Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 4 от 11 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 31 до 40 от общо 108
    Наблюдател
    Регистриран
    11.10.2010
    Аз си изказвам мнението за двумайчино пчеларстване , за мен 12р дб е най - добрият вариант,стига да му хванеш цаката.За едномайчиното пчеларстване се пише много навсякаде и затова не искам да давам категоричен одговор, за да не заблудя накой наченаещ колега, Но ми е направило впечатление,че кои с каквато система работи си я хвали.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Колега Пенко , имам молба към теб , да споделиш дали районът , в който пчеларстваш е планински ?
    Невсичко с две бузи е лице !

Пенко, надявам се не си останал с погрешни впечатления. Това, че имам различно мнение от теб, не означава, че не приемам и не уважавам теб и мнението ти, а също и желанието да го споделиш. Аз също изказах собственото си мнение. Поздрави.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Аз работя с двете системи и не смятам, че има съществена разлика,освен във височината на рамката.Искам да уточня, че при работа с ЛР не разширявам с цели корпуси, а с пити.По лесно ми е с ЛР когато правя отводките.Съответно при ДБ плюса е при зазимяването.Разликата е в гъвкавоста.
    Според мен не е важна системата(формата), а какво има вътре.Естествено трябва поглед и усет спрямо всяко едно семейство от пчеларя.Има една приказка ''да му помогне малко, но на време''.

Наблюдател
    Регистриран
    11.10.2010
    Районът ми е полупланински. Пчелинът ми се намира в средна гора на 7км от Казанлък.Първата ми и единствена главна паша е акацията, а след това каквото доиде. Добивът ми е от 20 до 40кг от кошер( зависи от годината)а ако акацията не пусне се радвам и на 10 кг, но това ми се е случвало само веднъж.Имало е случаи когато съм вадил и по 80 - 85кг от кошер но това се случва веднъж на 10 г, че може и повече.А колкото до това дали се сърдя - няма такова нещо,той форумът е затова всеки да си изказва мнението и начинът на работа.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Благодаря колега , това обеснява двусемейния 12 рамков кошер ! wink; :D
    Невсичко с две бузи е лице !

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Работя с 3 бр ЛР и 8 ДБ. При ЛР се работи с цели корпуси и това спестява доста време на пчеларя. Ако спазва описаната в книгите технология на работа, се вади мед от пити, в които е гледано пило. Този мед е по-тъмен, има по-различен вкус и кристализира по-бързо с едри кристали. Ако пчелите са третирани срещу акар с химически препарати е възможно те да попаднат във восъка, а по-късно и в стоковия мед. Корпусните кошери са удобни за прилагане на нови технологии, двусемейни и двумайчини семейства и т.н., по-удобни са за професионално пчеларство. При ДБ се работи с единични рамки. Работата с тях е по-трудоемка и времеемка. При третиране на плодника с противоакарни средства, попадането на химикали в плодниковите пити не е проблем, защото пчеларя не вади стоков мед от тях. ДБ е по-подходящ за любители, работещи с по-малко кошери и добиващи мед за лична консумация.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от valaz
    Работя с 3 бр ЛР и 8 ДБ. При ЛР се работи с цели корпуси и това спестява доста време на пчеларя. Ако спазва описаната в книгите технология на работа, се вади мед от пити, в които е гледано пило. Този мед е по-тъмен, има по-различен вкус и кристализира по-бързо с едри кристали. Ако пчелите са третирани срещу акар с химически препарати е възможно те да попаднат във восъка, а по-късно и в стоковия мед. Корпусните кошери са удобни за прилагане на нови технологии, двусемейни и двумайчини семейства и т.н., по-удобни са за професионално пчеларство. При ДБ се работи с единични рамки. Работата с тях е по-трудоемка и времеемка. При третиране на плодника с противоакарни средства, попадането на химикали в плодниковите пити не е проблем, защото пчеларя не вади стоков мед от тях. ДБ е по-подходящ за любители, работещи с по-малко кошери и добиващи мед за лична консумация.
    Уважаеми колега!
    Вие имате най-чувствителните вкусови рецептори, щом може да установите разлика във вкуса на мед, изваден от пити от които са изведени пчели и от такива от които не са изведени. Това твърдение е несериозно. А пък за остаъци във восъка от ВМП против вароатоза - тях ги има навсякъде, дори и във восъчните основи, които си купувате от магазина. Затова има препоръки на производителя кога и как да се прилагат тези препарати - остатъците от тях, натрупани във восъка да бъдат в такава концентрация, че да не могат да навредят.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Относно меда изваден от плодникови пити - аз също го различавам. Трябва да ме ползват за дегустатор на мед някъде wink; . За мен вкусът не е неприятен, а е екзотичен. Заради съдържащия се в него прополис би трябвало дори да е по-лековит.
    Някъде добавят специално прополис в меда и така получават нов артикул.
    Само едно уточнение - третирам само с тимол, оксалова киселина и мравчена киселина вече няколко години.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от penko
    Аз си изказвам мнението за двумайчино пчеларстване , за мен 12р дб е най - добрият вариант,стига да му хванеш цаката.За едномайчиното пчеларстване се пише много навсякаде и затова не искам да давам категоричен одговор, за да не заблудя накой наченаещ колега, Но ми е направило впечатление,че кои с каквато система работи си я хвали.
    Пенко,пробвал ли си следния вариант:До двумайчния 12дб,от двете му страни,сложеш 10дб едномайчни.В началото на април от 12дб вземеш двете майки с рамките и ги настаниш в/у 10дб във втори корпус,като празния кошер се отстранява.Преди акацията обединяваш,като отнемеш по една майка с 2-3рамки и ги върнеш в 12дб.Ще ми е интересно да разбера какво се е получило.

Страница 4 от 11 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •