едно третиране, след това ленти и ноември 2ро третиране с ОК.
    Като огледам внимателно пчелите намирам акари по гърбовете им, на пита забелязвам по 5-6 акара. Но ме притеснява че пред кошерите щъкат обезкрилени пчели.
    За ОК от прочетеното няма да действа на акара по пилото
    Може, но има едва особенност в захарната концентрация на разтвора. Това е рецепта препоръчвана/описана от скутелатор-а(а, може би и от други автори) - разликата е че на 1 литър се слагат 100 грама захар а не 600, по този начин оксаловата киселина не се поглъща от пчелите, а само действа на акара, 3,5% ОК(т.е.т. 35 грама оксалова киселина на литър), правят се няколко третирания през няколко дни за да се очисти и акара от новоизлюпилите се пчели. За по-голяма точност трябва да потърсиш описаната от него рецепта. Има я във форума, ако я намеря ще ти постна линка(а може и самият Дони да я опише подробно отново, за което ще сме му благодарни).

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Намерил съм я, има я на няколко места в форума и нея ще прилагам. Мен ме интересува в комбинация с ленти какъв ще е ефекта.

Super Moderator
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Намерил съм я, има я на няколко места в форума и нея ще прилагам. Мен ме интересува в комбинация с ленти какъв ще е ефекта.
    Постни я и тука, да "освежим" паметта...
    Ако я приложиш неколкократно през август, не би трябвало да имаш нужда от ленти, но ти си решаваш за тях вече.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Вчера пръсках за втори път с ОК.Предното третиране беше преди 5 дена.След всяко пръскане се посипват акари,които продължават да мърдат с крачета.Разтвора го приготвям с мека вода за да не се получи опалесценция.
    Имам два въпроса към колегите : кой е по-добрия вариант - 4 третирания през 5,6 дена или 3 третирания през 7 дена; опасно ли е ако се третира през деня при високи температури?

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Рецептата на scutellator
    35 гр. ОК
    900мл вода
    100гр захар.

Концентрацията на ОК е достатъчно висока за да има ефект върху акарите, а захарния сироп е достатъчно слаб за да не привлича пчелите и по този начин да им причини стомашни проблеми. Ако разтвора съдържаше само вода и ОК , при изпарението на водата, концентрацията на ОК в кошера би се увеличила (с нея и страничните ефекти) , захарта се използва за да държи Ph-то под контрол.

Разтвора може да се използва по всяко време на годината, дори при всеки преглед . 2-3 впръсквания на семейство с пулверизатор върху плодника са достатъчни. Използва се по преценка на пчеларя, когато се сметне за необходимо.

Направения разтвор трябва да се използва в рамките на 1 седмица.

Super Moderator
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Какво ще рече мека вода? Дъждовна става ли? При нас питейната съдържа доста хлор и котлен камък? А изворната как да я разберем дали е мека? Има ли някакви тест ленти като за Ph-то например?

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    50 мл на семейство. 2-3 впръсквания не са достатъчни.

Твърдата вода (съдържаща калций) се познава по това че прави разтвора непрозрачен, според количеството калций. Ако такава вода се превари, калция се превръща в котлен камък.
    Дъждовната вода е на практика дестилирана, отделен е въпроса какви други примеси поема докато от облаците стигне до бутилката.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Страница 48 от 149 ПърваПърва ... 3846474849505898148 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •