Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 41 от 79 ПърваПърва ... 31394041424351 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 401 до 410 от общо 781
    VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Призива беше провокиран от писаното от колегата Vertex. Ако трябва да ти отговоря (Jdrumev) ще ти кажа, че имам два пчелина на разстояние по права линия 5,5 км. Постоянно искат различен подход и постоянно са различни по сила, по запаси и т.н. Не веднъж съм казвал, че е много важно какво се случва в микро района около пчелина и трябва да се съобразяваш с това, но си има и фундаментални истини, които ако нямаш твърди доказателства, че не са митове трябва да ги спазваш. От написаното от колегата, веднага виждам две фундаментални грешки, които в по-нормална година можеше и да не окажат влияние, но изминалата година беше мноооооого тежка и всяко грешка се наказа.

Пръсканията за дерматита бяха извън нашата сила да да се преборим с тях, а в някои райони колеги не можаха да се преборят и с последствията. Изключително неприятно.

П.П Два поста за по малко от час минаха дори и месечния ми лимит за писане така че спирам.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.05.2014
    Пчеларски район
    бургас
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Не си прав в това твърдение.София 0% смъртност в Златарица 80%.Няма как да ги гледам различно на двете места щото знанията и уменията са ми едни и за двете места даже мога да кажа ,че в златарица използвам и още знания.
    В златарица всички пчилини ли са на 80 процента нокаут ,всеки обвинява някои друг а не се оглежда ,може и тези допълнителни знания до са в повече за пчелите .

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от валко Виж публикацията
    В златарица всички пчилини ли са на 80 процента нокаут ,всеки обвинява някои друг а не се оглежда ,може и тези допълнителни знания до са в повече за пчелите .

От 60-90% са загубите по мои данни.Само едно нещо ме озадачава.Колеги купили отводки август месец имат 10% само.На теб какво ти говори това?

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Искам да ви посъветвам да вземете Календарния справочник на Радоев и да се опитате поне малко от малко да спазвате препоръките там, а не да си гледате пчелите както ви дойде на ума или както на вас ви е удобно. Ако нямате време или възможност просто се откажете.
    Сложих ти червен палец, защото май ти не си чел Календарния. Тази книга е отлична, но е писана преди забраната на антибиотиците. Навсякъде Радоев пише за ползване на антибиотици, това ли препоръчваш.

пп. И при теб ще дойде, като много четеш припомни си защо майко производителите ползват антибиотици.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    "Оцетната киселина върши чудесна работа със спорите на нозематозата. Рамки с открит мед, рамки със запечатан мед, рамки без мед - оцетна киселина.

Когато решиш да използваш рамките, вадиш от склада или там където си използвал оцетната киселина за няколко минути на въздух и мушкаш в кошера. Няма никакъв проблем или вредно въздействие на и върху пчелите.

Иначе рецептата е следната:
    За пространство с обем 1 куб.м са необходими 200 мл оцетна киселина (4 части ледена оцетна киселина и 1 част вода). Питите се нареждат в сандък или чист празен кошер и върху горните им рамки се поставя слой лигнин, памук или друга памучна тъкан. Върху него се налива нужното количество киселина и кошерът (сандъкът) се затваря. Питите престояват 4-7 дни, след което се проветряват и могат да бъдат използвани отново.

Аз съм по краен и не използвам вода. "

тема -нозематоза
    пост № 87 от Niki 1313
    Да Атансов имаш право когато има диарични петна има съмнение за 4-5 болести/заразни и незаразни и едната от тях е Нозема апис/ доказва се лабораторно.Само искам да добавя че с ледена оцетна киселина трябва да се работи с маска и ръкавици /хич не е добре да се вдишат парите/ и гори кожата /обикновени ръкавици не вършат работа/ и другото което под 15ина градуса замръзва /не върши работа/ над 39 е запалима. Иначе според много писания е сигорно средство за дезинфекция и много по ефективна от мравчената киселина.

Уикипедия източник:
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E...B8%D0%BD%D0%B0Оцетна киселина

Безопасност

Концентрираната оцетна киселина е корозивно вещество, поради което с нея трябва да се работи внимателно, тъй като може да изгори кожата, да навреди на очите и да дразни лигавиците. Изгарянията и мехурите могат да се проявят едва няколко часа след излагането на действието на киселината. Латексните ръкавици не предпазват, така че трябва да се използват специални ръкавици, например такива от нитрилна гума. Концентрираната оцетна киселина с известни трудности може да се запали в лабораторията. Тя става огнеопасна при температура на околната среда над 39°C и може да образува взривоопасни смеси с въздуха над тази температура (експлозивни граници: 5,4–16%).
    Опасностите от разтвори на оцетната киселина зависят от концентрацията. С разтвори с повече от 25% оцетна киселина се работи с димна качулка, поради острата им, разяждаща пара. Разредената оцетна киселина под формата на оцет е безвредна. Поглъщането на по-силни разтвори, обаче, е опасно за живота на хората и животните. Може да предизвика сериозни увреждания на храносмилателната система и потенциално смъртоносна промяна на киселинността на кръвта.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    До колкото съм в час, проблема е , че си имаме работа с нозема Церана. Тя е изместила нозема -апис. Тук там съм чел, че това, което действа на нозема апис не действа при нозема церане. Също съществено е че не се доказва само със наличие на спори и няма признаците с диарията. Интересно тези , които имат резултат -нозематоза -дали е уточнено нейния вид.

Много от вас ходиха цяла зима по разни лектории на светилата в БГ, та споделете последните новости за проблема.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    От 60-90% са загубите по мои данни.Само едно нещо ме озадачава.Колеги купили отводки август месец имат 10% само.На теб какво ти говори това?
    Да ти кажа на мен какво ми говори. Отводките са с нови майки и се налага да работят/да снасят за разлика от другите семейства/. Те са и под други грижи/подхранване/ което им помогна с това, че не се налага да ходят събират отровата отвън. Тази отрова коята действаше УЖ 3 дни, а карантиния бил 28. Да ама не. Тези които ми останаха живи започнаха да работят. Аз за да си намаля работата и да използвам пълните пити с мед от другите семейства ги поставих в тези. И какво? Започнаха да буксуват. Защо ли? Ами от карантиния срок на отровата който УЖ бил 28 дни. Та според мен отровата си е в кошерите ни. И действа с пълна сила.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    До колкото съм в час, проблема е , че си имаме работа с нозема Церана. Тя е изместила нозема -апис. Тук там съм чел, че това, което действа на нозема апис не действа при нозема церане. Също съществено е че не се доказва само със наличие на спори и няма признаците с диарията. Интересно тези , които имат резултат -нозематоза -дали е уточнено нейния вид.

Много от вас ходиха цяла зима по разни лектории на светилата в БГ, та споделете последните новости за проблема.
    Грипа, че е толкова заразен с трудност обхваща цялата държава, а на места се отървават като се има предвид активното движение на хората, а при пчелите действа навсякъде. Защо съседите не се оплакват? Защо в Украйна не вземе да ги хване Церана и да ги замете един път за винаги? Само при нас действа.

Наблюдател
    Регистриран
    16.06.2015
    Значи положението като цяло в страната е меко казано трагично! Вярно че такава зима не е имало отдавна, но и такова мащабно пръскане не е имало! Дано на някой който има влияние му светне "лампата" малко...ако ли не тая година може да повторят с пръскането! И да...ще качат цената на меда....но на китайския...от каквото и да "го правят"!!!

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Грипа, че е толкова заразен с трудност обхваща цялата държава, а на места се отървават като се има предвид активното движение на хората, а при пчелите действа навсякъде. Защо съседите не се оплакват? Защо в Украйна не вземе да ги хване Церана и да ги замете един път за винаги? Само при нас действа.
    Не действа на всякъде- справка колегата от Стара Загора. Там няма мор.

Страница 41 от 79 ПърваПърва ... 31394041424351 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •