Питите на са пълни на 100%, но са повече от половината имат яйца и пресно пило продължават да снасят.
Питите на са пълни на 100%, но са повече от половината имат яйца и пресно пило продължават да снасят.
Йорданов догодина ти пожелавам два пъти по толкова. От тези дадан-блат кошери който много колеги отписват, били стара технология и че с корпусите ги превъзхождали. И зазимяването на пчелите вече е към своя край а зимата се пие ракия и вино вече съм напред с някой друг литър :D![]()
Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека
Янев, благодаря ти, ама ти не ми мислиш доброто май wink; . Представи си догодина да докладвам за стотачка как само ще ми се радват зевзеците. Майтапа настрани - при определени условия и с известни техники това не е невъзможно. Само че моята цел е друга - без да си давам зор и с 1 кило захар да са ми добре пчелите и да ми дават по 40 кила и 2 рамки пило и пчели. А пък с товаизоставам сериозно, от другия месец ще вдигна темпото cool; .
В неделята махнах лентите и направих предпоследен може би преглед. Сериозните семейства имат по малко запечатано пило и си гласят нещата за зимата. Запаси долу-горе прилични, е, били сме и по-добре. Слаб, до умерен летеж, носят и по малко прашец. Свих ги на осем пити, преградна и жълта маломедна. Много рядко съм го правил, но може и на седем да ги оставя, ще видим. В една късна отводка пчелите летят по комшийските дворове, пък майката упорито продължава да снася, има около една цигарена кутия площ с яйца и около нея открито пило. Не знам вече как да й говоря, че да се спира.
Пилото приключи, но носят прашец на поразия, което ме радва много.
++1Първоначално публикувано от jordanov
Само дето всички без 2 имат пило +яйца и не е малко. Просто юлски майки + сироп септември. Запасите са прилични, но има още незапечатан мед . Ако не ги запечатат ще махам колкото мога при следващото последно отваряне.
"Спокойствие и само спокойствие" - Карлсон който живее на покрива.
Днес отворих няколко кошера с идеята да постесня. Озадачен съм,че не са запечатали. На десет корпусни рамки,почти 80% пълни с мед,а запечатани само в горния край по три пръста. Кога ще го запечатват тоя мед?
Няма прашец затова не запечатват.Това се случва при късен принос в кошера(например грозде,бостани) или редовно подхранване късно наесен със сироп при слаби запаси от прашец в питите и късно пило.
Точно така е Spens. Ако ги имаше още плюсчетата от мене имаше 1 за този пост. Не толкова късното хранене а храненето когато е свършил прашеца.
Aз разчитам на това че гледат още доста пило да намалят точно незапечатания мед. И не давам нарочно прашеца от склада за да спрат най-накрая с пилото.
Амортизирани, амортизирани - до средата на януари ще изкарат, а най-късно тогава ще ги почерпя със запасите от склада. Тази зима няма да е като последната.
"Спокойствие и само спокойствие" - Карлсон който живее на покрива.
Не мисля че е заради липса на прашец, носят си и то яко, даже като ги наблюдавам си мисля за кво им е като вече пило не гледат.
В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))