Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 4 от 5 ПърваПърва ... 2345 ПоследнаПоследна
Резултати от 31 до 40 от общо 43
    колеги ще е добре ли след липата да взема майката на едното семейство, и да ги оставя да си отгледат нова? миналия път а и днес като ги преглеждах ми направи впечатление че има пресни яица само на пита и половина. а преди това беше най силния ми кошер. като цяло не само яицата а и пилото е малко.другия варянт е да я изчакам до средата на август и да я убия и да им предам майка оплодена от някой майко производител. проблема е че средата на август може би ще е твърде късно за да направя това. дайте съвет как да процедирам.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Нормално е сега да има спад в развитието, недей да правиш нищо. Времето беше лошо, няма паша след акацията, пчелите са уморени, затова е малко пилото. Ще дръпнат.

и аз това си мисля но като правя съпоставка с другите семейства те са по добре с пилото. даже в едното майката е много саката без крило, а гледам че и другото е почнало да се скапва. а плодника целия е в пило та даже е снасяла и в единия магазин. рояка първия и той е задръстен о пило, даже днес намерих и маточник при него. магазина не са пипнали да го градят, качих 1 пита с разновъзрасно пило в магазина и сега ще чакам по този начин пчелите да се каат горе и да се захванат с изграждането на магазина. отводките и те се развиват добре, майките вече снесохна на по 1 пита, има и запечатано пило вече.само тоя кошер дет ме притеснява, и ви казвам че нещо не е наред. плюс това през 3-4 дена скуба от него по 4-5 маточника.не знам заложени са за самосмяна или се готви за роене.днес му притворих малко входа, че го бях отворил напълно, а той пада на 4 см. ще видя след 3 дена как е и ще мисля варянти.сигурен съм почти че майката е стара, но не съм обеден

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Гилън баце - все имам смътното усещане,че някой ти пуска разни мухи на тебе,има ли нещо такова?

п.п.от къде ти хрумна това - от някъде,някого си го чул (или прочел) ?
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

кое че не схванах? никой ми не пуска нищо, скоро не съм говорил с никои даже и не съм чел че съм затръпан от работа. та на всичко отгоре 2-3 дена и за пчелите не се бях сещал.ама знам ли,нещо на там ме бута мисълта

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Вече не би трябвало да мислят пчелите за роене, прегледай питие, ако има достатъчно открито пило за гледане, не се притеснявай. Може да не са толкова силни и затова да не се качват в магазина. Знам ли. А ти с това скубане на маточници, що пари щеше да изкараш, ако ги беше продал...

не си падам бизнесмен, а и няма къде и как да оплодя майките. тва с магазина се отнася за рояка, не за семейството което ви споменах.

За оплождането не бери грижа.Наситил съм пространството с търтеи та празно няма.Само да надушат майка и веднага тя замирисва на мъж!

Автор
    Регистриран
    09.01.2011
    Колега,
    Като прочетох постовете ти в темата смятам, че можеш да направиш следното: След липата вземи майката която те съмнява с още 2-3 пити и направи отводка, а на кошера от който си я взел придай маточник (писал си, че имаш много). В случай, че нещо се обърка винаги можеш да си ги обединиш обратно (в случая ще имаш резервна отводка), ако всичко пък е наред подсилваш отводката с пило (има достатъчно време) и зазимяваш още един редовен кошер. Ако има проблеми с старата майка (в отводката) пчелите сами ще си я сменят ако не тази година на пролет със сигурност. Успех.
    Вдъхновяват ме позитивните хора от които съм заобиколен.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Гилъне, Ангел ти дава идеалния вариант за теб в момента.

Като вариант на горния:
    Можеш да обединиш двете семейства, като отнемеш старата майка преди зазимявене или ако имаш паша преди пашата, така че да съберат нещо, а не да храниш.

Страница 4 от 5 ПърваПърва ... 2345 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •