Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 408 от 419 ПърваПърва ... 308358398406407408409410418 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 4,071 до 4,080 от общо 4186
    VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Хайде още един отчет, заради Перо.
    Днес подкарах ( както пише по дебелите книги) първия осведомителен преглед и не съм очарован. Успях да прегледам 2/3 от семействата. Този кучи студ, при който температурите бяха на моменти около -23 градуса е оказал доста негативни последици. По спомен 2018 г. в края на февруари имаше подобен пик в температурите и върна семействата в първи клас. И сега е нещо подобно. Завъртяло са едно поколение пило, видно от останалото по рамките запечатани килийки, след струпясване на пчелите по края на кълбото. Сега само яйца и тука-там по 5-10 килийки запечатано или открито пило. Слаби и гладни моя преценка. Е, има и някой друг, който е силен, но без майка или такава, която по някаква причина не снася. Очертава се отново трудна година, поне при мен.
    А, да и да добавя - само две семейства са аут, ама каква полза от бройка, като слабите семейства според мен са такива, които не ще са ми от полза. Иначе казано уращисване на вятъра.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    То и тези 5 кошера се оказаха сравнително слаби, имам само едно силно семейство. 5-тото което мислех че е по-силно се оказа без майка, и сложих експеримента от 6-тия в него, ей така направо като наръсих малко с ракия, да видя дали ще я приемат, но най-вероятно тази майка е негодна. Дефакто утре най-вероятно ще обединя 2 и ще остана с 4 семейства.

Бракувам масово пити и оставам само най-добрите. Към 20 оставих във фризер. Другото всичко разкарвам. Та сега гледам и питите от семействата които свалих Декември месец, защото бяха загинали. Ами всичките са с много качествен мед.

НЕ ми се връзва тази работа само с акара. Сега след студа, а и като цяло това което виждам е колабирало семейство на дъното, все едно изведнъж са умрели всичките. ....

Ама каквото и да е .... Да не си говорим само за умрели семейства, идва време на пролетното развитие. Каквото такова. Все ще се вдигнат ... Аз мед не чакам, тази година. Надявам се да мога да ги вдигна и да са по-силни за догодина.

Заслужил Автор
    Регистриран
    03.01.2016
    Пчеларски район
    Павликени
    Спокойно,сега сме началото на март и има достатъчно време да се развият семействата за пашата.Вчера носеха яко прашец и стартират пилото.Свивам ги сега по Блинов и след 20 дни ще има 4-5 рамки запечатано пило.Мед имат достатъчно,само да е хубаво времето да носят прашец.Абе Господ си знае работата.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от дядо борю Виж публикацията
    Спокойно,сега сме началото на март и има достатъчно време да се развият семействата за пашата.Вчера носеха яко прашец и стартират пилото.Свивам ги сега по Блинов и след 20 дни ще има 4-5 рамки запечатано пило.Мед имат достатъчно,само да е хубаво времето да носят прашец.Абе Господ си знае работата.
    Спокоен съм. Каквото-такова.
    След като прегледах всички семейства, установих, че семействата с миналогодишни майки са една идея по-назад в развитието си, спрямо каките им от 2023г. И още нещо, което ми направи впечатление е семейство с единствената майка от 2022 г. Ами то най-силно. Явно бързат, че да се размножат(роят) рано-рано.
    А това, което пишеш за пашата - ще се случи, ама едва ли за рапицата, която започва средата на април. Да не говорим, че миналата година цъфна на 29.03.
    Даа, оня горе си знае работата, макар и на нас да не ни отърва.

Почетен Автор
    Регистриран
    24.07.2019
    Пчеларски район
    Харманли
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    ...Бракувам масово пити и оставам само най-добрите. Към 20 оставих във фризер. Другото всичко разкарвам...
    Питите недей да ги "разкарваш" тъй с лека ръка. Те ще са ти нужни...Оставил си 20 пити - ами че това са само за 2 кошера. А образуването на нови семейства е много по-лесно и бързо, когато имаш изградени пити под ръка. Да не забравяме, че и в капаните пчелите предпочитат старите пити (дори и да не са от най-хубавите) пред восъчните основи...
    Вземи си препарат срещу восъчен молец "B401". В него няма тежка химия, изцяло биологичен продукт е - някакви гъбички "разказват играта" на молеца. Ще запази питите поне до есента Без значение с мед или без) Малко е скъпичък, но вероятно ще дадеш повече само за восъчните основи, ако възстановяваш броя пити, които би запазил с него. Има и други методи, но никой не е толкова сигурен, като този и мисля, че ще ти допадне.[/COLOR]

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от dvd111 Виж публикацията
    Питите недей да ги "разкарваш" тъй с лека ръка. Те ще са ти нужни...Оставил си 20 пити - ами че това са само за 2 кошера. А образуването на нови семейства е много по-лесно и бързо, когато имаш изградени пити под ръка. Да не забравяме, че и в капаните пчелите предпочитат старите пити (дори и да не са от най-хубавите) пред восъчните основи...
    Вземи си препарат срещу восъчен молец "B401". В него няма тежка химия, изцяло биологичен продукт е - някакви гъбички "разказват играта" на молеца. Ще запази питите поне до есента Без значение с мед или без) Малко е скъпичък, но вероятно ще дадеш повече само за восъчните основи, ако възстановяваш броя пити, които би запазил с него. Има и други методи, но никой не е толкова сигурен, като този и мисля, че ще ти допадне.[/COLOR]
    А мерси, добре че ме подсети, аз се каня от доста време за този препарат. Но ми се струва че малко е изтеглен като че ли от употреба, Отново ще прегледам. Есента ги опушвах със сяра. И ето как като пиша и давам невярна информация. Имах предвид че бракувам по = лошите. Имам още към 30на пити в склада, които поради тази причина, искам да пробвам да ги съхраня. Ще пробвам да направя така както каза. Само че ме хваща и друга работа и ми свърши свободното време, но ще пробвам така. Благодаря !

Почетен Автор
    Регистриран
    30.08.2017
    Пчеларски район
    планета Земя
    В събота им направих пролетния преглед, все още са си 8те от февруари, явно питките са си свършили работата по време на студовете. Аз доволен
    Семействата са си слабички, но дето вика дедо ви Борю има време до май месец. Всички са с пило в различен стадий, само отличника от миналата година е само на яйца, но пък са и най-големите мърши де. Имаше и изгризани маточници по някои от рамките,явно късна самосмяна, но е факт че майката снася. Колко ще е качествена предстои да видим. Тях ги присвих по Блинов. На останалите им разпределих питите с мед от умрелите семейства където можах, някъде разпечатах зад преградната, някъде разпечатвах без преградна. Абе правих се на майстор с други думи
    Среща след месец за в.о.

Заслужил Автор
    Регистриран
    03.01.2016
    Пчеларски район
    Павликени
    Друг вариант е да прекараш питите през фризера за по няколко дни и после добре опаковани стоят дълго време.Молеца умира във всичките си фази включително и яйца при температура по ниска от -10 градуса.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Малко по-късно се включвам, това за фризера и запечатването и аз си го мислих ... Но засега не искам да бързам. Купих си биологичния препарат и наръсих всички рамки и сега чакам резултатите. Ако той работи, ще изкарам питите от хладилника ..

Сега относно положението . Както писах и преди останах с 4 от 14 кошера. Но едно е интересното нещо че най-крайния кошер продължава да страда, измират пчелите без видими причини с изкарани хоботчета. НЯма акар, няма следи от някакви заболявания .. Той е на 3 рамки и има запечатано пило. Но смъртноста трябваше вече да е приключила....

По интересното обаче е че от тези 4 има един супер супер силен кошер, който явно иска да компенсира за всички останали.. Чак човек да се почуди ...

Аз ги третирах за нозаметоза, още отпреди време но забравих да пиша.

Това с пчелите ще е велика работа и ако прогнозите за измирането са мрачни, аз съм сигурен че това няма да се случи. Това ще е последното животно което ще изчезне.

Потребител
    Регистриран
    31.03.2023
    Тъкмо изкараните хоботчета са признак, който особено силно дава повод да се разсъждава в посока натравяне. Нозема, акари, гнилцови заболявания, глад и т.н. нямат нищо общо с изкарани хоботчета. Ако е съпътстван и с дезориентирано поведение на пчелите, още повече накланя везните към тази хипотеза. Ако и в района, където пчеларстваш има и други пчелини със същите проблеми, вече може да си сигурен, че това е проблема.

Страница 408 от 419 ПърваПърва ... 308358398406407408409410418 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •