Гледа всички семейства за изпълнили или почти изпълнили горни корпус, милсля че скоро ще е време за ротация на корпусите.
Гледа всички семейства за изпълнили или почти изпълнили горни корпус, милсля че скоро ще е време за ротация на корпусите.
Днес направих ротация сложих по една рамка за грдене и в двата корпуса и строителната. Има добър градеж, гледам са надрадили на празните места.
Изпълнили да добре единия корпус и има по 8-9 рамки с пило.
Не знам дали е рано, ни никой не се включи в темата.
Този пост е редактиран от Nik_m; 31.03.2014 в 17:46.
Къде се поставя строителната рамка? Тази година си купих 2 ЛР кошера и сега се уча.
Обикновенно е предпоследна,до пилото.
Във немския филм за ЛР кошери, строителната рамка я слагаха в крайна позиция в долния корпус. Там кошерите са полистиролни.
Ако предпоследната рамка ти е с пило я слагаш последна, ако не - предпоследна.
Още в края на март сложих СР в средата м/у пилото.Вчера за втори път изрязвах далаците.Поровичках из търтиевто пило и отново имаше не малко акари,които забелязах.Някои семейства изградиха далаци с работническо пило и се наложи да им слагам втора СР.Тази пролет не съм третирал-ще го направя есента.
Благодаря за бързите отговори. Много ми харесва форума и сега чета всичко от началото на темата и намирам много полезни, за начинаещите като мен, мнения и методи за пчеларстване .
Трябва ли трите прелки на корпусите да са отворени?
На 23.04. сложих трети корпус с 5 пити и 5 рамки с восъчни основи поставени през една, а СР сложих в края ( В този случай къде се поставя СР ?), между другите два корпуса (почти нямаше място къде да снася майката в горния корпус и всички междини в кошера бяха изпълнени с пчели), като размених местата на двата корпуса.
Извинявам се ако вече има отговори на моите въпроси назад в темата, просто още не съм я прочел цялата.
Срещу отвори пчелите не градят пити! Сам преценяваш.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))