Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 4 от 6 ПърваПърва ... 23456 ПоследнаПоследна
Резултати от 31 до 40 от общо 57
    Автор
    Регистриран
    22.05.2011
    Който се интересува от Укр.кошер може да го види в оригинал на стр.49 от книгата[Meged_A._G._,_Polishuk_V._P.]_Pchelovodstvo_Uche(BookFi.org).pdf
    http://dl.lux.bookfi.org/genesis/149...ced1337e7/_as/[Meg.Кошера е с нормално дъно в оригинал/не е оставено пространство под рамките/. Всички изменения са плод на различни виждания на колеги пчелари.Обтелването на рамката е вертикално с 4 тела,за да се избегне деформация на страничните летви/стр.103/Има и вариант с 3 вертикални/стр.51/Особеното при зимуване на пчелите е че при свършване на храната от едната пита по лесно се изместват на съседната от страни без да се отделят от пчелното кълбо,защото то почти опира в стената на кошера и позиционира само на горе/не на горе и назад като другите системи кошери,а и няма мъртва зона/Работил съм за кратко с такъв кошер за 3години от 81 до 84 година и то експериментално/за да си чеша крастата/някъде във форума бях споменал вече,но още нямаше открита тема за този вид кошер.Аз се запалих случайно след престой за месец в Украйна.

Колега HINAP, поправи ме ако греша.
    За мен извода от предния ти пост е, че този кошер не те е впечатлил особено и с нищо не превъзхожда разпространените в Б-я кошери. Ако не беше така, логично е да си минал само на тази система.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Ако прозорците на кошера са затворени, мисля, че дебелината на стените има значение. Колкото по-дебела стена, толкова по-голямо термично съпротивление, което в студените дни на суровата украинска зима сигурно е добре, но пък в топлите слънчеви дни, подходящи за облитане, през дебелите стени топлината по-бавно ще прониква в кошера. Пък и конструкцията се утежнява...

Относно килийките - на снимките се вижда, че явно са използвани стандартни ДБ восъчни основи, завъртени на 90 гр.
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Само забрави една подробност: входа на кошера е отворен-демек прозореца!
    1000 пчелари - 1000 технологии

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    "Прозорец", като че ли е малко хиперболизирано название на малкия отвор за вентилация, какъвто през зимата е входът на кошера при дъното.
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Температурата на кълбото и извън него е еднаква при различните дебелини. Друг е въпроса как да се запази т.е да не бяга. Едно е да е в досег с тънка стена и друго е да е в досег примерно с дебела или изолирана стена или табла.Ако кълбото не е в досег мисля , че дебелината на стената няма значение.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Цитат Първоначално публикувано от toko652003
    Температурата на кълбото е еднаква при различните дебелини.
    И температурата на човешото тяло е еднаква при различна дебелина на стените на апартамента му. Дори да е навън, при -20°C, температурата на тялото си остава все 37°C. wink;
    Sam Levenson

Автор
    Регистриран
    22.05.2011
    Юрка,не искам да давам становище дали системата е добра,защото нямам голяма практика с този вид кошер.Нека колегите поработят,пък после да пишат.Преди 2 години писах,че се намери човек който работи с Украинска система и се включиха веднага няколко колеги които обясняваха за тази система.На мен ми стана ясно,че не са работили с такъв кошер и си замълчах.По принцип лоша система няма,но от любопитство всеки може да си направи такъв кошер,особено ако има под ръка различни сандъци,останали при закриване на поделенията от БА.Много удачни за Фарар 12 рамков са сандъците от 82 мм мини,за лежаци сандъци от БМ 21.В село Иганово/до Карлово/ има колега който продава кошери правени само от различни военни сандъци за смешни цени.Някои модели са добри,но не ми е целта да правя реклама.Та всичко опира до желание и най вече до любов към пчелите.Не може всичко да бъде остойностявано в паричен вид/изкарано количество мед/.Понякога удоволствието да гледаш пчели не намира паричен израз/поне за мен е така/,оставаш си с моралното удовлетворение и прочистване на аурата.Не казвам,че изкараното количество мед няма значение,но то не трябва да е фиксидея.Във връзка с това,разбирам,че има и други колеги които забравят за всичко когато отиват при пчелите и ги ползват за пречистване на собствената си душевност,за психоенерготерапия и общо успокоение на нервната си система.Това според мен е повече от пари и няма аналог.Спирам до тук,че вече почнах да отегчавам.

Цитат Първоначално публикувано от FVCVS CAESAR
    Цитат Първоначално публикувано от toko652003
    Температурата на кълбото е еднаква при различните дебелини.
    И температурата на човешото тяло е еднаква при различна дебелина на стените на апартамента му. Дори да е навън, при -20°C, температурата на тялото си остава все 37°C. wink;
    Малка ГРЕШКА,колега FVCVS CAESAR.
    1. Ако човек е навън при -20 градуса и не е облечен с дебели дрехи, температурата на тялото постоянно спада.
    Испада в състояние на хипотермия и накрая "бяла смърт".
    2.Когато стените на апартамента са дебели или топлоизолирани, условията на живот за човешкото тяло са много по-добри, както през зимата /по-топло е/, така и през лятото /по-прохладно е/.
    "Колкото повече,толкова повече". - Мечо Пух

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Не виждам къде е грешката! Разбира се, че при такава температура ще е с дрехи. Навън те играят ролята на стени и колкото са по-дебели и на повече пластове, толкова по-добра изолация създават. Впрочем, човек през зимата стои с дебели дрехи и вкъщи, особено ако не си включва някакво отопление. Така е, като си няма козина. Виж, кучетата не носят дрехи, но също поддържат постоянна температура на тялото.
    Всеки жив организъм генерира някаква топлина и подобно на неживите отоплителни уреди, живият организъм си има някаква максимална мощност, която не може да бъде превишена, независимо от положените усилия (физически натоварвания, съкращаване на гръдните мускули и т. н.). За човек, тежащ ок. 70 кг например максималната мощност е ок. 1500 W (почти колкото една печка - духалка), а за едно пчелно семейство, тежащо ок. 2 кг, максималната мощност е ок. 30 W. Когато оцеляването на организма изисква генерирането на мощност, по-голяма от максималната възможна, тялото не може да се справи и ако не се вземат мерки (обличане, топлоизолация), ще настъпи преохлаждане и евентуално смърт.
    И колкото е по-добре изолирана една система, толкова по-малка мощност е необходима за поддържането на някакъв микроклимат в нея, т. е. толкова по-малко физически усилия, съкращаване на мускули, треперене, консумация на храна, разходи за отопление...
    Sam Levenson

Страница 4 от 6 ПърваПърва ... 23456 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •