Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 406 от 419 ПърваПърва ... 306356396404405406407408416 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 4,051 до 4,060 от общо 4186
    Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Аз мисля че не е в теб, получи се някаква аномалия сериозна. И това най-вече в северна българия... Ето този човек си гледаше пчели пускаше видеа и съм го питал от кой район е мисля от русенско, при него е 12 от 12. Не може да е само в нас вината ..

https://www.youtube.com/watch?v=k4DaYn77ZHA

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Ахаа тук едно много интересно видео, което попаднах по случайност, от днес. Този човек мисля дава много точна причина за смъртноста, при него е 50 процента ... При мен е същото нещо, което казва. Аз видях, че има някакъв проблем, но реших тази година да ги оставя. Добре че този човек споделя това ... Вероятно е да е така ...

https://www.youtube.com/watch?v=hv5hn7HvL7U

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Аз мисля че не е в теб, получи се някаква аномалия сериозна. И това най-вече в северна българия... Ето този човек си гледаше пчели пускаше видеа и съм го питал от кой район е мисля от русенско, при него е 12 от 12. Не може да е само в нас вината ..

https://www.youtube.com/watch?v=k4DaYn77ZHA
    С грешка си. Споменава "корен", което е село в хасковско. Там има военен полигон.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    С грешка си. Споменава "корен", което е село в хасковско. Там има военен полигон.

Да, той е писал кърджали, явно е някъде по средата. Все пак при мен мисля че не е акар, понеже гледах. Може и да бъркам. Според теб kuline това на какво се дължи по твое мнение, тази смъртност и слаби семейства ?

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    ПРи мен акацията стана на магия малко ... Но като цяло то при мен акацията винаги е на магия. Затова се радвам като я хвана .. и не е много обикновено. Иначе забравих да спомена че семействата съвсем са се кротнали. Имат мед, но забелязвам че гледат доста малко пило тази година. И то масово са така. Ще видя какъв ще е резултата от това напролет.
    Явно това е и резултата, цитирам си мнението от 9 септември че съм го забравил. Явно ще трябва да обръщам по-сериозно внимание още след слънчогледа как тръгва пилото и да се взимат някакви мерки. Явно само с това да ги оставим те да се оправят, че най-добре си знаят, може и да не е винаги вярно ..

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Да, той е писал кърджали, явно е някъде по средата. Все пак при мен мисля че не е акар, понеже гледах. Може и да бъркам. Според теб kuline това на какво се дължи по твое мнение, тази смъртност и слаби семейства ?
    Съвкупност от фактори, които довеждат до такъв резултат. Но колкото и банално да звучи въпроса с акара, то той е актуален. Акара срива имунитета (ако мога така да се изразя) на пчелата и от там насетне кошера става разграден двор за всички неприятели, за които можеш да се сетиш. За това силни семейства - здрави семейства - живи семейства. Из форума има споделен опит на колеги, че не третират срущу акар, но освен третиране има и други методи, които водят до намаляване на популацията му. Добре е третирането да се извършва с различни препарати през определен период от време, може да се работи със строителна рамка и др. подобни, които ще доведат до по-добри резултати. Найкой беше казал, че печелим битката, но не и войната с акара. Има много теории за синдрома на празния кошер, които аз не споделям. От опит мога да разкажа две допуснати грешки в моя опит. Първата доста отдавна, когато работих с Варостоп. Слагам лентите и пей сърце. Да ама на втората година доста семейства мор. Тогава започнах работа с органичните киселини. Там се появи друг поблем, но не е свързан с тематиката. В малкко по-близко минало - есента имах много ангажименти и третирах, ама колкото да се каже, че съм го направил и резултата не закъсня. Пролетта отварям - изненада, няма живот. Е не всички де, но бяха достатъъчно да ме накарат да се замисля върху нехайството си.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Благодаря за отговора, това го отчитам също като грешка. Тази година така се случи че не направих есенното третиране с ОК . АЗ твърдя че при мен акар винаги е имало ама много алко едва забележимо, когато съм правил тестове. Но аз съм гледал когато съм третирал .. Ще трябва да обърна малко повече внимание и да наблюдавам повече. Но оправдания винаги има ... тъй като това не ми е основна дейност, та дори и вторична. Но наистина или трябва да се правят основните неща или е по-добре да спра да се занимавам. Не е окей така ... и да се разчита че ще има само добри години. Въпреки че пак казвам имал съм години в които не съм третирал с ОК и не е имало проблем .. ПРосто е съвкупност от фактори .. както всяко едно нещо и затова и резултатите са такива. Но ще трябва да се нагаждаме към променящия се климат и условия и да помагаме на пчелите колкото можем ..

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    При първото подхранване на 28.12.2024г. имам умрели 2 бр. от 98 бр. основни семейства. Имам и десет запасни семейства, които са в нукове на по 3-4 рамки, те са ок. По груби сметки под 2% смъртност. Та към него момент, по бегъл поглед установих, че семействата са добре на база големина на кълбото, защото температурите бяха отрицателни. Предната неделя (26.01.2025г.) отворих на случаен принцип 5-6 семейства, за да видя до каква степен са усвоили питките. Ами ще слагам пак питки този уикенд. По принцип първите прегледи ги правя началото на март, зависи от прогнозата. Тогава може да се наложи да посъбера някои семейства, защото няма смисъл от слаби семейства, а и без това работата ми идва в повече вече. Може и да продам 10-20 семейства, от една страна да свия работата, от друга да си освободя място. Изчерпателен ли бях?
    Хайде и една снимка за достоверност. Не мога да обхвана всички сандъци със снимката
    Калине, ако наистина решиш да продаваш, звънни един телефон. Може да купя няколко семейства.

Потребител
    Регистриран
    31.03.2023
    Ахаа тук едно много интересно видео, което попаднах по случайност, от днес. Този човек мисля дава много точна причина за смъртноста, при него е 50 процента ... При мен е същото нещо, което казва. Аз видях, че има някакъв проблем, но реших тази година да ги оставя. Добре че този човек споделя това ... Вероятно е да е така ...

https://www.youtube.com/watch?v=hv5hn7HvL7U
    Както вика карайдъто "да, да, ама ......"
    От кое да започна и въобще защо, не знам. Ала в кратце, най- напред що се самозалъгвате, че тази година за първи път имало такава смъртност? За конкретното семейство - верно ли е изяло 15кг. мед? Пчелите ги няма, защото ..... нямало прашец - това къде го прочете, кой му го каза? Нямало зимна пчела т.е. иска да ме убеди, че два месеца не е забелязал, че половината му кошери нямат пило? Ок, за прашеца някак ще се съглася, че не обърнал внимание, ама пилото? Есенеска, като е отварял кошерите, не е видял, че няма прашец, не е видял, че и пило нямат, а за какво ги е отварял тогава?

И не - не го укорявам, защото проблема НЕ Е в пчеларите, не е пчеларска грешка. Критиката ми е само за свободните съчинения, които маса колеги правят. Пък факта е, че тази смъртност я има от вече 15+ години станаха и няма отговор, защо се случва. С други думи, надяваме се просто на късмета. Наслушал съм се на всякакви теории от хора, които ..... пак им мрат пчелите.

За протокола - тази зима се разминах. Ала защо и как, не знам. Идната ще ги зазимя по същия начин, по какъвто съм ги работил и миналата, и по- миналата, и въобще, ала с нищо не мога да гарантирам, че ще презимуват успешно. Понякога мрът, понякога прескачат трапа, но кога, защо и как - пълна мъгла.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    Калине, ако наистина решиш да продаваш, звънни един телефон. Може да купя няколко семейства.
    Ок, но това ще е след първите прегледи, т.е. не по-рано от средата на март.

Страница 406 от 419 ПърваПърва ... 306356396404405406407408416 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •