Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 4 от 10 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 31 до 40 от общо 96
    Почетен Автор
    Регистриран
    28.03.2011
    През януари задължително давам и АЗ питки....защото, времето за отваряне на възглавница и слагане на питка се свежда до секунди...а времето, да видя какво имат и да преценя дали става/стига за храна е мин. 5 минути.
    ...освен това, питката се слага директно на кълбото, т.е. имат/нямат храна, ако стегне студ, ще ядат от питката, няма да губят калории и топлина да се местят из рамките с храна...
    ...така е според моя начин на работа.....към Февруари правя преглед при плюсова температура, разпечатвам непипнатите запаси с валяк и ги прибутвам към пилото...пак за възможно най-кратко време- ползвано и работи при мен, ма всеки си има негов стил wink;
    ..........................
    Ангеле, за комините на къщите няма какво да кажа. В момента в къщи е 25°С във всички стаи, като котела ми от 2-3 седмици работи на 45-50°С, разхода ми дотук е около 50 кг въглища......
    Тръбата от котела която влиза в комина е на 25°С....и в момента в който усетя, че ги надвишава, ще си изхвърля цялата отоплителна система!!!!!...
    Комините на къщите са като кошерите....всеки ги има, но не всеки знае как да ги ползва зимата wink;

...естествено разсъждавам от гледна точка на скромните си познания по вентилационна техника и отоплителни системи.......не ангажирам никой с опити или личен доказателствен материал !!!!

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov
    Един въпрос - след като зазимявате с много мед защо още през януари почвате да давате питки?
    Тогава третирам с ОК и използвам отварянето да сложа и питките за да неги отварям до прегледа.

Цитат Първоначално публикувано от Пламен Ганев

Колега Юрий Цветвов,няма нужда от такава категоричност!Това че ти си зазимявал така години наред и не си имал проблеми,не означава че е най-правилно!В научната литература/пчеларска енциклопедия,календарен справочник по пчеларство,продуктивно пчеларство и т.н./ много добре е обяснено : на какъв вход трябва да зимуват пчелите?Разяснено е и защо!?Имам приятел който винаги ги зазимява на долен,друг приятел ги оставя и двата отворени,а аз ги зазимявам на горен и началото на февруари ги обръщам!Никой от нас няма проблеми или ако има,е в горе долу еднакъв мащаб!Следователно проблемите ни не възникват от входа!Винаги се стига до извода,че ако е силно с-во,едва ли има значение!?
    А защо ги обръщаш в началото на февруари?

Лаго искаше мнение и яз споделих моето и то е категорично.

Иначе си прав, че за силно семейство с качествена майка и достатъчни и качествени запаси от храна, няма никакво значение, къде е входа. Но дали всички са такива?

За разлика от теб аз живея доста далече от пчелина и общо взето пчелите ми сами си се гледат. За това и някой действия са ми по различни от описаните в книгите.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Естественно че не всички са силни!Обръщам ги последните две години!Имам повечко време да се ровя в интернет!Има логика тезата,че когато започне интензивно отглеждане на пило е добре да са на долен вход с цел да се запази влажният въздух,защото влажността е важна за пилото.Отваряйки горния вход,голяма част от влажния въздух напуска кошера.Влажния въздух не е топъл!Научно е доказано,че температурата на въздуха на един два см до кълбото е с градус два по висока от външната.
    Горния вход е по безопасен точно за пчелари като теб,които не живеят близо до пчелините си.Дебелият сняг когато започне да се топи,понякога се образува ледена кора на долния вход,която може да ги възпрепядства да се облетят примерно.След облитане пчелите имат стремеж да вадят трупове,с които не веднъж заради мишепредпазителя ги струпват на входа и го затварят.
    Знам че не всичко от книгите е миродавно,но все пак мисля че трябва да са ни основа донякъде!
    1000 пчелари - 1000 технологии

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov
    Един въпрос - след като зазимявате с много мед защо още през януари почвате да давате питки?
    Имаме семейства, които имат пило в края на ноември и в резултат на това - тънки венци мед централно над кълбото, затова.

Професионалните пчелари не допускат ли пило в пчелините си по това време, та задават такива въпроси?

Естественно че не всички са силни!Обръщам ги последните две години!Имам повечко време да се ровя в интернет!Има логика тезата,че когато започне интензивно отглеждане на пило е добре да са на долен вход с цел да се запази влажният въздух,защото влажността е важна за пилото.Отваряйки горния вход,голяма част от влажния въздух напуска кошера.Влажния въздух не е топъл!Научно е доказано,че температурата на въздуха на един два см до кълбото е с градус два по висока от външната.
    Горния вход е по безопасен точно за пчелари като теб,които не живеят близо до пчелините си.Дебелият сняг когато започне да се топи,понякога се образува ледена кора на долния вход,която може да ги възпрепядства да се облетят примерно.След облитане пчелите имат стремеж да вадят трупове,с които не веднъж заради мишепредпазителя ги струпват на входа и го затварят.
    Знам че не всичко от книгите е миродавно,но все пак мисля че трябва да са ни основа донякъде!
    Наясно си защо практикувм така. От задушаване на практика няма опасност, понеже не слагам мишепредпазители, а и част от мрежестия отвор (който при мен е точно след входа) остава целогодишно отворен. Кошерите ми "гледат" на юг и на практика не се е случвало да има подходяящо време за облитане, а на прелката да има сняг или лед което да ги възпрепятства.

Честно казано, добрите резултати ги отдавам и на факта, че през последните години почти не ми остава време за пчелите и така на практика, много по-малко ги стресирам с излишно безпокойство. А може и да е късмет.

Има логика тезата,че когато започне интензивно отглеждане на пило е добре да са на долен вход с цел да се запази влажният въздух, защото влажността е важна за пилото.Отваряйки горния вход,голяма част от влажния въздух напуска кошера.Влажния въздух не е топъл!Научно е доказано,че температурата на въздуха на един два см до кълбото е с градус два по висока от външната.

Не познавам пчелар, който да желае влажният въздух да остане в кошера /независимо от сезона/. Всички гимнастики с прелките са с цел, той да се изведе навън. Отворените долна и горна прелки подобряват вентилацията и намаляват влагата в кошера. При повищена влажност се получава конденз по стените, мухъл по питите, влошава се микроклимата и семейството страда.

Влагата в кошера е продукт от жизнената дейност на пчелите. Когато се появи пило, то е покрито с пчели и е осигурено с необходимата влажност. Повишената обща влажност в кошера е враг №1 на пчелите през зимата.

Влажният въздух не е топъл, но е по-топъл от навлизащия студен и по-сух въздух отвън. Постоянния приток на свеж въздух, намалява влажността и подобрява микроклимата в кошера.
    "Колкото повече,толкова повече". - Мечо Пух

Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков
    Честно казано, добрите резултати ги отдавам и на факта, че през последните години почти не ми остава време за пчелите и така на практика, много по-малко ги стресирам с излишно безпокойство. А може и да е късмет.
    Колега Цветков,
    мисля ,че в написаното от Вас е разковничето за успеха на всеки ,който отглежда пчели. Честото бърникане в кошера, не само стресира пчелите, но нарушава и ритъма им на работа за следващите няколко дни. Животинките знаят как да си организират живота, стига да не прекаляваме с нашите "грижи".
    Добрите Ви резултати не са късмет, а плод на едно нормално отглеждане на пчелите.
    "Колкото повече,толкова повече". - Мечо Пух

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Колега Лежаков,100% познавате пчелари които зазимяват само на долна прелка!При това положение къде отива влагата?

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Колега Юрий Цветков,поздравявам ви за добрите резултати!Моето скромно мнение е,че когато не се увеличава бройката на пчелина,с нужното оборудване,може да бута веднъж месечно!Когато обаче искаш да ги множиш,няма как да се приложи тази гимнастика!

Страница 4 от 10 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •