Някой хранил ли е с инвертиран сироп BBF klasik и някъкви отзиви за него.При покупка над 260 килограма цената е 1.33 лв.
Някой хранил ли е с инвертиран сироп BBF klasik и някъкви отзиви за него.При покупка над 260 килограма цената е 1.33 лв.
Здравейте,
Има ли съотношение между захарен сироп, примерно 2 части захар - 1 вода и количество мед, което инвертират пчелите от този сироп?
Примерно ако искаме да допълним запасите на едно семейство с 5 кг мед колко сироп 2:1 трябва да налеем.
Поздрави!
Горе долу от 1кг захар трябва да се получи 1кг. мед.
Никой ли не го е ползвал този сироп?
Няма такова нещо. Пчелите да не би да имат КПД 100% и за собствени нужди да се хранят само с вода и въздух?
Аз бих казал, че сметката е доста по-лоша. Не знам точните цифри, но разсъжденията ми са следните:
1. Когато има външна поддържаща паша и на пчелите допълнително им се дава сироп, вероятно тогава от 1 кг. захар ще се получат около 700 г. мед.
2. Когато няма външна паша, пчелите ще направят следното:
а) първо ще се нахранят самите те
б) после ще нахранят майката и пилото
в) после ще загубят мед в градеж на питите (ако има нужда)
г) Ако все още остане сироп, тогава вече ще го направят на мед с норматив около 700 г. мед на кило захар
При това положение сметката горе-долу ще изглежда така:
1. Приблизително първите 400-500г. захар от дневната доза отиват за поддържане на живота на семейството (хранене на майка, пило, пчели и градеж).
2. От останалото количество дневна доза захар около 70% се преобразува в захарен мед, който обаче не е добре инвертиран (захароза над 5% и диастаза под 10%).
Зависи от много неща, но дори трябва да е по-малко. Това енергийно чудовище има нужди, а пчеларя е последната дупка. Кривата е по-скоро U, според броя пчела в кошера. Като мине определена бройка и започваме да висим на прелката, защото вътре е жега. Ако няма паша и е много топло...тогава пчеларя изобщо не влиза в сметките и ако не си направи сметката, че трябва да подава сироп, пилото започва да се топи. После се чудим защо няма зимна пчела и защо майката не снася много. Като има паша, сиропа си седи и не му обръщат внимание, но като няма е направо задължително да се подаде поне малко захар. Иначе губим много пчела и като тръгне следващата паша и не я оползотворяваме.
Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 09.08.2015 в 22:59.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Здравейте и благодаря за отговорите. Тъй като изневиделица тази година от началото на юли вадя само мана и знам че тя се маха от плодника, нещата отиват към допълване на запасите с хранене. Ще конкретизирам въпроса си, че нямах в предвид колко захар е необходима за живот на едно пчелно семейство в изолация ,а в нормално състояние в полупланински район ,при 580 метра надморско равнище с превалявания през последните десетина дена,което е предпоставка за наличие на някаква тревна паша и т.н. Мисля да започна със захар от към 20.08 и септември до към 20-ти с инвертиран. Та се чудя какви количества да дам на семействата със слаби запаси.
Поздрави!
Не е задължително да вадиш всичката мана,поне аз не я вадя.Тази година май няма да извадя нищо от плодниците,не ми стига времето,но задължително храниш с захарен сироп или инверт есента,да го омесят вътре.Досега не е имало година поне веднъж зимата /всеки месец /да не отдаде време да облитят.Ако няма паша да качват,почвай от сега да подхранваш.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))