Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 474 от 683 ПърваПърва ... 374424464472473474475476484524574 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 4,731 до 4,740 от общо 6828
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от gonzo79 Виж публикацията
    Здравейте колеги,
    преди около 20 дена направих една отводка, на която придадох зрял маточник.
    след няколко дена като проверих маточника беше унищожен, след това пак придадох маточник и пак беше унищожен
    после реших да му придам рамка с млади личинки за да си маправи само маточници,резултата беше само един започнат маточник което също го унищожиха след няколко дена
    как да постъпя с отводката?

-да му придам ли нова рамка с млади личинки (за маточник и дали това може да предотврати търтовката)
    -имам една оплодена млада майка(страхме е че ще я убият)
    -имам стара майка която искам да я сменя (да я придам ли нея)?

моля за съвети
    Такива неща се случват, когато има майка или някакво изчадие приличащо на майка( може да не пронесе изобщо). Направи преглед и най-вероятно ще я видиш. Не я ли ликвидираш, не рискувай с майки. Може проба с прясно пило.

Потребител
    Регистриран
    30.07.2015
    Пчеларски район
    Североизточен
    Знам какво да търся.Начинаещ съм ама не чак толкова.Аз питах по скоро за метод.Миналата година имах такъв случай майката беше станала като пчеличка малка някак дефектира.Нервите ми изкара докато я намеря.
    А сега с това семейство в крайна сметка вчера и през ханеманова ги прекарах и им сложих майка забита в клетка на пита с пило и днес бяха спокойни и я приеха като я пуснах ще ги видим след още няколко дни.Странно ми е преди това защо не правиха маточници и не приемаха майка?Ама по поведението им днес мисля,че всичко е шест.

Наблюдател
    Регистриран
    09.05.2017
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Такива неща се случват, когато има майка или някакво изчадие приличащо на майка( може да не пронесе изобщо). Направи преглед и най-вероятно ще я видиш. Не я ли ликвидираш, не рискувай с майки. Може проба с прясно пило.
    Благодаря за съвета

Ето какво направих,значи това с прясно пило веднъж бях опитал и за това реших да "пришвия " само малко парче с прясно пило колкото примерно цигарена кутия ,това го направих преди два дена и днес като проверих пчелите са започнали два маточника ,по твой съвет проверих и за наличието на майка но такава не открих но имаше килийки с току що снесени яйца някои бяха поединични на някои по две имаше и с по пет яйца на килийка...
    Тази отводка вече търтовка ли е ,и дали може да се оправи?

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от gonzo79 Виж публикацията
    Благодаря за съвета

Ето какво направих,значи това с прясно пило веднъж бях опитал и за това реших да "пришвия " само малко парче с прясно пило колкото примерно цигарена кутия ,това го направих преди два дена и днес като проверих пчелите са започнали два маточника ,по твой съвет проверих и за наличието на майка но такава не открих но имаше килийки с току що снесени яйца някои бяха поединични на някои по две имаше и с по пет яйца на килийка...
    Тази отводка вече търтовка ли е ,и дали може да се оправи?
    След, като са минали повече от 20 дни, може и да е търтовка, но щом са разваляни маточници според мен има майка. При пронасяща майка се случва да снася по няколко яйца в килийка ( особено при по-слаби отводки). Яйцата би трябвало да са по дъното на килийките, ако са по стените , значи има пчели търтовки. Наблюдавай пилото, търтеевото е изгърбено (надстроени килийки).Ако има майка, ще се появи редовно пило и търтовките ще спрат да снасят. Наблюдавай как ще се развиват и маточниците. Навярно семейството отслабва и може да се наложи подсилване. Има начини за оправяне на търтовки.

Потребител
    Регистриран
    31.05.2015
    Пчеларски район
    Родопите
    Здравейте колеги!
    Не мога да си обясня защо ми се роят пчели, при положение че все още няма излюпени нови майки. Така примерно: днес правя преглед на даден кошер, в него няма запечатани маточници, само започнато но не затворени. След 2-3 дена гледам как от същия този кошер излита рой и когато го отворя вътре пълно с запечатани маточници, но излюпени такива няма, и кошера остава без майка, защото тя излита с роя. За първи път ми се случва тази година да ме изненадват така 7 семейства.
    Ако може някой да ми обясни защо се случва така и какво мога да направя ще съм му благодарен.

Поздрави Борислав!

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от bobi_cz Виж публикацията
    Здравейте колеги!
    Не мога да си обясня защо ми се роят пчели, при положение че все още няма излюпени нови майки. Така примерно: днес правя преглед на даден кошер, в него няма запечатани маточници, само започнато но не затворени. След 2-3 дена гледам как от същия този кошер излита рой и когато го отворя вътре пълно с запечатани маточници, но излюпени такива няма, и кошера остава без майка, защото тя излита с роя. За първи път ми се случва тази година да ме изненадват така 7 семейства.
    Ако може някой да ми обясни защо се случва така и какво мога да направя ще съм му благодарен.

Поздрави Борислав!
    Роя излиза след запечатването на маточниците, а не след излюпването. А защо се роят--дълга тема.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Роя излиза след запечатването на маточниците, а не след излюпването.
    Тук нещо не го схващам. Нещо съм пропуснал от пчеларската литература. Би ли разтегнал малко локума.

Наблюдател
    Регистриран
    09.05.2017
    . Наблюдавай пилото, търтеевото е изгърбено (надстроени килийки).Ако има майка, ще се появи редовно пило и търтовките ще спрат да снасят. Наблюдавай как ще се развиват и маточниците.
    A имали вероятност ако семейството вече е търтовка да оставят маточниците да се излупят ?
    яйца мисля че имаше даже в килийка с прашец

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Тук нещо не го схващам. Нещо съм пропуснал от пчеларската литература. Би ли разтегнал малко локума.

"Подготовката за роене започва като отначало пчелите изграждат по краищата на питите 20-30 основи за роеви маточници. Пчелната майка увеличава снасянето на яйца, а пчелите се възбуждат и поставят пчелно млечице в основите на маточници. След снасянето на яйца в маточниците възбуждането намалява, пчелите хранят майката по - слабо, тя рязко намалява яйцеснасянето като става по-дребна и придобива възможност да лети. Младите пчели не са заети с работа и се натрупват по всички свободни места в кошера - главно от тях се образува първия рой. След като се запечатат всички маточници излита първия рой (първак) с предимно млади пчели и старата майка. "

Разтягай ти локума, но там където няма да объркваш новаците.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    "Подготовката за роене започва като отначало пчелите изграждат по краищата на питите 20-30 основи за роеви маточници. Пчелната майка увеличава снасянето на яйца, а пчелите се възбуждат и поставят пчелно млечице в основите на маточници. След снасянето на яйца в маточниците възбуждането намалява, пчелите хранят майката по - слабо, тя рязко намалява яйцеснасянето като става по-дребна и придобива възможност да лети. Младите пчели не са заети с работа и се натрупват по всички свободни места в кошера - главно от тях се образува първия рой. След като се запечатат всички маточници излита първия рой (първак) с предимно млади пчели и старата майка. "

Разтягай ти локума, но там където няма да объркваш новаците.
    Така пише в книгите писани от хора неразбиращи от пчели. А кое дава старт? Кога е точния момент?

Страница 474 от 683 ПърваПърва ... 374424464472473474475476484524574 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 25 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 25 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •