Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 4 от 18 ПърваПърва ... 2345614 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 31 до 40 от общо 173
    Наблюдател
    Регистриран
    28.09.2010
    Приемам ,че има такава статия/не съм я чел-съжалявам и си признавам/,изследване и нека да я прочетем цялата, за да не вадим думите от контекста,но съм доволен, че колегата е казал това което бих казал и аз, а именно:Ползването на сухата захар и нейното приемане от пчелите е за развитие и е основно през периода на начално развитие.Добре е и да се види на снимките за що иде реч.Добре ще е и да се покажат и десетте /ако има и десет/ пчели в хранилката по време на медозбора,когато дойде това време.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от nikoko
    Приемам ,че има такава статия/не съм я чел-съжалявам и си признавам/,изследване и нека да я прочетем цялата, за да не вадим думите от контекста,но съм доволен, че колегата е казал това което бих казал и аз, а именно:Ползването на сухата захар и нейното приемане от пчелите е за развитие и е основно през периода на начално развитие.Добре е и да се види на снимките за що иде реч.Добре ще е и да се покажат и десетте /ако има и десет/ пчели в хранилката по време на медозбора,когато дойде това време.
    Ще снимам и тогава! Казах 10, ей така. Сигурно са и по-малко и това наистина са случайни пчели.. По време на медосбора те нямат работа там. В хранилката влизат летящи пчели, а тогава те са на друго място. Някъде бях написал, че броят на пчелите в хранилката е показател за медосбора - повдигаш само капака на кошера и си....правиш преценка. Това го казвам най-сериозно, защото съм го наблюдавал!

Потребител
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    разградско
    ще се радвам и ако пуснете снимка от дъното на кошера в момента когато има суха захар над семейството,благодаря предварително

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от сезгин
    ще се радвам и ако пуснете снимка от дъното на кошера в момента когато има суха захар над семейството,благодаря предварително
    Уважаеми колега!
    Дъното не мога да снимам по обективни причини - просто е още рано за почистване на дъната. В поста Ви подозирам въпрос - дали на дъното няма кристали със захар, каквито се образуват в кристализирания мед и пчелите ги изхвърлят. До днес под кошерното дъно имах чекмеджета с дъна от плътна плака. Извадих ги и в тях имаше добре оформени "пътечки" от восъчни разпечатки и умрели акари, но ....нямаше кристали от захар. Нарочно обърнах внимание на това - в 17 бр. чекмеджета не забелязах нито един кристал от захарта!!!
    Обещавам, че при почистване на дъната ще направя нарочна снимка и ще я пусна във форума и въобще не се съмнявайте тогава за наличие на захар в хранилката - уверявам Ви, че ще я има.

P.S. Един от пчеларите №1 на България, който използва целогодишно суха захар в хранилката и работи така повече от 30 години, препоръчва кристалите на захарта да са с големина до 1 мм. От него съм чул, че той използва гръцка, македонска или хърватска захар. Захарта, която аз слагам е българска(поне така пише, но не и къде е произведена) - наистина е ситна и я купувам в стекове по 15 кг.(15х1кг.) за 1.20/кг.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Добре каква е логиката да се подхранва със суха захар, когато може с мед,а ако когато времето позволява със сироп и без това го усвояват по-добре?

п.п. цената на захарта отиде нагоре.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от toko652003
    Добре каква е логиката да се подхранва със суха захар, когато може с мед,а ако когато времето позволява със сироп и без това го усвояват по-добре?

п.п. цената на захарта отиде нагоре.
    Колега Токо, логиката е че няма логика!!!

Наблюдател
    Регистриран
    28.09.2010
    Има, много логика има, само че, ние не сме запознати добре с начина на хранене на медоносната пчела,начина на усвояване и преработка на различните видове захари,през различни периоди от нейното развитие.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    В меда също има захари. В друго трябва да се търси логиката. Предполагам има някаква връзка с температурата през сезоните от там с овлажняването и усвояването и .

Логиката е в хиничния състав на меда и нектара. В меда преобладават глюкозата и фруктозата, а захарозата е в минимални количества. При нектара нещата стоят по друг начин. А именно захарозата най-силно влияе на жлезите на пчелите.

Наблюдател
    Регистриран
    21.10.2010
    През 2008г.прочитаики подобна статия заложих на 10 кошера 10р.ДБ в обикновенни хранилки по 1кг. пудра захар!Само едно от семеиствата успа да я вземе до септември!Въпреки че я натрошавах на всеки 7-8дни вповечето семеиства остана твърда буца до края на сезона!Предпочитам подхранване с готови питки на Евротом,имат три вида за всички сезони!
    SVE_TASHEV

Страница 4 от 18 ПърваПърва ... 2345614 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •