Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 42 от 496 ПърваПърва ... 3240414243445292142 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 411 до 420 от общо 4956
    Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от Светозар Каменов Виж публикацията
    Или взема всичко или нищо.
    Действителен случай - аз и други двама бяхме повикани от единия пчелар за помощ при носенето,но се оказа че купувача си има товарачи така че през повечето време бяхме зяпачи - та 4-ма пчеларя - 15 тона мед - товарят на първите двама и им плащат - отиват при третия и му товарят половината мед - и изведнъж купувача казва стоп - толкова - другия мед ще го взема след 20 дни когато идвам пак насам - естествено въпроса - защо? отговорът е ами имам да товаря и в съседното село и ще претоваря камиона. И четеримата пчелари са там и възниква малък спор с купувача като по някое време 3-ият пчелар казва или взимаш всичкия мед или нищо (ултиматум). Купувача го изглежда и го пита - сигурен ли си? Пчеларят казва Да онзи чийто мед още не е натоварен веднага подкрепя а другите двама мълчат и смотват нещо. Купувача се обръща към тях и им казва върнете ми парите, а на работниците си разтоварвайте всичко - добавя аз без вас мога и повече не ме търсете...

Обичайно се взимат проби и меда е надупкан - звънят на следващия който им предложил добра цена но да кажем използвани еднократно тенекии, идва новия купувач да вземе проба и като вижда че меда е надупкан и казва А, не. Щом меда ви е надупкан - първо сте предпочели някой друг, щом той не ви го е взел значи има нещо аз да не съм резервна гума... това ми го разказваха вече... или почвате го убеждавате (разказвате какво е станало) или се скарвате. В най-добрия случай - като види надупкан меда и веднага от примерна цена 4,20 цената пада на 4,10....

Ако на един износител му трябва мед - бързо и за кратък срок - той си отваря тефтера и звъни на всички големи производители пчелари за които знае че разполагат с минимум 2-3 тона и че медът им е чист (не ползват антибиотици) - дава им 5 стотинки отгоре и си събира меда за няма и 10 дена. Обаче ако не бърза - или все ще идва я в началото на седмицата я в края, или няма да дойде въобще, или ще ти каже нещо от рода аз вас съм ви записал като специални клиенти и вие сте за по нататък като мога да ви дам 5-10 стотинки отгоре... в същото време има десетки пчелари които го захранват кой с 5 тенекии, кой с 10 и той в продължение на месец два си събира пак да кажем 20 тона мед а вие стойте и чакате...
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Цената на меда е 4.20, а всичко останало по темата са разисквания от типа "Защо все пак цената на меда е такава?" или "Можем ли да направим нещо, за да я подобрим?".
    Искаш да ми кажеш, че не мога да търся по-добра цена на меда си ли?

Сега ако кажеш и кога започваш да изкупуваш мед всичко ще си дойде на място...

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Светозар Каменов Виж публикацията
    ...Сега ако кажеш и кога започваш да изкупуваш мед всичко ще си дойде на място...
    Може би догодина, може би никога - кой да ти каже. Знаеш ли обаче кое е най-интересното, което предполагам че няма да го повярваш. Най-интересното е, че ако създам нова фирма за изкупуване на мед, тя ще изкупува от другата моя фирма за производство на мед точно по същата цена, по която изкупува и от всички останали. Тоест по 4.20, ако догодина цената се окаже такава. След това мога да създам и фирма износителка и тя също ще изкупува меда от моята фирма изкупвач точно по същата цена, по която изкупува и от всички останали.

Това е така и в момента. В холдинга има печатница, която продава на фирма за тубички, която продава на фирма за козметика, която пък ползва международен транспорт от транспортна фирма. Всяка една от тези фирми е поставена в напълно пазарни условия и не е задължена да продава или купува от другата. Може да продава или купува и от външни фирми - така, както сметне за целесъобразно нейния директор. Ако въобще фирмите търгуват помежду си, то това със сигурност е по пазарни цени.

Каквото и да правя в бъдеще, каквито и фирми да създавам или закривам, техните взаимоотношения помежду им ВИНАГИ ще са по пазарни цени. То по друг начин няма и как да стане. Ако една фирма не е жизнеспособна, защото да я дотирам. По-добре да загива, а за нейното производство ще ползвам външни фирми.

Така, както го правя аз, така го правят и всички останали бизнесмени с по-много фирми. Това си е стандартна и масова практика навсякаъде по света. Всяка една фирма в пазарната икономика трябва да ОЦЕЛЯВА САМА, без значение кой е нейния собственик. Ако един собственик на две и повече фирми започне да взема пари от една печеливша фирма, за да дотира една губеща, то това означава, че той е последния глупак на този свят. Такива работи при частните фирми не се случват.

Така ще бъде и при една пчеларска кооперация, ако въобще бъде създадена. Тя дори и да има възможност, няма да дава по-добри изкупни цени на нейните членове, защото ако го направи, те ще се изпокарат. Здравата стопанска логика говори, че фирмата трябва да си е автономна и да се отчита пред СВОИТЕ АКЦИОНЕРИ пропорционално на акционерния капитал, а не на същите тези хора, пропорционално на изкупения мед, който може да е в друг процент, различен от акционерния капитал.

Това всъщност развенчава мита, че някой някога може да даде по-добри изкупни цени. ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО. Никога, нито една фирма, дори и твоята лична, няма да даде по-добри изкупни цени, дори и да има възможност за това. Даването на по-добра изкупна цена от пазарната е еквивалентно на изкуствено намаляване на печалбата. От една страна данъчните служби няма да го допуснат и ще наложат глоби на фирмата, а от друга страна самите акционери няма да го допуснат, защото техните гласове и дялове за дивиденти са в други проценти, различни от тези на хората, от които се изкупува мед (дори и това да са същите хора).

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Кооператив е възможен, но не е толкова просто колкото излиза на думи... и затова Матеев е съвсем прав

по нашия закон трябват 7 души регистрирани като ЗП (нужно за признаване като организация на производители) ако тези 7 души не поставят някакви ясни правила - кой и как взима решенията и не се обединят около 1 концепция просто става това което е написал и Матеев или едно нищо...

И наистина няма как ако цената е 4,20 лв. кооператива да ти купи меда на 6 лв. само защото си член/собственик...
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Автор
    Регистриран
    17.11.2010
    ---- Прикрепено писмо (Ponuda) ----

Подател: "milangavrilovic@agrodragacevo.rs" <krsticdragoljub@gmail.com>
    До: ceco_lovech@abv.bg
    Относно: Ponuda
    Дата: Четвъртък, 2013, Март 28 13:27:17 EET

Postovani pcelari,
    Na osnovu juce sklopljenog ugovora za sezonu 2013.god obavestavamo Vas sledece:
    1. Od 1.juna 2013.god med u otkupu ce se placati roba - pare.
    2. Sva zainteresovana lica koja zele da obezbede siguran plasman svoje robe mogu do 15. maja da se prijave da sklope ugovor sa zadrugom po zagarantovanim cenama 3.8e bagrem i 2.8e suncokret.
    3. Nakon sklopljenog ugovora u roku od 15 dana mogu dobiti avans u visini od 10% vrednosti prodaje meda iz 2012.god. a ostatak para nakon predaje robe.
    4. Pcelari koji su clanovi zadruge imaju pravo na doplatu meda u iznosu od 0.10e do 0.15e po kilogramu u mesecu decembru 2013.god (podsecanja radi lica koja su clanovi zadruge nemaju nikakve finansijske obaveze prema zadruzi).
    5. Prijavljivanje i sklapanje ugovora za sezonu 2013. god moze se vrsiti na E- mail nabavka@agrodragacevo.rs Pri prijavljivanju potrebno je ostaviti sledece podatke:
    - Ime i prezime
    - Adresa prebivalista
    - kontakt telefon
    - Broj poljoprivrednog gazdinstva.
    U nadi da cemo uspostaviti uspesan poslovni odnos srdacan pozdrav

Milan Gavrilovic
    063/11-280-31; 062/774-032

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Превод от GOOGLE, леко модифициран от мене:

Уважаеми пчелари,
    Въз основа на вече подписан договор за сезона през 2013 г., Ви уведомяваме, както следва:
    1 От 1-ви юни 2013 г., в Honey покупката ще се изплаща стоки - пари.
    2 Всички заинтересовани лица, които искат да имат сигурен пласмент, трябва до 15 май да поискат да влязат в споразумение за сътрудничество с гарантираните цени 3.8 EUR за акация и 2.8 EUR за слънчоглед.
    3 След сключения договор в срок 15 дни ще получите аванс в размер на 10% от продажбите на мед през 2012 година. и останалата част от парите при доставката на стоката.
    4 Пчеларите, които са членове на кооперации, имат право на доплащане в размер на 0.10 до 0.15 EUR за kg през декември 2013 г., (напомняне за лица, които са членове на кооперации, да нямат финансови задължения към кооперацията).
    5 Прилагане и договор за сезон 2013. Каквото може да се извърши по пощата nabavka@agrodragacevo.rs За да влезете трябва да оставите следната информация:
    - Име и фамилия
    - Адрес на пребиваване
    - Свържи се с телефон
    - Броят на земеделските стопанства.
    Надявайки се да се създаде успешен бизнес отношения най-добри пожелания

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Лалов Виж публикацията
    Токо знай че , от 300кг до над 10т.и дори за над 20т такъв марш на парите няма той е 5до 10ст.максимум,говоря за прекупвачите на едро
    Прав си но донякъде.Зависи по кое време се предлага меда и дали има дефицит.Като казах 3-5 пчелари да се кооперират заради количества това съответно е възможно и за задържане малко при продажбите, а не дават ми 4лв. веднага да се продава всичкия,защо да чакам за по-висока цена макар и с 10-20ст. на 300кг цифрите са нищожни, но за 3000 кг. е вече съвсем друго нещо дори и 5до 10ст. А прекупвач на едро под 20 ст. не съм чул да работи все пак съществуват и там разходи и рискове.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Прави ми впечатление, че дори и в тая тема никой не споделя никакви цифри. Въртят се някакви догадки кой колко марш имал и т.н. Абе хора напишете една изкупна цена на която продадохте. Аз ще ви кажа, че колкото и да говорите за 5 или 10 стотинки за голямо количество и че нямало възможност за пазарлък НЕ СТЕ ПРАВИ. Първата цена на която ми предложиха да ми вземат акацията беше 4.80 звъннах няколко телефона, които взех от познати и от вестника и след 4 дена продадох на 5.20лв. Прекупвача искаше да ме цака с хващане на тарата по 1.300 кг. и след кратък спор му казах да ме свърже с шефа си или да си хваща пътя. Последва телефонен разговор и тарата си стана нормалния 1 кг (30 грама отстъпих защото точния грамаж на тенекето е 0.970 кг.) и скапания кантар с който беше дошъл излезе от употреба и теглехме на моя електронен със съответния знак за стандартизация за тази година.
    За сега всички в района се точат да изкупуват слънчогледа на 4.00лв., но получавам инфо от северна БГ за 4.40 и един случай за над 5 тона на 4.60лв. Няколко пъти се говореше по горе за 4.20 цена и мисля че това е минимума. Имам инфо и от София за 4.30лв. Хайде сега да видим дали ще потвърдим тези цени.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Това 4.20 ми го сподели мой приятел-моделист от село Лесичери, Търновско. От 70 кошера е извадил два тона и половина. Чак му завидях. Два-три различни прекупвачи са му звънили с тази цена и той все им е отказвал. Звънна ми на мене, за да ме попита дали аз вече нямам готовност да изкупувам, но за съжаление му отказах.

Аз самия не бързам да си продавам меда. Стои си в мазето и му се радвам. Все пак това ми е първия мед и ми изглежда много ценен, защото знам какво съм вложил в него. Нямам зор за пари и засега си го държа, надявайки се като всички цената да поскъпне поне с малко.

Като каза за мед от акация, та се сетих да попитам - Абе хора, не трябва ли меда от акация да е прозрачен с леко зеленикав отенък? Моя е такъв, но на изложнието в Габрово и в София от преди два дена видах бурканчета с уж акациев мед, който е жълт, оранжев, червен или дори черен. Аз ли съм в грешка или има нещо, което да не го знам?

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    rosty_sz за Шуменския регион
    Април месец цената беше 4.20 за букета сега е 4.30 за средни количества, но масово се изкупува и на 4лв.без проба.Фирмата беше Софийска.Другите държат масово цена 4лв за букета 4.20 за липата 5.20 -5.50 за акацията.

п.п тази година при нас чиста липа и акация почти няма.

Страница 42 от 496 ПърваПърва ... 3240414243445292142 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 15 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 15 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •