Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 404 от 496 ПърваПърва ... 304354394402403404405406414454 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 4,031 до 4,040 от общо 4956
    Автор
    Регистриран
    25.05.2013
    Пчеларски район
    Пазарджик
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Защото не си се научил да смяташ. Ето ти една много проста сметка за 900 г мед.:

За държавата - 20% ДДС (2.00 лв.)
    За Lidl - 1.00 лв. печалба
    За Lidl - 1.00 лв. разходи по организацията на търговията (помещения, служители, транспорт, логистика и т.н.)
    За Апитрейд - 1.00 лв. разходи по закупуване, изследване и хомогенизиране
    За Апитрейд - 1.00 лв. за буркан, капачка, етикет, машини за разфасофане, труд по разфасоване, транспорт до Lidl
    За Апитрейд - 30 ст. печалба
    За пчеларите - 3.70 лв. за меда

Според мене сметката е много изцедена за всеки по веригата, и пчеларите в никакъв случай не са ощетени, а Апитрейд и Лидл в никакъв случай не са се напечелии на гърба на пчеларите. Нормалната практика е от производителя до крайния потребител цената да нараства не 2-3 пъти, а поне 6-7 до 10 пъти. Нашите пасти за зъби например от себестойност 30-40 стотинки стигат до крайния клиент на цена 2.30-2.50 лв.

Най-големи надценки на цената има в магазините за крайни продажби. Там за да си покрият разходите, трябва да слагат надценка по 30-40%. Иначе няма как на продавачката да дадеш надник 50 лв. при оборот за деня 200-300 лв., от който 20% го прибира държавата, а 50-60% е цената на самата стока.
    Цифрите винаги подлежат на интерпретация. Ето и моята, в която съм много по-убеден:
    1. 20% ДДС-мърдане няма, толкова е(приемаме, че Lidl е 100% на светло).
    2. печалба от 10% си е ОК.
    3. 1лв. за кг. разходи на Lidl e безумна цифра. Знаеш ли колко служители има в централния им склад, че транспорта до него е за сметка на изпращача(даже поради многото персонал разтоварването е от шофьора на доставчика), че логистика от него така или иначе има ежедневно до всеки магазин(без значение колко е пълен товарния автомобил) и можеш да разпределиш транспорта върху всички предлагани продукти, не само върху меда и т.н., и т.н.
    4. 1лв. разходи на търговеца(на нас известен като прекупвач) преди разфасоване няма да коментирам, поради това, че не съм запознат и приемам твоите цифри за достоверни, макар и да питая сериозни съмнения.
    5.1. буркан, капачка и етикет цената е под 0.4 лв. за кг.
    5.2. машини за разфасоване да искаш. Колкото по-модерни толкова по-малко персонал. С конкретна цена не се ангажирам защото варианти много, ала едва ли е повече от 0.2лв. за кг(за мен това е възможния максимум).
    5.3.транспорта от Пловдив до Елин Пелин е около 250 лв. за 25 тона (приемлива цена е евро на км. от страна на транспортните фирми) или 1ст. на кг.
    Или по т.5 разходи до 0.6лв.
    6. печалба от 0.3лв. за кг. на пръв поглед е даже ниска, ала по т.4-1лв. плюс т.5-0.6лв плюс т.7-3.7лв. правят печалба около 17%(дано смятам правилно, че бая мезе си отиде безвъзвратно...) за сравнение виж т.2.
    7. NO COMENT(или жална ни майка-по нашенски...).
    Като обобщение виждам едни доста сериозни резерви, които ако се разделят поравно между търговец и производител(пчелар, а не хомогенизатор), ще има тъй необходимия баланс в бранша.
    Няма да коментирам пастите за зъби поради моето невежество по темата, но ако правилно смятам при надник от 50лв. и 22 работни дни в месеца заплатата на касиер продавач ще е 1100лв. За съжаление в моя роден край магазинерите едва достигат половината, а магазин с 300лв. дневен оборот си е фалирал!

Автор
    Регистриран
    25.05.2013
    Пчеларски район
    Пазарджик
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Като вземем в предвид свъхпроизводството и свития ни пазар, в негов интерес е да свали цената с 2лв и да продаде меда "на дребно" с печалба от 4лв вместо да му остане непродаден и после да го продаде "на едро" с печалба 1лев.
    Да, ама не! Ако при други продукти свалянето на цената повишава интереса към даден продукт, то при меда не е така. При мен лично цената не е определящия фактор за обема на продажбите. Причината е проста: значително по-голяма част от потребителите гледат на меда като на лекарство, а не като храна която има място в ежедневното им хранене и ниската цена само поражда съмнения. Ти би ли си купил лекарство на намалена цена от аптеката?

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    И аз съм забелязал, че намаление на цената с 1 лев не повишава интереса към меда, който продавам. Моите клиенти си купуват мед от мен, заради доверието, че меда е качествен, а не защото е евтин. Затова се стремя да добивам толкова мед, колкото мога да продам на дребно на нормална за мен цена. Единствено на село, ниската цена повишава интереса към меда. Една година имах свръхпроизводство на мед от рапица, който още не мога да продам. С него правя бартер. Давам на една баба по буркан мед от време на време, а тя ми дава яйца от нейните кокошки. Не смятам, на колко ми излиза цената му при такъв бартер, защото този мед ми е в излишък.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    @Standart,
    Прочетох ти анализа и го приемам "на доверие", както и този на Матеев, защото не разполагам с цифрите "от първа ръка". И си зададох следния въпрос: "На колко и на кои цифри пчеларя може да влияе, за да се повиши неговата печалба?". Кои са методите, с които той може да постигне това увеличение?
    Ти би ли си купил лекарство на намалена цена от аптеката?
    По-ниска цена не означава намалена цена в смисъл на обезценка. А въпроса с лекарствата стои така - има оригинални продукти, маркови, има и генерици. И отговора ми е ДА, ако виждам, че генерика върши същата работа на значително по-ниска цена.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Автор
    Регистриран
    25.05.2013
    Пчеларски район
    Пазарджик
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    По-ниска цена не означава намалена цена в смисъл на обезценка. А въпроса с лекарствата стои така - има оригинални продукти, маркови, има и генерици. И отговора ми е ДА, ако виждам, че генерика върши същата работа на значително по-ниска цена.
    Не става въпрос за генерици (поне за истинския мед няма алтернатива), а за необяснимо по-ниска цена. Какво би си помислил за продукт с доста дълъг срок на годност който се продава на дребно на цена от 50% от общоприетата?
    Аз лично веднага се питам къде е уловката, а не, че някой дотолкова е закъсал финанасово та разпродава на себестойност. Пак да припомня моя извод, че в България много малко хора консумират ежедневно мед (в моя дом бялата захар е почти на 100% заменена, даже сутрешното кафе е с мед), а от разговори с клиенти и приятели съм стигнал до извода, че ниската цена е неприемлива и съмнителна.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Standart Виж публикацията
    Не става въпрос за генерици (поне за истинския мед няма алтернатива), а за необяснимо по-ниска цена. Какво би си помислил за продукт с доста дълъг срок на годност който се продава на дребно на цена от 50% от общоприетата?
    Аз лично веднага се питам къде е уловката, а не, че някой дотолкова е закъсал финанасово та разпродава на себестойност. Пак да припомня моя извод, че в България много малко хора консумират ежедневно мед (в моя дом бялата захар е почти на 100% заменена, даже сутрешното кафе е с мед), а от разговори с клиенти и приятели съм стигнал до извода, че ниската цена е неприемлива и съмнителна.
    Да, това би ме усъмнило определено, но мисля, че примера, който дадох не е такъв. Безсмислено е да се коментират крайностите.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:

Заслужил Автор
    Регистриран
    11.06.2014
    Пчеларски район
    с. Черни осъм, общ. Троян
    Да, ДДС е 20%, но както фирмата дължи 20% върху цената така и държавата и приспада 20% от сумата на разхода. Или иначе казано фирмата дължи 0.40лв. ДДС грубо сметнато.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от viktor tit Виж публикацията
    Да, ДДС е 20%, но както фирмата дължи 20% върху цената така и държавата и приспада 20% от сумата на разхода. Или иначе казано фирмата дължи 0.40лв. ДДС грубо сметнато.
    Да, ДДС се разпределя по веригата, но когато е меда е продаден от магазин, крайния клиент ги отнася тия 20% като куцо пиле домат!

Заслужил Автор
    Регистриран
    11.06.2014
    Пчеларски район
    с. Черни осъм, общ. Троян
    Аз имах в предвид, че не са за сметка на фирмата прекупвач и печалбата им не е само 0.30лв., както беше споменато.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Българите (и в това число пчеларите) много обичат да надничат в чуждото канче и да му правят сметката, ама това е сметка без кръчмар. При това положение не знам защо пчеларите се сърдят, когато Лидл, изкупвачите и целия български народ си мислят, че себестойноста на меда за пчеларя клони към нула. Какво прави пчеларя - ами почти нищо. Всичко го правят пчелите. Логично, нали .....

Така че престанете да правите сметки на чуждите канчета, защото хал-хабер си нямате от това какво влиза в реалната себестойност и какво - не!!!

И ако още веднъж кажете за някой, че е алчен или че е печалбар, не забравяйте, че народа си го мисли същото и за вас самите. Хайде докажете ми обратното ......

Страница 404 от 496 ПърваПърва ... 304354394402403404405406414454 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •