Може слабичко да са я хранели.Но има шанс да се върне в кошера.
Може слабичко да са я хранели.Но има шанс да се върне в кошера.
И на мен ми се е случвало да литне и после я намирам пак вътре.
Днес,цял ден размишлявам над темата.И нещо пак не ми се връзват нещата за роя да ходи над 20км и,че на пчелата горивото стигало за 5 км.Добре де нали по книгите пише,че разузнавачките намират къде да се засели роя.Тогава как роя ходи над 20км?Стигнах до заключението,че и те трябва да пътуват с роя и докато роя презарежда те пак разузнават.Може и да греша,но ако не съм прав ме поправете.
Разузнавачките са част от роя.Когато сем изпадне в роево състояние,разузнавачките намират и подготвят-почистват повече от една хралупа-капан.Когато роя избере хралупата другите завардени хралупи се освобождават.Но ако не намерят подходящо място,роя лети докато майката се измори и се прививат.След като спрат,разузнавачките пак тръгват и така до третия ден.Ако майката е неплодна,роя може да измине и повече от 20км.
Аз това с пазенето съм го виждал на яве и се съгласям на 101% с теб.
Налага ми се да преместя 3 кошера на 30км разстояние.Сега се чудя как най добре да се получат нещата дали с комбито или с ремарке.Освен това се чудя и за най подходящото време от денонощието.Дайте съвети
Аз моите ги местя, както ми показа колегата, от който си купих първите семейства. След 19 ч затапвам прелката с парче дунапрен, мятам ги в минивана и напред до новото място. Там ги свалям, изчаквам половин-един час да мирясат и дръпвам дунапрена от прелката. Правил съм го и посред нощ в тъмното, за една нощ съм правил три курса. Проблем с комбито ще имаш, ако кошерите са разнебитени и освен прелката, имат и други места, откъдето да излизат пчели, за да видят накъде караш![]()
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
С мрежа за кумарник мисля ,че е по добре .Аз я закрепвам с габърчета,до сега не е имало проблем с вентилацията.
В момента има 12 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 12 гост (и))