Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 4 от 7 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 31 до 40 от общо 61
    VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    От известно време сериозно се замислям върху идеята на колегата Павел (май и на друго място съм я виждал подобно нещо, даже и на снимка) за поставянето на разпечатана пита с мед върху рамките. Чудя се дали няма да ми излезе по евтино и удобно да си направя веднъж за винаги необходимите надставки, от колкото всяка година да се занимавам с месенето или купуването на питки?

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    А дали няма да ти излезне по-евтино да си им оставиш на пчелите повечко мед за през зимно-пролетния период? Каква цел би имало едно подобно упражнение? Тези книги съм ги чел доста отдавна и съм позабвавил, тъй че ако може, моля някой да ми припомни предполагаемите ползи.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от Цеко Виж публикацията
    От известно време сериозно се замислям върху идеята на колегата Павел (май и на друго място съм я виждал подобно нещо, даже и на снимка) за поставянето на разпечатана пита с мед върху рамките. Чудя се дали няма да ми излезе по евтино и удобно да си направя веднъж за винаги необходимите надставки, от колкото всяка година да се занимавам с месенето или купуването на питки?
    по-добро е от питките от една страна... от друга зависи от количеството рамки респективно мед които се дава... пример пчелин от 150 семейства за да се спести от питки се оставят 20 тенекии мед за подхранване лошо по принцип няма но 20 х 25 = 500 кг мед х 5,20 лв. = 2 600 лв. За мен Апифонда е храната ако някога ми се наложи да купя - кашон 15 кг х 2,65 = 39,75 лв. (стига за 15 кошера х 1 кг питка) или 10 кашона х 39,75 = 397 айде 400 лв. за 150 кг храна х 1 кг на семейство.... т.е. икономически ти е по изгодно да си купиш Апифонда отколкото да храниш с мед.
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Ами колеги,за по-скъпото спор няма.Разбира се,че питките са по на сметка.В случая използвам крайните пити на семействата които съм предвидил и за брак.Колегата скутелатор няма смисъл от подобни гимнастики,защото първо - неговите семейства покриват доволно питите, и освен това предполагам,че не работи с ДБ.При мен има и слаби и средни семейства,които са далеч от крайните пълномедни пити,а са започнали с пилото.При това положение,предпочитам да им сложа медена шапка с крайна пита,отколкото да ги подбуждам с питка.Меда в случая не е предвиден за продан,а си е точно за тях си.При ДБ е много подходящо за бързо почистване на старите пити и тяхното бракуване,а в същото време се извършва и стесняване на гнездото.По този начин,меда от питата си отива там където е най-необходим,независимо от времето и температурите,защото е над гнездото и пчелите постоянно имат контакт с питата.Отдолу,питата не я дупча с валяк,само отгоре,ако преценя.Много е важно обаче да се ограничи пространството над поставената пита,защото едно силно семейство му хареса и меда и празното място и реши да разполови кълбото през средата в хоризонталната пита.Покрай топлите хранилки които смятам да ползвам,не виждам проблем на една такава надставка да се направи фалц и да се остъкли.По този начин,няма да има нужда от найлони,а конденза ще си отива по предназначение.Идеи бол,опита е важен,а той засега ми е кът в тази област.Главната причина заради която направих това толкова рано беше,че пилото тръгна,очакваха се студове,а аз не исках да бързам с питките.Някои от семействата опразниха питите още на другия ден без изобщо да съм ги пипал,други започнаха да разпечатват след две седмици.Накрая надупчих всички които бяха останали с валяка,защото вече им бях замесил питки и така поставените рамки ми пречеха.Това е скромния ми опит до момента.Преди тази операция,ми загина първото семейство досега,заради глад,вследствие на късно пило.Подмора беше наличен а свитата и майката си бяха наблъскани в празните пити.Щом съм имал едно гладно семейство,за мен значи,че съм имал и други семейства,но към момента всички останали са си добре,което показва,че не съм сбъркал с тази операция.Това е.Има колеги които имат богат опит с хоризонталните пити,добре би било да се включат по въпроса.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    А дали няма да ти излезне по-евтино да си им оставиш на пчелите повечко мед за през зимно-пролетния период? Каква цел би имало едно подобно упражнение? Тези книги съм ги чел доста отдавна и съм позабвавил, тъй че ако може, моля някой да ми припомни предполагаемите ползи.
    Аз не слагам питки защото няма мед, а за да се презастраховам че при внезапни студове и наличие на пило няма да имам загуби (предполагам знаете как стоят нещата)

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    по-добро е от питките от една страна... от друга зависи от количеството рамки респективно мед които се дава... пример пчелин от 150 семейства за да се спести от питки се оставят 20 тенекии мед за подхранване лошо по принцип няма но 20 х 25 = 500 кг мед х 5,20 лв. = 2 600 лв. За мен Апифонда е храната ако някога ми се наложи да купя - кашон 15 кг х 2,65 = 39,75 лв. (стига за 15 кошера х 1 кг питка) или 10 кашона х 39,75 = 397 айде 400 лв. за 150 кг храна х 1 кг на семейство.... т.е. икономически ти е по изгодно да си купиш Апифонда отколкото да храниш с мед.
    Сметката е точна, тази година използвах и по евтини питки, но аз питите от плодника (ДБ са ми кошерите) не ги пипам есента, а при положение че пролетта ми остават пити с мед може би по удачно е да ги използвам тях ?

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Мдаа, сега ми се изясниха нещата. Явно (или поне доколкото разбрах) хоризонталната пита се използва в комбинация с процеса на ежегодното бракуване на стари пити и стесняването при ДБ. Ето откъде идвало защо цялата процедура на мен ми се струва странна. Когато работех с ДБ стесняването ми се стори напълно безполезно упражнение, тъй като не видях никакъв ефект (върху развитието или зимуването) от него и след първия път впоследствие го преустанових.

В Гърция е широко разпространена практика върху пчелното семейство ПОСТОЯННО и непрекъснато през цялата година да има питка върху пчелното семейство - независимо дали е зима, пролет, есен или лято. Практика, която лично аз не удобрявам. И за д ане ме разбере някой погрешно -аз не съм против подхранването, аз съм ЗА подхранване НО в правилния момент.

Цеко, по-евтините питки, освен ако не си си ги взел от Гърция (въпреки че за виското качество, цената няма как да бъде осезаемо по-ниска), не ти ги препоръчвам дотолкова, че по-добре да минеш без тях.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Колкото пчелари,толкова техники.Въпросната надставка може да се ползва за много други неща,според знанията на пчеларя.Моите знания ми позволяват към момента да я ползвам за това.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Правих надставка миналата година за да слагам и аз така хоризонтални пити, но слагах само 1 път и повече няма да се повтори, пчелите залепят питите за рамките и става мизерия. По добре да сложа една питка върху кълбото, а стари пити лесно се бракуват при ЛР. Поне сложих мрежа на надставките и ги използвам за комините.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията

Цеко, по-евтините питки, освен ако не си си ги взел от Гърция (въпреки че за виското качество, цената няма как да бъде осезаемо по-ниска), не ти ги препоръчвам дотолкова, че по-добре да минеш без тях.
    Когато става въпрос за отцеляване не виждам какъв е смисъла от слагането на високо качествени и скъпи питки, друго е когато става въпрос за подхранване с цел стимулация ..... ( Прегладнелия човек и на консерва копърка ще се радва )

Страница 4 от 7 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •