Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 405 от 413 ПърваПърва ... 305355395403404405406407 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 4,041 до 4,050 от общо 4125
    Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    с.Дебнево,общ.Троян,обл.Ловеч
    Кофти работа, колега, но май почти навсякъде е така. Много акар, гарниран със страхотна суша и положението е както го описваш. С какво третира против акар и кога?
    При мен също не са добре нещата , слаби семейства, но аз го отдавам основно на акара.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Христо Димитров Виж публикацията
    Кофти работа, колега, но май почти навсякъде е така. Много акар, гарниран със страхотна суша и положението е както го описваш. С какво третира против акар и кога?
    При мен също не са добре нещата , слаби семейства, но аз го отдавам основно на акара.

Ами с ленти. Аз досега никога не съм имал проблеми. Обаче правих винаги по едно третиране с ОК когато свърши пилото. Тази година обаче така стана, че го пропуснах .... Ама и в крайна сметка, докога с това третиране... Аз прегледах и долу дъната, не ми се видя акар да има и по принцип има много малко ...

Но да кажем че това е най-вероятната причина. Но тези ленти май не са особено добри ... Това което виждам е че тези които продават по аптеките Варостоп, не са добрии ... Но просто слагам понякога от тях, за да третирам с едно и също и да предизвиквам разна резистентност. Да не кажа че варостопа не помага ... но така идва май от моите наблюдения.

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    Ако си ги минал само с варостоп, това е причината. Това са много калпави ленти според мен. Аз ги минах няколко пъти с оксалова киселина и въпреки това имам много акар и семействата отслабнаха.

Потребител
    Регистриран
    22.02.2017
    Пчеларски район
    Русе
    Здравейте, как е положението?

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от symp Виж публикацията
    Здравейте, как е положението?
    Хайде аз да отговоря, въпреки че е минало доста време.
    Положението е мн.добре, дори бих казал доста добре, нооо за сега. Какво ще е след два месеца само оня горе знае. Гледам из "фе.са", доста се радват на приноса на прашец, но какво ги радва незнам. Вероятно, че са още живи. Има живи и живи семейства, т.е. такива които са живи в смисъла на думата, но за да са живи в смисъла да носят дивидент на стопанина е рано да се каже.

Почетен Автор
    Регистриран
    30.08.2017
    Пчеларски район
    планета Земя
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Хайде аз да отговоря, въпреки че е минало доста време.
    Положението е мн.добре, дори бих казал доста добре, нооо за сега. Какво ще е след два месеца само оня горе знае. Гледам из "фе.са", доста се радват на приноса на прашец, но какво ги радва незнам. Вероятно, че са още живи. Има живи и живи семейства, т.е. такива които са живи в смисъла на думата, но за да са живи в смисъла да носят дивидент на стопанина е рано да се каже.
    Калине, можеше да споделиш каква ти е смъртността до момента, ако имаш такава. Много по-добре е от ала-бала
    Аз ще съобщя какво е положението при мен не по-рано от 9.02.25г.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Pero Melifero Виж публикацията
    Калине, можеше да споделиш каква ти е смъртността до момента, ако имаш такава. Много по-добре е от ала-бала
    Аз ще съобщя какво е положението при мен не по-рано от 9.02.25г.
    При първото подхранване на 28.12.2024г. имам умрели 2 бр. от 98 бр. основни семейства. Имам и десет запасни семейства, които са в нукове на по 3-4 рамки, те са ок. По груби сметки под 2% смъртност. Та към него момент, по бегъл поглед установих, че семействата са добре на база големина на кълбото, защото температурите бяха отрицателни. Предната неделя (26.01.2025г.) отворих на случаен принцип 5-6 семейства, за да видя до каква степен са усвоили питките. Ами ще слагам пак питки този уикенд. По принцип първите прегледи ги правя началото на март, зависи от прогнозата. Тогава може да се наложи да посъбера някои семейства, защото няма смисъл от слаби семейства, а и без това работата ми идва в повече вече. Може и да продам 10-20 семейства, от една страна да свия работата, от друга да си освободя място. Изчерпателен ли бях?
    Хайде и една снимка за достоверност. Не мога да обхвана всички сандъци със снимката
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри Screenshot_20250131-085813.jpg‎  

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Аз днес, предвид топлото време и следващото застудяване, ги отворих и ги стесних доста, като ги подпрях с цяла пита с мед. Гледах да съм максимално бърз и с малко ровене. Горе долу им бяха намалели запасите. Много са слабички на по 3-4 рамки. Имам и два на по 5. Обаче пък са доста жизнени и са започнали да гледат по много малко пило. Сигурен съм че тези всичките ще оцелеят и ще се развият без проблем. Та засега съм на 50 процента, от 14 , седем са живи.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Аз днес, предвид топлото време и следващото застудяване, ги отворих и ги стесних доста, като ги подпрях с цяла пита с мед. Гледах да съм максимално бърз и с малко ровене. Горе долу им бяха намалели запасите. Много са слабички на по 3-4 рамки. Имам и два на по 5. Обаче пък са доста жизнени и са започнали да гледат по много малко пило. Сигурен съм че тези всичките ще оцелеят и ще се развият без проблем. Та засега съм на 50 процента, от 14 , седем са живи.

Коригирам се .. Всъщност кошерите са 8 а не 7 ... Което значи че процент е нагоре ....

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    Здравейте,

при мен положението е точно 25% смъртност към днешна дата, което е най-голямата ми смъртност откакто съм пчелар. Отчитам го на много голяма опаразитеност , с която смятам, че не се справих и на малко зимна пчела. Останалите семейства също са слаби спрямо миналата година, като масово са на по 3-4 междурамия пчели. Не съм доволен към момента, защото идва и застудяване. Сложих питки на по-слабите и подпрях пилото с пълномедни пити, защото по-слабите не могат и да се преместят. Ще имам много работа тази пролет с тези слаби семейства. Прегледах всички семейства този уикенд и се надявам да съм направил нужните мерки за успешното им иззимуване. Намерих точно 7 семейства без майки и обединих със по-слаби. Кофти зима за мен като пчелар. И на двата пчелина смъртността е почти еднаква, което значи , че причината изцяло е в мен.

Страница 405 от 413 ПърваПърва ... 305355395403404405406407 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 30 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 30 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •