Знам какво да търся.Начинаещ съм ама не чак толкова.Аз питах по скоро за метод.Миналата година имах такъв случай майката беше станала като пчеличка малка някак дефектира.Нервите ми изкара докато я намеря.
А сега с това семейство в крайна сметка вчера и през ханеманова ги прекарах и им сложих майка забита в клетка на пита с пило и днес бяха спокойни и я приеха като я пуснах ще ги видим след още няколко дни.Странно ми е преди това защо не правиха маточници и не приемаха майка?Ама по поведението им днес мисля,че всичко е шест.
Благодаря за съвета
Ето какво направих,значи това с прясно пило веднъж бях опитал и за това реших да "пришвия " само малко парче с прясно пило колкото примерно цигарена кутия ,това го направих преди два дена и днес като проверих пчелите са започнали два маточника ,по твой съвет проверих и за наличието на майка но такава не открих но имаше килийки с току що снесени яйца някои бяха поединични на някои по две имаше и с по пет яйца на килийка...
Тази отводка вече търтовка ли е ,и дали може да се оправи?
След, като са минали повече от 20 дни, може и да е търтовка, но щом са разваляни маточници според мен има майка. При пронасяща майка се случва да снася по няколко яйца в килийка ( особено при по-слаби отводки). Яйцата би трябвало да са по дъното на килийките, ако са по стените , значи има пчели търтовки. Наблюдавай пилото, търтеевото е изгърбено (надстроени килийки).Ако има майка, ще се появи редовно пило и търтовките ще спрат да снасят. Наблюдавай как ще се развиват и маточниците. Навярно семейството отслабва и може да се наложи подсилване. Има начини за оправяне на търтовки.
Здравейте колеги!
Не мога да си обясня защо ми се роят пчели, при положение че все още няма излюпени нови майки. Така примерно: днес правя преглед на даден кошер, в него няма запечатани маточници, само започнато но не затворени. След 2-3 дена гледам как от същия този кошер излита рой и когато го отворя вътре пълно с запечатани маточници, но излюпени такива няма, и кошера остава без майка, защото тя излита с роя. За първи път ми се случва тази година да ме изненадват така 7 семейства.
Ако може някой да ми обясни защо се случва така и какво мога да направя ще съм му благодарен.
Поздрави Борислав!
"Подготовката за роене започва като отначало пчелите изграждат по краищата на питите 20-30 основи за роеви маточници. Пчелната майка увеличава снасянето на яйца, а пчелите се възбуждат и поставят пчелно млечице в основите на маточници. След снасянето на яйца в маточниците възбуждането намалява, пчелите хранят майката по - слабо, тя рязко намалява яйцеснасянето като става по-дребна и придобива възможност да лети. Младите пчели не са заети с работа и се натрупват по всички свободни места в кошера - главно от тях се образува първия рой. След като се запечатат всички маточници излита първия рой (първак) с предимно млади пчели и старата майка. "
Разтягай ти локума, но там където няма да объркваш новаците.
В момента има 25 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 25 гост (и))