Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 42 от 47 ПърваПърва ... 324041424344 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 411 до 420 от общо 463
    Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от vencii Виж публикацията
    Те щот зимата загиват та затова половината свят работи с тях
    Работят с италианки в страните с топъл и мек климат - Турция, Гърция, Италия, Испания, Франция .... Не работят с италианки в Русия, Финландия, Австрия ... България е в преходна зона. У нас, италианките може и да оцелеят през зимата но да развият нозематоза, примерно. Спирам да коментирам темата!

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    Работят с италианки в страните с топъл и мек климат - Турция, Гърция, Италия, Испания, Франция .... Не работят с италианки в Русия, Финландия, Австрия ... България е в преходна зона. У нас, италианките може и да оцелеят през зимата но да развият нозематоза, примерно. Спирам да коментирам темата!
    Колега, в България чисти италианки отдавна няма всичко е мелези, същото се отнася и за карниките и те са се омешили, Само ако някои си е купил майка от австрия и то до първия рой или самосмяна ще са чисти карниките. В българия интензивно са внасяни италианки през социализма и виждаме, че италианския мелез е доста разпространен. последните две зими в БГ бяха топли и беше добре за италианките да видим нататък.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Като гледам в последно време колко важен е станал цветът, ще взема да направя цех за боядисване на пчели.

Аз бих работил с червени, защото съм цесекар. Но пък и Борусия Дортмунд ми харесва.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Пчеларството е СВЪРЗАН БИЗНЕС. Проблемите на едни пчелари са проблеми и на другите около тях. Болестите по пчелите на един пчелар са проблем и на пчеларите около него. Безотговорното отношение към генетичния материал на един пчелар са проблем и на пчеларите около него. Всеки един гаф, направен от един пчелар волно или неволно, става проблем и на всички други пчелари около него.

При това положение питам КЪДЕ Е ТЪНКАТА ГРАНИЦА, която не трябва да бъде преминавана?

Мога ли да гледам пчели, болни от нозематоза, и да не я лекувам?
    Мога ли да гледам пчели, болни от някакъв гнилец, и да си мълча и трая докато заразя целия регион?
    Мога ли да пръскам цъфтяща растителност с отрови, и да тровя пчелите на целия регион?
    Мога ли да гледам силно агресивни семейства и да задръстя региона с търтеи, носител на агресивен ген?
    Мога ли да си направя ферма за отглеждане на акар по пчелите и да го пускам в природата, защото съм природолюбител и искам да спася популацията му от изчезване?
    Мога ли да си направя ферма за отглеждане на малък кошерен бръмбар и да го пускам в природата? Съображенията са същите.
    Мога ли да отглеждам пчелояди и да ги пускам в природата? А кълвачи? А полски мишки? Нали съм прородолюбител .....

Защо ако всичко това не мога да го правя, вие сте си въобразили, че можете НЕЗАКОННО да експериментирате с чужди раси пчели, като с това НАНАСЯТЕ ЩЕТИ на вашите колеги-пчелари, които искат да спазват закона? И защо сте си въобразили, че го имате това право, и дори се гордеете с него и се хвалите във форума?

Такъв ли е вашият морал и норми на поведение? Въобразявате си, че някой ви е дал правото ДА НАНАСЯТЕ ЩЕТИ НА ДРУГИ ПЧЕЛАРИ, а после пищите, ако някой арендатор ви натрови пчелите или ако някой пчелар ви ги зарази с гнилец.

Та много ви моля някой да ми разясни какви ИЗМАМИ И ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ имат право да правят пчеларите според вас, и какви - не, защото тука според мене има една голяма неяснота.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Аз все си мислех, че законите в България ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВАТ ОТ ВСИЧКИ, но явно много съм грешал. И затова за да ви угодя, искам да ви предложа за обсъждане един ПРИМЕРЕН ПЧЕЛАРСКИ ЕТИЧЕН КОДЕКС. Точките в него съм ги извлякъл от обсъжданията и настроенията във форума:

1. Пчеларя има право ДА НЕ СИ РЕГИСТРИРА ПЧЕЛИНА. Така спокойно ще може да си отглежда американски гнилец, без никой да му пречи.
    2. Пчеларя има право ДА ВНАСЯ ЧУЖДИ РАСИ ПЧЕЛИ. Ако са жълти - още по-добре. Най-добре ще е ако са от най-агресивната СРЕДНО-РУСКА ПОРОДА или дори ако са АМЕРИКАНСКИ ПЧЕЛИ-УБИЙЦИ.
    3. Пчеларя има право ДА ВНЕСЕ В СТРАНАТА МАЛЪК КОШЕРЕН БРЪМБАР и след това да го пусне на свобода.
    4. Пчеларя има право ДА КРИЕ ОТ ВЕТЕРИНАРНИТЕ СЛУЖБИ, ако пчелите му се заразят с АМЕРИКАНСКИ ГНИЛЕЦ.
    5. Пчеларя има право ДА ЛЪЖЕ И ДА МАМИ ДЪРЖАВАТА. Ебал съм я тази държава .......
    6. Пчеларя има право ДА НЕ ПЛАЩА ДАНЪЦИ и ОСИГУРОВКИ.
    7. Пчеларя има право ДА НЕ ЧЛЕНУВА В НИТО ЕДНА ПЧЕЛАРСКА ОРГАНИЗАЦИЯ.
    8. Пчеларя има право ДА НЕ ХОДИ ПО ПРОТЕСТИ. На тях ходят само глупаците.
    9. Пчеларя има право ДА КРАДЕ КОШЕРИ ОТ ДРУГИ ПЧЕЛАРИ.
    10. Пчеларя има право ДА СЛОЖИ АГРЕСИВНИ СЕМЕЙСТВА В ЦЕНТЪРА НА НАСЕЛЕНОТО МЯСТО и да ги дразни всеки ден, ако е облечен като космонавт. А това, че пчелите жилят всичко живо в радиус от 100 метра, него не го интересува. Нека и другите хора да се облекат като космонавти или да се изнесат да живеят на палатки извън населените места.

Давайте други предложения, за да можем съвместно да си изясним какво може и какво е правилно да прави един пчелар.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Днес хванах два рояка, единият е с черни другият с жълто-черни пчели. Хванах ги в България и са медоносни пчели.

Значи ще отглеждам две семейства с Българска медоносна пчела.

Няма да убия жълтите, защото никъде в закона не пише, че трябва да го правя. Ако един закон за пчеларството принуждава хората да убиват пчели заради грешна окраска, това е всичко друго но не и закон за пчеларство.

Цветът не е болест и никой не е виновен, че в България има жълти пчели от поне 50 години. Разбирам, че този закон създава проблеми на майкопроизводителите, но все пак той е най-вече тяхно дело.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията
    Днес хванах два рояка, единият е с черни другият с жълто-черни пчели. Хванах ги в България и са медоносни пчели.

Значи ще отглеждам две семейства с Българска медоносна пчела.

Няма да убия жълтите, защото никъде в закона не пише, че трябва да го правя. Ако един закон за пчеларството принуждава хората да убиват пчели заради грешна окраска, това е всичко друго но не и закон за пчеларство.

Цветът не е болест и никой не е виновен, че в България има жълти пчели от поне 50 години. Разбирам, че този закон създава проблеми на майкопроизводителите, но все пак той е най-вече тяхно дело.
    А аз днес намерих в мазата един стар немски автомат от втората световна война. Такива има в България от 50 години. Излязох на улицата и пострелях малко в тълпата от хора. Те започнаха да пищят, а някои от тях изпопадана на земята. Разбирам, че този автомат им създава проблеми, но все пак аз какво съм виновен, че го намерих случайно в мазата. Никъде в закона не пише, че нямаме право да ровим в стари мази.

Как ви звучи една такава измисляна история?
    Само искам да кажа на тези от вас, които са си въобразили че Господ им е дал правото да нарушават законите когато си искат и колкото си искат - само искам да им кажа, че дори и убийците на хора си имат ИЗМИСЛЕНИ ОПРАВДАНИЯ ЗА ПРЕД СОБСТВЕНАТА СИ СЪВЕСТ. Така че не ставайте смешни да си измисляте оправдания за закононарушенията, които вършите, пък и след това с гордост да ги публикувате в публичното пространство.

Като сте решили да лъжете и да мамите или да ощетявате държавата или вашите колеги-пчелари, поне си мълчете и не се излагайте да го обявявате това в публичното пространство.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Днес рекох и аз като “великите“ пчелари да прегледам 1 отводка по тениска и гащета, без никакви предпазни средства. (за 6 години пчелоотглеждане не си бях позволявал да го правя). ЕМИ НЯМА ДА ГО ПОВТОРЯ.......НЕ МЕ УЖИЛИХА.....

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Днес рекох и аз като “великите“ пчелари да прегледам 1 отводка по тениска и гащета, без никакви предпазни средства. (за 6 години пчелоотглеждане не си бях позволявал да го правя). ЕМИ НЯМА ДА ГО ПОВТОРЯ.......НЕ МЕ УЖИЛИХА.....
    Само те гъделичкаха.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията
    Само те гъделичкаха.
    Ми кат не им давам шикер, те ми праят гъдел......

Страница 42 от 47 ПърваПърва ... 324041424344 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •