Действителен случай - аз и други двама бяхме повикани от единия пчелар за помощ при носенето,но се оказа че купувача си има товарачи така че през повечето време бяхме зяпачи - та 4-ма пчеларя - 15 тона мед - товарят на първите двама и им плащат - отиват при третия и му товарят половината мед - и изведнъж купувача казва стоп - толкова - другия мед ще го взема след 20 дни когато идвам пак насам - естествено въпроса - защо? отговорът е ами имам да товаря и в съседното село и ще претоваря камиона. И четеримата пчелари са там и възниква малък спор с купувача като по някое време 3-ият пчелар казва или взимаш всичкия мед или нищо (ултиматум). Купувача го изглежда и го пита - сигурен ли си? Пчеларят казва Да онзи чийто мед още не е натоварен веднага подкрепя а другите двама мълчат и смотват нещо. Купувача се обръща към тях и им казва върнете ми парите, а на работниците си разтоварвайте всичко - добавя аз без вас мога и повече не ме търсете...
Обичайно се взимат проби и меда е надупкан - звънят на следващия който им предложил добра цена но да кажем използвани еднократно тенекии, идва новия купувач да вземе проба и като вижда че меда е надупкан и казва А, не. Щом меда ви е надупкан - първо сте предпочели някой друг, щом той не ви го е взел значи има нещо аз да не съм резервна гума... това ми го разказваха вече... или почвате го убеждавате (разказвате какво е станало) или се скарвате. В най-добрия случай - като види надупкан меда и веднага от примерна цена 4,20 цената пада на 4,10....
Ако на един износител му трябва мед - бързо и за кратък срок - той си отваря тефтера и звъни на всички големи производители пчелари за които знае че разполагат с минимум 2-3 тона и че медът им е чист (не ползват антибиотици) - дава им 5 стотинки отгоре и си събира меда за няма и 10 дена. Обаче ако не бърза - или все ще идва я в началото на седмицата я в края, или няма да дойде въобще, или ще ти каже нещо от рода аз вас съм ви записал като специални клиенти и вие сте за по нататък като мога да ви дам 5-10 стотинки отгоре... в същото време има десетки пчелари които го захранват кой с 5 тенекии, кой с 10 и той в продължение на месец два си събира пак да кажем 20 тона мед а вие стойте и чакате...