Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 41 от 121 ПърваПърва ... 3139404142435191 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 401 до 410 от общо 1210
    Заслужил Автор
    Регистриран
    05.10.2010
    Пчеларски район
    Севлиевски
    Някой хранил ли е с инвертиран сироп BBF klasik и някъкви отзиви за него.При покупка над 260 килограма цената е 1.33 лв.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Цитат Първоначално публикувано от bat_minka Виж публикацията
    Някой хранил ли е с инвертиран сироп BBF klasik и някъкви отзиви за него.При покупка над 260 килограма цената е 1.33 лв.
    Къде я има тази обява?

Потребител
    Регистриран
    23.04.2012
    Пчеларски район
    Ихтиманска Средна Гора
    Здравейте,
    Има ли съотношение между захарен сироп, примерно 2 части захар - 1 вода и количество мед, което инвертират пчелите от този сироп?
    Примерно ако искаме да допълним запасите на едно семейство с 5 кг мед колко сироп 2:1 трябва да налеем.
    Поздрави!

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Горе долу от 1кг захар трябва да се получи 1кг. мед.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.10.2010
    Пчеларски район
    Севлиевски
    Никой ли не го е ползвал този сироп?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Горе долу от 1кг захар трябва да се получи 1кг. мед.
    Няма такова нещо. Пчелите да не би да имат КПД 100% и за собствени нужди да се хранят само с вода и въздух?

Аз бих казал, че сметката е доста по-лоша. Не знам точните цифри, но разсъжденията ми са следните:

1. Когато има външна поддържаща паша и на пчелите допълнително им се дава сироп, вероятно тогава от 1 кг. захар ще се получат около 700 г. мед.
    2. Когато няма външна паша, пчелите ще направят следното:
    а) първо ще се нахранят самите те
    б) после ще нахранят майката и пилото
    в) после ще загубят мед в градеж на питите (ако има нужда)
    г) Ако все още остане сироп, тогава вече ще го направят на мед с норматив около 700 г. мед на кило захар

При това положение сметката горе-долу ще изглежда така:
    1. Приблизително първите 400-500г. захар от дневната доза отиват за поддържане на живота на семейството (хранене на майка, пило, пчели и градеж).
    2. От останалото количество дневна доза захар около 70% се преобразува в захарен мед, който обаче не е добре инвертиран (захароза над 5% и диастаза под 10%).

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Не знам точните цифри, но разсъжденията ми са следните:.
    И аз не знам точните цифри,но и не разсъждавам по въпроса-просто цитирах прочетено.Но ми се струва,че ти доказа,че от 1кг. истинска захар все пак се получава 1кг.мед.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Няма такова нещо. Пчелите да не би да имат КПД 100% и за собствени нужди да се хранят само с вода и въздух?

Аз бих казал, че сметката е доста по-лоша. Не знам точните цифри, но разсъжденията ми са следните:

1. Когато има външна поддържаща паша и на пчелите допълнително им се дава сироп, вероятно тогава от 1 кг. захар ще се получат около 700 г. мед.
    2. Когато няма външна паша, пчелите ще направят следното:
    а) първо ще се нахранят самите те
    б) после ще нахранят майката и пилото
    в) после ще загубят мед в градеж на питите (ако има нужда)
    г) Ако все още остане сироп, тогава вече ще го направят на мед с норматив около 700 г. мед на кило захар

При това положение сметката горе-долу ще изглежда така:
    1. Приблизително първите 400-500г. захар от дневната доза отиват за поддържане на живота на семейството (хранене на майка, пило, пчели и градеж).
    2. От останалото количество дневна доза захар около 70% се преобразува в захарен мед, който обаче не е добре инвертиран (захароза над 5% и диастаза под 10%).
    Зависи от много неща, но дори трябва да е по-малко. Това енергийно чудовище има нужди, а пчеларя е последната дупка. Кривата е по-скоро U, според броя пчела в кошера. Като мине определена бройка и започваме да висим на прелката, защото вътре е жега. Ако няма паша и е много топло...тогава пчеларя изобщо не влиза в сметките и ако не си направи сметката, че трябва да подава сироп, пилото започва да се топи. После се чудим защо няма зимна пчела и защо майката не снася много. Като има паша, сиропа си седи и не му обръщат внимание, но като няма е направо задължително да се подаде поне малко захар. Иначе губим много пчела и като тръгне следващата паша и не я оползотворяваме.
    Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 09.08.2015 в 22:59.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Потребител
    Регистриран
    23.04.2012
    Пчеларски район
    Ихтиманска Средна Гора
    Здравейте и благодаря за отговорите. Тъй като изневиделица тази година от началото на юли вадя само мана и знам че тя се маха от плодника, нещата отиват към допълване на запасите с хранене. Ще конкретизирам въпроса си, че нямах в предвид колко захар е необходима за живот на едно пчелно семейство в изолация ,а в нормално състояние в полупланински район ,при 580 метра надморско равнище с превалявания през последните десетина дена,което е предпоставка за наличие на някаква тревна паша и т.н. Мисля да започна със захар от към 20.08 и септември до към 20-ти с инвертиран. Та се чудя какви количества да дам на семействата със слаби запаси.
    Поздрави!

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Светозар Генов Виж публикацията
    Здравейте и благодаря за отговорите. Тъй като изневиделица тази година от началото на юли вадя само мана и знам че тя се маха от плодника, нещата отиват към допълване на запасите с хранене. Ще конкретизирам въпроса си, че нямах в предвид колко захар е необходима за живот на едно пчелно семейство в изолация ,а в нормално състояние в полупланински район ,при 580 метра надморско равнище с превалявания през последните десетина дена,което е предпоставка за наличие на някаква тревна паша и т.н. Мисля да започна със захар от към 20.08 и септември до към 20-ти с инвертиран. Та се чудя какви количества да дам на семействата със слаби запаси.
    Поздрави!
    Не е задължително да вадиш всичката мана,поне аз не я вадя.Тази година май няма да извадя нищо от плодниците,не ми стига времето,но задължително храниш с захарен сироп или инверт есента,да го омесят вътре.Досега не е имало година поне веднъж зимата /всеки месец /да не отдаде време да облитят.Ако няма паша да качват,почвай от сега да подхранваш.

Страница 41 от 121 ПърваПърва ... 3139404142435191 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •