Така е колега , всеки от нас коментира изхождайки от своята гледна точка и опит , но до голяма степен свързани с конкретен РАЙОН ! И всепак успяваме дасме взаимнополезни ! Успех на всички !![]()
Така е колега , всеки от нас коментира изхождайки от своята гледна точка и опит , но до голяма степен свързани с конкретен РАЙОН ! И всепак успяваме дасме взаимнополезни ! Успех на всички !![]()
Невсичко с две бузи е лице !
колеги направих си 4 кошера от рожето с по 3 корпуса е всеки кошер. но не намерих инфо за магазина нито размерите на магазина и рамките му. моля помогнете с каквото можете.
Колега , на този кошер магазин му нетрябва ! Всеки корпус еи магазин ! Ако държиш да има магазин - просто режеш рамката надве и намаляш съответно корпуса и готово ! wink; :D
аз съм виждал в едно старо списание нещо като магазини. кошерите са на 3 корпуса а отгоре има 3 по ниски но по широки, получава се нещо като гъба, аз за това питам. иначе съм наясно че всеки корпус е магазин.
Гилъне, 3 корпуса са много малко за нуждите на силно пчелно семейство. Трябват ти минимум 6, за това и най-вероятно това което си виждал е плод на не достатъчно обезпечение с инвентар от страна на този, на когото са били кошерите.
благодаря ти колега, и тези който направих са с по 3 корпуса. обаче и без това ще бъдат заселени напролет, така че дотогава ще им издялкам по още 4-5 корпуса на кошер. за мен това е много удобен кошер като го гледам как е устроен. имам проблеми и то сериозни с кръста а пък съм и 2 метра висок, така че това е идеален кошер за мен. мисля както сега са на 3 да им направя поне по още 4 корпуса и готово.дъната само не са им готови, но се чудя все още какви да бъдат, не знам може ли да се приложи при рожето техниката на дълбокото дъно.
скоро ще кача снимки на целия пчелин, че искам да е завършен когато ви го покажа, освен с рожетата, се занимавам и с 2 Д>Б> 12таци, и няколко оплодни кошерчета. след седмица две най много ще кача снимки. ако някъде нещо съм сбъркал ще видите, и дано ме поправите успешно. благодаря ви засега
Колега , виждам чеси мерклия за РД и ,че сам сиги правиш , затова мога дате посъветвам - оразмери рамките вертикално така , че да слагаш точно половин ДБ основа (стават по-дълбоки от оригинала на РД )и ти трябват точно по 4 корпуса на кошер ! Иначе трябва даги укрепваш допълнително щото вятъра...... пробвах и установих , че за райони с ранна и немного бурна паша - нее лош вариант ! wink; Успех !
не схванах мисалта ти колега, може ли да поясниш това за рамките? аз така съм ги направил че в 2 корпуса да се побират 8 Д>Б> рамки. аз аправих тези рожета за да опитам с тях, че ми изпадна на едно място над 200 рамки сковани и надупчени но не използвани. проблема е че са от преди 15 години. но нищо им няма седяли са на склад, ще ги топна в Сода каустик и мисля че няма да има проблем
Грубо казано половин ДБ основа е с размер 210/270 , при 196/278 на РД . Напръвпоглед нее много разликата , но е достатъчна да спести корпус ! С такава рамка кошера има обем малко по-голям от ДБ10+магазин , ако е с 4 корпуса ! Ако за дадения район този обем е достатъчен , то е оправдано използването на системата !
Ако тези рамки наистина не са ползвани, няма от какво да ги дезинфекцираш. Това, че просто са си стояли, не е никакъв проблем.Първоначално публикувано от gillan
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))