Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 4 от 7 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 31 до 40 от общо 68
    Потребител
    Регистриран
    13.12.2012
    Колега,трябва да ти кажа,че 10 семейства се гледат по-лесно отколкото 2.Не ги слушай дето ти говорят,,почни с 1,после 2 и така,,.Не ти препоръчвам и да се хвърляш на 50,щом нямаш опит,но 10 за начало е идеално.Спомена,че имаш и приятели пчелари.Успех.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012

Re: ПЪРВИ СТЪПКИ

Цитат Първоначално публикувано от Nik_m
    ще има ли градеж и колко пити ще трябва да изградя до зимата? И трето ще има ли проблем да иззимуват на нови пити, защото на всякъде пише, че е добре да зимуват на кафяви пити.
    Докато има силна паша, ще има и силен градеж. Гледай да ги вземеш по-рано и на повече пити (задължително тъмни). Ако ги вземеш през май, при благоприятни условия до есента могат да ти изградят два корпуса с пити, а ако решиш да ги изнасилваш, може и повече. Като вземеш отводките на 4-5 стари пити и като отгледат няколко поколения в още толкова новоизградени пити, това ще им стигне да избутат успешно първата зима.
    А колкото до района, не знам, като пробваш, ще разбереш. Ако има на достатъчно площи слънчоглед и робиния, все нещо ще извадиш.
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Питите няма да бъдат стари защото пчеларя който ще ми прави отводките гледа ДБ и първо ще ми изгради питите в неговите кошери и после ще ми направи отводките.
    За това питах дали ще има проблем да зимуват на изцяло нови пити!

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    До есента все ще отгледат по две-три поколения пчели в тях и вече няма да са съвсем нови. Гледай да не преразширяваш обаче много гнездата, защото тези нови пити трудно задържат топлината и ако пчелите са малко, може да имаш проблеми.
    В момента имам една отводка с пити, осеменявани само 2-3 пъти (нямах по-стари). Преди два дни най-после намерих първото снесено яйце. Вярно, че е доста слабичка, но в съседство с нея има друга отводка, още по-слабичка, с тъмно кафяви пити, в които майката започна да снася още в началото на януари (за мой ужас). Добре че зимата беше мека, та засега всичко е наред...
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Цитат Първоначално публикувано от Nik_m
    Питите няма да бъдат стари защото пчеларя който ще ми прави отводките гледа ДБ и първо ще ми изгради питите в неговите кошери и после ще ми направи отводките.
    За това питах дали ще има проблем да зимуват на изцяло нови пити!
    И по добре. Няма проблем, да зимуват на пити от настоящата година. Аз ако имам възможност, бих ги оставял само на такива пити. Колкото и да ти е чиста тоалетната, не се превръща в палат, а си остава тоалетна. Надявам се разбираш аналогията. wink;

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Разбирам те много добре, аз обичам всичко което правя да го изпипвам добре.
    В момента имам 2 кошера, който ги взех Ноември, наследство.
    Продадоха къщата и трябваш да ги взема по спешност и състоянието и предполагам че е тоалетна защото дядо ми последните години само ходеше да ги гали и не можеш да ги гледа, но не искаше да се раздели с тях и от 15 кошера останаха 2.
    Сега стои дилемата пред мен дали дали да ги прехвърля в новите кошери Април или да ги унищожа и да си почна на чисто.
    В петък дават добро време, дано мога да и направя преглед и да преценя какво да правя.

Ако имаш възможност, премести в нови или в ползвани, но дезинфекцирани. А тези, ако са годни за употреба дезинфекцирай и отремонтирай ако се налага, и ги подготви за в бъдеще.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Аз стари кошери няма да ползвам, в края на мат са ми готови новите, но ме притеснява да не пренеса някакви болести с пчелите.
    Направих само частичен преглед защото времето не позволява повече и питите са много стари.
    А при положение че съм дал 2000 лева за нови дали си заслужава риска да се занимавам с тези.
    Мислех да направа на пролет налитане на гол рой с една пита и основи по време на акацията.

Нищо им няма на кошерите ако са здрави ако не са изгнили да трябва да им подменяш дъски да си играеш. Само едно хубаво обгаряне с горелката една боя и си ги ползваш. Винаги може да ти потрябва някой кошер а да нямаш пари на момента да го купиш нов
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Те са ДБ а аз реших да ползвам ЛР, но ги складирам в една стая, не искат вода и храна. Иначе не са толкова зле дядо ми ги гледаше много добре преди да получи удар, поддържаше ги все едно сега са излезли от магазина.

Страница 4 от 7 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •