Колега Acolov, не те ли притеснява боята по вътрешните стени на кошера?
Колега Acolov, не те ли притеснява боята по вътрешните стени на кошера?
Не колеги ги използват от около 3-4 години и нямат проблеми.Всъщност това е като са ги боядисвали отвън въздушната струя е влязла вътре.
Моите сандъци от вътре няма никаква боя.
И при мен едно 90 процента нямат,но при останалите има следи като този.Просто снимката лъже окото.
Много добре са станали. Ако изрежеш дъното на 60-80 % и ковнеш мрежа, решаваш проблема с почистването, плюс другите ползи, само трябва да му предвидиш и начин за затваряне. Предполагам си си намислил и как ще отлепяш корпусите ? Също е хубаво да има и дръжки, или поне горен перваз. Аз ги слагам на късата страна, че да мога сам да преместя сандъка ако се наложи. Сенник над прелката също слагам, задължително. Покривната табла прекалено си я утежнил, страничните дъски в случая са напълно излишни, да не говорим че може да минеш само с найлон или брезент. Почвай и магазините , че идва пашата![]()
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Малко ме е страх да изрежа дъното,защото кошерите са на такова място , че западният вятър понякога ми създава проблеми.Ако е зима е студено със силен вятър 100 процента ще имам загуби.Тази зима снегът ги затрупа отвсякъде и само прелките отринах,но ако духа само студен вятър не е добре така мисля аз.Стари пчелари са ми казвали че пчелите издържат на студ но не на течение.Сенници ще сложа по натам,защото сега имам малко зор.Прелките ги стеснявам с дъсчици,няма да слагам панти за затваряне.Два пъти се пробвах с подвижно пчеларство със затворени прелки и винаги пчелите си намираха място за излизане.Затова затварям с мокри вестници и съм много доволен.Възглавницата е малко тежка там слагам хранилката,а за да не мърда страниците на капака са дълбоки и не и позволяват да мърда.Пчелите също я заклейват.Ако я няма покривната дъска как ще ги подхранвам,дайте идея.Зарезвам корпуса малко както на снимките и слагам ламаринка огъната на 90 градуса правя ги от ламаринените ленти с които са стегали сандъците.По-този начин предпазвам дървесината от нараняване.При мен при първото подхранване и при малко по студено време става страшно.При този модел от снимките почти избягах този проблем.При тези със жлебовете и където влизат възглавниците в корпуса хвърчат трески и се вадят пирони. Имам и други идей но това друг път.
[QUOTE=acolov;34911]Малко ме е страх да изрежа дъното,защото кошерите са на такова място , че западният вятър понякога ми създава проблеми.Ако е зима е студено със силен вятър 100 процента ще имам загуби.Тази зима снегът ги затрупа отвсякъде и само прелките отринах,но ако духа само студен вятър не е добре така мисля аз.Стари пчелари са ми казвали че пчелите издържат на студ но не на течение.
Относно мрежата не мисля че трябва да се притесняваш , моите трета зима карат с мрежите и е чувстват много добре.Имам една късна отводка/експеримент/ която покриваше 3 рамки при зазимяването - дотук всичко е "6" и в момента носят прашец като луди
www.rabotilnicata.hit.bg мебели и обзавеждане по индивидуален проект
И при мен един 10ДБ на който , съм пропуснал да затворя дъното си е наред.Мрежестото дъното ми е 17 см диаметър.Ако продължат меките зими и за напред , май ще отпадат и затварянията на мрежестите отвори.
Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций
Ето това спретнах от 3-4 позагнили долу 10таци от времето на соца.Пробно,не съм работил до сега с корпуси,идеята е 2 бр. 8 рамкови корпуса с дб рамки за плодници,тунинговано дъно,капак и след някои ден и магазинчета.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))