Това е ясно, зависи от физиката на пчеларя, инвентар и удобства.
При мен стаята за вадене на мед е точно до пчелина, вана и 24 рамкова центрофуга за 50 кошера мисля че е добре.
До обяд свалям 20 магазина и след обяд ги въртя и около 200 кг. Ако пипам и в плодника вече се бавя много.
Просто исках да си сверя часовника как работя с болния кръст, но в топлото време с колана е добре, че пролетта беше мъка.
17 тенекии сам за един ден.В 7 часа съм на пчелина и около 17 часа съм върнал магазините обратно.Вадя меда на около седем километра от пчелина с 24 рамкова центрофуга и ел.нож от Лега.
Аз без да имам удобства и само с брата 10 тенекета вадим до обед,може и повече но вечер малко ми се допива.Всичко е до организация и удопства.Случвало се е и две тенекета до обед,но беше 2014г.
![]()
Да се намеся и по втората тема в темата.
За 12 часа двама човека вадим 40-50 корпуса и ги връщаме по местата за обиране. Най-много ни бави транспортирането защото вадим на 12-20 км. от пчелина (зависи на кой пчелин сме) Страшно много време се губи да натоварим камиончето да пътуваме, после да разтоварим, после пак да натоварим, да пътуваме, после пак да разтоварим. Две центрофуги 24 и 36 и разпечатваща машина. Паралено с ваденето тази година топя и бракуваните пити и разпечатките.
Много време е това 12 часа Атанасов.4 сутрин стигат само инвентар да имаш.
![]()
Ние вадим още с 3 рамковата и да ти кажа не се оплаквам няма скъсани пити,а и докато въртиш можеш да прецъкваш със свободната ръка.![]()
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))