Не. Нападение може да има ако входа е преразширен и в кошера има примерно 5 междурамия пчели и 10 пити с незапечатан мед. И това пак не означава, че ще стане, но е предпоставка.
Не. Нападение може да има ако входа е преразширен и в кошера има примерно 5 междурамия пчели и 10 пити с незапечатан мед. И това пак не означава, че ще стане, но е предпоставка.
Колеги,при есенното стимулиращо подхранване може ли да се дава цветен прашец и ако е така как става-разтворен в сиропа или в сухо състояние.
казвам се Теодор Тодоров
Най-добре е да им се даде пита с прашец. Ако няма такава, може да им се даде медо-прашецова смес или в литър сироп да се добави по 50-100 г прашец, но би било хубаво да се знае дали произхожда от здрав пчелин, защото чрез него би могла да се пренесе някоя аскосфероза например.Първоначално публикувано от teo
Следващата година мисля експериментално да дам на отводките по 1 кг Апитом с цветен прашец, защото ми писна от сиропи, сухи млека, хлебни маи, дрожди, кокоши яйца и пр. глупости, ползата от които не е съвсем ясна.
"It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
Sam Levenson
Как може да давате подобни непонятни за тях работи?Ако района не дава прашец,нищо не може да го замести!
1000 пчелари - 1000 технологии
Ако не дава прашец, а и нектар, да ги оставим да измрат ли? Не е сериозно!
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Нищо не може да замести прашеца, но нищото може да бъде заместено със заместители на прашеца, ако нямаме възможност да дадем прашец.Първоначално публикувано от Пламен Ганев
А ако районът не дава прашец, има ли смисъл изобщо да се гледат пчели? Проблемът е, че отводките, особено по-късните, може да не разполагат с достатъчно летящи пчели, за да си доставят цялото необходимо количество протеини. А при обилно хранене със сиропи и белтъчно недохранване, вместо зимни пчели, те по-скоро ще отгледат декемврийско-януарски подмор.
"It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
Sam Levenson
Ха, Цезарю, ти ме изненадваш ! Не мога да повярвам че ти писва да експериментираш cool; . Понеже напоследък ни сравняват с рибарите :D , все едно някой от тях да каже че му е писнало да се занимава със стръв и захранкиПървоначално публикувано от FVCVS CAESAR
![]()
Колега,когато се правят отводки е закон да се натъпчат с прашец!След като се върнат летящите пчели,семейството буксува 15дни.Ако се правят късни отводки без голям запас от мед и прашец,ефективноста от извършената дейност е нулева.Първоначално публикувано от FVCVS CAESAR
Аз пък съм чувал за разни начини за сформиране на отводки, при които летящите пчели могат да се завърнат, а могат и да не се завърнат, а ако се завърнат, отводките може да "забуксуват", а може и да не "забуксуват". Нещата не са толкова черно-бели, колкото ги описваш.
Разбира се, че би било добре да се осигурят с повечко прашец, стига да не е за сметка на сериозното обезпрашецяване на силните семейства, но ако по някаква причина не сме ги “натъпкали”, каквото и да значи това, или пък сме ги натъпкали, но по време на “буксуването”, ако е имало такова, те са изяли всичкия прашец? А ако поради неблагоприятни климатични условия няма принос на прашец? А ако някой ни е подарил, продал, пробутал и т. н. отводки почти без прашец? А ако нямаме пити с прашец и не сме събрали такъв с прашецоуловителите? А ако сме уловили рой, който пък би могъл да бъде силен, слаб, ранен, късен? Тогава какво правим?
а) оставяме пчелите да умрат;
б) разформироваме семействата и присъединяваме пчелите към други семейства;
в) храним ги адекватно;
г) подсилваме ги с каквото можем и ги храним адекватно;
д) постъпваме в зависимост от конкретния случай и според възможностите ни;
е) постъпваме според закона (не знам какво гласи, защото не съм го срещал в ДВ wink;
А колкото до големия запас от мед, каквото и да значи това, би било чудесно да го има, но той може да се окаже пагубен, ако е за сметка на свободните килийки, в които майката трябва да снася яйца. А мед може да им се даде и през септември, и през октомври, а дори през януари, ако се наложи... стига и тук да няма някой закон, който ми е убягнал. wink;
Не четеш внимателно.Първоначално публикувано от jordanov
Не ми е писнало да експериментирам, напротив, догодина продължавам, но с Апитом с цветен прашец. Харесва ми как работи при зимно-пролетното развитие, но през втората половина на лятото не съм им давал от тази гадост, та не знам дали все пак няма да се появят странични ефекти.
![]()
Sam Levenson
Хаа,много поетично!Примерите които даваш колега са за малки бройки!Колко късни роеве ще хванеш?Колко отводки ще ти подарят?Бъркаш в силните с-ва и им даваш.Ако и там няма,значи мястото на пчелина трябва да се сменя.Раздели ги на две групи и опитай!На едните давай сироп с прашец,на другите само сироп.На следващата година ще видиш резултата.Природата не даде ли,каквото и да правим няма да стане така както искаме.
Сигурен ли си в произхода на прашеца/ако не е от твоя пчелин/?Не те ли е страх от зарази?
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))