Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 45 от 496 ПърваПърва ... 3543444546475595145 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 441 до 450 от общо 4956
    Автор
    Регистриран
    30.10.2012
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    Най-скъпите медове добивани естествено

1. марката Анзер (Турция) добива се в високопланинскатата долина Анзер - Турция от растения виреещи единствено там при много специфични климатични условия и е с цена от 250 евро за килограм - със специален указ се изкупува само и единствено от турското правителство. Според някой източници се говори че през 2009-2010 са добити само 5 кг от меда и турското правителство е платило 150 000 евро на пчеларя за да ги получи...
    Поинтересувах се за този турски мед от анзер и открих ето това- http://yilmazsoy.livejournal.com/40108.html , а това е официалния сайт на пчеларите от анзер- http://www.anzerbali.com/ .
    Оказва се,че този мед всеки може да си го купи чрез интернет мрежата ,използва се само като лекарство и сравним с Life Mel ( който също е лекарство) е по-евтин.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    не ми се влиза в дискусия, която по принцип, не ме вълнува, понеже нито е български меда, нито пък моя, а и не случайно съм написал естествено ... за да не се отклоняваме от темата нека Life Mel е най-скъпият мед*
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Марко, в Масларево провери ли ? Едни селски вече си получиха парите, 4.10 - 4.20 лв, закаран там, разнороден.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Защото така няма да стигнем до никъде. Това не е пазарна икономика. Това е дъмпинг. От това страдат колегите, които са вложили средства и големи усилия да утвърдят по-високите цени на меда. А това въобще не е лесна работа. И в крайна сметка се появява някой, който с глупостта си ... мамата на всичко, дето някой години е градил.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Димитър Бонев Виж публикацията
    Защото така няма да стигнем до никъде. Това не е пазарна икономика. Това е дъмпинг. От това страдат колегите, които са вложили средства и големи усилия да утвърдят по-високите цени на меда. А това въобще не е лесна работа. И в крайна сметка се появява някой, който с глупостта си ... мамата на всичко, дето някой години е градил.
    Точно това е пазарната икономика. Във всички браншове е така. Винаги се намира някой, който поради една или друга причина продава на дъмпинг, като така разказва играта на тези, които искат да предлагат качествена продукция. От това печели крайния потребител. Ето например продажбата на рамки по 35 стотинки, които пчеларите масово купуват. Правил ли си е някой сметката, че тези рамки се продават под цената на материала, а какво остава за труда. Аз смятах и стигнах до извода, че не мога да достигна такава ниска продажна цена дори и ако материала ми е краден. Моите рамки са качествени, но в тях само материала е около 40-50 стотинки и още 70-80 стотинки труд. За да сляза на 35 стотинки трябва да открадна материала, да намеря евтини работници за по 200-300 лева заплата, да не им плащам осигуровки, да лъжа държавата с ДДС и данък печалба и пак не съм сигурен ще успея ли да снижа себестойността под 40 стотинки. Това обаче пчеларите не ги интересува. Те купуват с кеф рамки по 35 стотинки, като с това довеждат до фалит сериозните фирми, които плащат осигуровки и данъци на държавата.

Същите тези пчелари от друга страна искат никой да не им прави дъмпинг, но няма как - дъмпинг винаги ще има, и именно той ще определя пазарната цена, защото крайния клиент (купувачите на мед) искат точно това - ниска цена. На крайния клиент въобще не му пука, че някъде там някой пчелар изнемогва или фалирва в опити да продава качествен мед и да си плаща данъците на държавата.

Точно това е пазарната икономика. Тя винаги изцежда цените до нивото на себестойността или дори под нея. Сблъсквал съм с е с този ефект много пъти в много браншове. Явно навсякъде е така. Винаги се намира някой, който се опитва да завземе пазара посредством дъмпинг. Винаги се намира някой, който лъже държавата с осигуровки и данъци, и така постига по-ниска продажна цена. Винаги и навсякъде!!! Не търсете справедливост в това. Пазарната икономика не е справедлива. Никога не е била справедлива и никога няма да бъде.

Борбата с тези, които правят дъмпинг, е НЕВЪЗМОЖНА. И това сме опитвали - не се получава. Дори и да пребориш един, веднага се появява друг. Просто това е факт от живота и бизнеса. Самите крайни клиенти подържат тази система стабилна, защото винаги предпочитат да купуват евтиния и боклуци вместо качество и надеждност. Именно това стои в основата на Китайския възход и въобще превземането на целия свят от Китайските боклуци.

За тези производители, които произвеждат качествено, има само два пътя - или фалирват, или също започват да произвеждат некачествени, но евтини боклуци. В последните 20 години много производители по целия свят фалираха. Оцеляха само тези, които си прехвърлиха производството в Китай.

В заключение мога само да кажа:
    Да живее некачествения, но евтин "мед". Той ще бъде крайния победител. Тъжно ми е да го пиша това, но алтернативи не виждам никакви.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Абсолютно вярно и точно казано.
    Много е жалко, но е точно така.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Айде пак много приказки за макроикономика и новия световен ред. Господа офицери, ставаше въпрос за мед и за пчели, все пак. Ако не знаете има райони у Бг-то където 100 кг мед от кошер въобще не са научна фантастика, и това без разни ала-бала нанотехнологии, и 2/3 от тез кила е перфектен мед. Еее защо трябва колегите които не са в такива райони да говорят за дъмпинги, разходи за супер качествен мед, евтин мед-боклук и т.н., че чак и за глупост да се говори. Значи априори слагате етикет на някого, що така? Ми утре или след пет години тука ако обърнат всичко на царевица пък при вас всичко на пауловния и лавандула примерно, тогава пак така ли ще се сърдим?

Наблюдател
    Регистриран
    05.07.2013
    Във България няма пазарна икономика за меда а има свободен пазар, за това има райони където меда е скъп но и заплатите са двойни че и тройни. Във областните градове пазарната цената е една, по селата друга. Я ми кажете конкректно как ще ги "урегулирате"? За дъмпинг е смешно да се говори защото дъмпинг означава насищане на пазара зъс стока, повтарям насищане на пазара със стока на цена под пазарната, и то от едно лице или картел.Конкректно кажете каква е реалната цена на този мед, и какво може да се направи защото няма да е първия нито последния искащ такава цена. Филосовските ви расъждения ги приемам но от тях практическа полза няма.

Потребител
    Регистриран
    23.08.2013
    Пчеларски район
    Плевен
    Здравейте пак.Ако последната дискусия за дъмпинг и т.н. е възникнала от моите 2 поста за цена 4 лв. ще направя малко уточнение.Без работа съм от години, гледам 30 кошера и 1-ия тон мед който съм извадил знаете какво влияние на пазара ще окаже.Като махна разходите, 250-те лева месечно които остават се превръщат в жизненоважни.Не всички имат възможност да гледат 100+ кошера по причини които няма да изброявам.Данъци , осигуровки и други врели некипели остават за приказния свят в който не живеем по-голямата част от българите.В Плевен цената на 1 кг мед на дребно е 6 лв.Толкова могат да си позволят хората.ТОЧКА.Качество - мачество...тук живеят българи, а не извънземни.Цената на която и да е стока се определя от хората които я потребяват и доколко е важна за живота им.Ако преодолеете емоционалната си зависимост ( на човек който влага труд, време и нерви) и погледнете с малко повече хладен разум ще видите истинската картина на нещата.Медът не е стока от първа необходимост.
    Не поучавам никого и не влагам агресия в горенаписаното.Моля, да не приемате по този начин думите ми.

Автор
    Регистриран
    30.10.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Marko Виж публикацията
    .В Плевен цената на 1 кг мед на дребно е 6 лв.
    Това не е вярно Марко,по 6лв. е рапицата и слънчогледа и то по пазара от разни мръсни старци и баби с миризливи буркани и капачки,хубавия мед започва от 7 лв. нагоре като акацията на пазара е 10лв.,букета 8лв.Всяка седмица съм на Плевен и винаги анализирам цените по пазара ,в магазините и големите супермаркети.

Страница 45 от 496 ПърваПърва ... 3543444546475595145 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 21 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 21 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •