Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 42 от 82 ПърваПърва ... 32404142434452 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 411 до 420 от общо 817
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Защо да е безмислена темата, нали форума е затова, за да се обсъждат точно такива проблеми, а това наистина си е проблем.
    А колкото до това има ли мишки по това време, има си ги през цялото лято.. А това къде са били охраняващите пчели, ами на кълбо са били, ако си спомняте до края на юли нощите бяха доста хладни. А това със сигурност е станало преди време и колегата VALAZ чак сега е забелязал питите.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Грешно съм се изразил - не темата, а невъзможността със сигурност да разберем какво точно се е случило, в резултат на което хвърляме догадки и предположения. Извинявай.

Автор
    Регистриран
    27.02.2013
    Пчеларски район
    стара загора
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Снимка0511.jpg
Прегледи:      796
Размер:	192.6 KB
ID:	191И аз мисля че мишки са работили там - преди три дни намерих и в един от моите кошери/отводка/ подобна пита но много по-малко поразена.Той единствен е с отвор на прелката 12мм височина/всички други са със 7 мм но по цялата ширина на дъното.По - интересното обаче видях в кошера на снимката - платформата била изоставена от години , кошерите празни и явно се е заселил там рояк от миналата година/така ми каза дядото в чийто двор се намира/.Кошерът е 12 ДБ а вътре имаше само 4 рамки изгризани до около 1/3 а останалото далаци.На дъното имаше една шепа орехови черупки и всевъзможни боклуци от мишето присъствие !
    www.rabotilnicata.hit.bg мебели и обзавеждане по индивидуален проект

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Дали е време да сваля дъната вече?
    Чел съм че дъната се свалят когато се третира за акара, като се слага бял лист да се прецени какво е опаразитяването, зимуват на дълбоко дъно и пролетта се вдигат.
    На 2-3.09 ще сложа Екостопа.
    И ще и пречи ли ако си оставя прелката на плиткото дъно, че другата няма мишепредпазители за зимата?

Да питам нещо . Късно ли е за ротация на корпусите за стимулиране ? Кога правите последната ротация ? А относто теченията аз ги зимувах миналата зима на изцяло мрежесто дъно с отворен долен вход и отворен на горния корпус и двата със мишепредпазители . Само на едно семейство имах запрополисен горен вход и то защото вентилационния отвор на дъното беше около 1/4 от дъното а не цялото . Всеки може да си направи извода защо е станало така .
    Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Дали е време да сваля дъната вече?
    Чел съм че дъната се свалят когато се третира за акара, като се слага бял лист да се прецени какво е опаразитяването, зимуват на дълбоко дъно и пролетта се вдигат.
    На 2-3.09 ще сложа Екостопа.
    И ще и пречи ли ако си оставя прелката на плиткото дъно, че другата няма мишепредпазители за зимата?
    Аз дънните табли на дълбоките дъна ги вдигам само от началото на февруари до края на март или поне докато не поизпълнят плодника. През другото време са на долна позиция. Лятото им е по-прохладно и летящите пчели през нощта висят в него , а не навън или по плодниковите пити.
    Екостопа е трябвало по рано да го сложиш.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от Ивайло Георгиев - ingivo Виж публикацията
    Да питам нещо . Късно ли е за ротация на корпусите за стимулиране ? Кога правите последната ротация ? А относто теченията аз ги зимувах миналата зима на изцяло мрежесто дъно с отворен долен вход и отворен на горния корпус и двата със мишепредпазители . Само на едно семейство имах запрополисен горен вход и то защото вентилационния отвор на дъното беше около 1/4 от дъното а не цялото . Всеки може да си направи извода защо е станало така .
    Всичко зависи от силата на семействата и това дали има поддържаща паша и принос на прашец. Според мен може още веднъж да се направи една ротация, тъй като до края на септември има яйцеснасяне. Може да се наложи леко да подхранваш, въпреки че те ще започнат да пренасят меда и ще си се самостимулират.
    НО, ако имат в момента много пило и са започнали да оформят яки венци и ако са запечатани, оставяй ги да се подготвят за зимата и да си почиват и да трупат мастна тъкан. Пише по книгите, че отглеждането на пило най много изтощава пчелите, а вече има излюпени зимни пчели, които ще се натоварят с тази задача, а и храна ще трябва. Така , че преценявай според ситуацията и според това какво виждаш в кошерите си.

Наблюдател
    Регистриран
    30.05.2013
    Здравеите колеги искам да ви попитам за кошерите ЛР.Днес ги подхранвах с питки и някои от тях не се бяха качили във втори корпус.Сложих питките на вторият корпус с идеята да се качат.Но горе имаше 20-30 пчели.Има ли шанс да се качат или да свалям пити с мед във първи,и там да слагам питката.Мисля да ги изчакам още 10 дни.ДАИТЕ СЪВЕТ

Наблюдател
    Регистриран
    30.05.2013
    Колеги даваите съвети и мнения,нещо не сте активни

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Следи прогнозата и ако се зададе продължителен студ преглеждаш сутрин на студено за да видиш точно къде е кълбото и ако е изцяло долу сваляш мед и слагаш питката на първи. Ако времето си е с обедни температури над 7-8 градуса и слънчево ходят из целия кошер и опасност няма.

Страница 42 от 82 ПърваПърва ... 32404142434452 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •