Ейй.Малко ме нямаше и какви работи стават.Е не стига ,че ще ни вадят на къра ,сега и курсове ли ще караме?
не искам да плащам
безплатен
от 100 до 200 лв.
от 250 до 400 лв.
от 500 до 700 лв.
от 700 до 1200 лв.
1 месечен курс
2 месечен курс
3 месечен курс
6 месечен курс
1 годишен с практика
трябва да има практика
не трябва да има практика само теория е достатъчна
не ме интересува
Ейй.Малко ме нямаше и какви работи стават.Е не стига ,че ще ни вадят на къра ,сега и курсове ли ще караме?
Аз мисля, че тези курсове трябва да са постоянни към общините и да се провеждат в пчеларските дружества да кажем през зимните месеци. От дружеството да си канят лектори, които в рамките на няколко часа да изнасят що-годе някакъв материал. Заплащането на лекторите да се договаря. Общината ли ще плаща, по програми ли ще е, пчеларите ли ще си плащат или да са безплатни? Това би трябвало да не представлява някаква трудност за общината. По този начин желаещите ще могат да намерят време без да се откъсват от задачите си и успоредно с това да посещават курсовете. Курса да бъде обвързан с някакъв документ с който да се гарантира някаква степен на обучение, а не следващия месец да кажат, ами той невалиден. Дори мисля, че е необходимо да се мине от всеки един курс, защото в момента в БГ пчеларите с някакъв документ май се броят на пръсти. Всеки казва: - аз съм пчелар. Да. Ми докажи го де. А с какво? С нищо. На юнашко доверие. Пчелар ли е? Пчелар.
Документите са само хартийки. Всеки може да се сдобие с такива. Ако не му се учи - просто може да си купи дадената хартийка. Тя обаче няма да го направи по-умен. Кадърните хора са нещо друго - те и без документи могат да правят чудеса. Не знаеш например колко вишисти и вишистки ми работят на 3 смени в производството, а в същото време част от най-добрите ми директори са със средно образование. А най-добрия от всички преди много време беше шофьор на такси и после дойде гладен във фирмата и за нула време се издигна до висшите ръководни органи.
Та искам да кажа, че аз не уважавам хартийките. Уважавам кадърните хора, а те си личат дори и от първи разговор. Ха-ха ..... личат си и като им четеш постингите по форумите. Ти например си един от тях и това не е подмазване ....
До някъде е така, но все пак трябва да има някакъв документ, а той дали ще е документ или хартийка това вече зависи от нас самите. Ние сами си направихме така, че дори дипломите за висше образование да са хартийки. Защото ще ми е много интересно да дойде при теб някой и да ти каже: - аз съм инженер, но няма документ. Какво правиш тогава? Наемаш го и чакаш да ти се доказва и през това време плащаш. Не става. Всеки документ трябва да си тежи иначе той не е документ, а както ти каза - хартийка.
Като човек с по-скорошна среща с образователната системата имам и малко по-различно мнение. Няма кратък и лесен начин да го обясня...
Началното, основното и средното образование е една детска занималня. И да искаш да научиш нещо, то е много трудна работа като имаш животно за учител.
Срещат се тук-там хора с желание да те научат на нещо, но много рядко и са изчезващ вид. Още по-рядко се срещат и хора с умението да преподават.(това е много важно)
Както и да е...накрая излизаш с диплома за нещо(което изобщо не си и чувал) и социални умения на шимпанзе. Нали все пак трябва да се оправяш в джунглата.
Всички влизат различни и излизат еднакви - сервитьорки и бармани. Можеш да забравиш, че ще те научат на нещо ценно за живота. Най-много да ти убият желанието за всичко.
Че толкова за нашето велико средно образование.
След това едни започват работа на строежа, а други влизат в университет.
Тези на строежа са ясни, но е интересно какво се случва с другите.
Едни мама и тате ги вкарват насила в университета, а други се борят да влязат с надеждата за по-светло бъдеще.
Университета е място където се срещат хора с близки интереси и се предполага, че имат жажда за знания.
НИЩО ОБЩО! Едни се чудят цял ден на коя дискотека да отидат, а други се чудят как да постигнат нещо.
Пример: Спал съм два часа, очите ми са червени от взиране в монитора, ушите ми пищят и след няколко часа трябва да съм на пчелина(тогава още не беше пчелин). Почва лекцията и пред мен сядат две селски кифли. 3 часа слушам на коя приятеля какви дрехи и купил, къде щели да ходят на ски и какви джанти му подарил бащата на еди-кой си. А ШАМАР ИСКАШ ЛИ?(това ми се въртеше из главата)
Университета е място където могат да ти се променят възгледите за света и да ти се покаже пътя, но само ако ти имаш желанието да си отвориш очите.
Следващият много важен фактор е преподавателя. Като ти се падне някой без желание, без умение или без нужната ти информация, то следва най-логичното -> СТАВАШ И ОТИВАШ ДА ПИЕШ КАФЕ!
Толкова за лошите преподаватели. За добрите...имал съм само няколко такива, но ЗЛАТНИ. И точно от тези няколко човека можеш да научиш повече, отколкото от всичкия академичен пълнеж. Да, но ако не ги срещнеш си загубил 4 години от живота си.
След това вече е ред на магистратурата, а там положението е малко по-добро. След нея идва ред да си сложиш "доктор" пред името, но все още нямам време за губене, а и не ми е затрябвало, но е по-лесно отколкото трябва да бъде.
ВЪПРЕКИ всичко това смятам, че съм спечелил от престоя си там.
Определено има нещо ценно в университета, но човек трябва да го намери и най-често съм го намирал по време на кафе или личен разговор с преподавател.
Ето защо мисля, че има файда, но човек без желание и малко хъс...НИКОГА НЯМА ДА УСПЕЕ! Дори да има и най-доброто образование на света, пак нищо няма да постигне.
Ако на един човек му липсва мотивираност и целеустременост, то всичко друго е напразно. Ако не е готов да запретне ръкави като стане напечено, то той е обречен на провал.
Такъв човек ще реве следните няколко фрази през целия си живот:
Няма пари! Не мога! Всичко е против мен! Днес не може(кучето има рожден ден)! Няма да стане! Виж го Иван мръсника каква кола си купи! и т.н.
Курсовете могат да се организират БЕЗПЛАТНО онлайн и на живо към форума. -> Google Hangouts или друга платформа
Винаги ще се намерят хора с желание да помогнат! Аз се сещат за един набор(нещо го хвана липсата, но много го ядосвате), един инженер и другите(ние си ги знаем, а и не искам да ги посочвам по имена)
А тоалетната хартия я издават едни "по-кадърни" хора. Според мен КБП трябва да се ангажира и с това.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
С една дума искаш да кажеш, че най - лесно ти е на компа? Да. Но има някои наши колеги не знаят какво е комп още или най - малкото как се работи с него. Макар да сме в 21 век. Затова най - лесния вариант е в общинката. Но все ми се струва, че не ни се учи вече, а всичко да ни пада ей така - отгоре. И какво стане.
Не може да е тъпа "държава" за която работиш половин година само за да си платиш налозите и от нея освен спънки нищо да не получаваш."Не е луд тоя дето яде баницата , а тоя който му я дава."Не подценявай противника. Подценяването води до загуба.Опитай се да пипнеш привилегиите на държавната машина и ще разбереш къде е "тъпото" и къде е "умното".Държавата си е идеална за тези на които служи.
А относно обучението, то трябва да е подчинено на законите на пазарното стопанство.Предлага се обучение и ако има търсене има и обучение.Всеки опит продиктуван от стари навици от близкото минало за задължителност и административни ограничения на свободнота воля на гражданите пчелари е непродуктивен.У нас книжките за шофьори се купуват , та камо ли за пчелари.И не на последно място. Кои ще са тия общо признати авторитети на, които всички имат вярата , та да им слушат лекциите?При "n" на брой пчеларски организации ще има и толкова на брой протежирани лектори.Нали трябва да се усвоят "едни пари".
Затова единствено правилното е този, който се чувсва достатъчно подготвен да предложи на пчеларите "продукта" си "Обучение по пчеларство" и тия, които имат нужда и желаят тоя продукт да си платят за да го получат.Ако тоя продукт е достатъчно атрактивен за болшинството , ще има и търсене и тоя , лектор-обучител ще е известен и добре платен и без помощта на държавата.Ролята на държавата е в контрола на качеството на продукта излизащ на пазара от пчеларя и в запазване на екологичното равновесие чрез запазване на здрава популация пчели.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Какви курсове ,какво образование?Да не мислите ,че всички са умни ,като вас.Аз два пъти чета темата и нищо не разбрах.Като дам 1200лв. и карам едногодишен курс с практика ,какво става от мен?Най добрият пчелар в окръга?Лектор по пчеларски сбирки?Имам тапия ,която важи и в САЩ ,или какво?За зимните сбирки за обучение: сигурно съм ходил десетина години.Най полезното беше обмяната на опит с колегите.По тези съображения се регистрирах тук. Няма голяма обмяна на опит във форума.След ,като Матеев разреди писането ,а и някои други, останаха само наставниците и големите разбирачи.На мен например ,не ми трябва теория.Трябва ми практически опит ,но кой си казва тайните?Малко колеги го споделят, а другите цитират неща от книгите ,които всеки може да прочете.Хайде че стана дълго и забравих ,какво щях да пиша.
Ще ми позволите ли едно лирично отклонение пак по темата. Зависи от курса и кой го води аз имам курс за който заплатих 100 лв. Интересното е в случая след като доста хора го изкараха който и те като мен мислеха да участват по програмите защото една квалификация дава бонус точки забравих колко точно. Изведнъж този ми курс се оказа невалиден защото бил малко часове или по точно си е валиден но не и за точковата схема (това ми кипна чайника и така се ядосах че хич не си направих труда да се наредя и да участвам по програмата). Цялата схема пак е направена за пари. Едни хора сметнаха че много колеги се сдобиха с китап и си казаха ооо я ние да кажем че курса който са карали е малко часове и да го обявим за невалиден и ще проведем нови курсове който ние ще водим за еди колко си пари и така нататък. Повече от 100 лв не бих дал и накрая не смятам че този курс при който и да е било ще ме научи как да си гледам кошерите ... Бих записал курс за майкопроизводство където има много тънки моменти и винаги има какво да научиш но пак както писах по горе зависи от лектора ако е читав тогова съм склонен да дам и малко повече пари за курса. Но ако е бай Иван дето прави майки като отнема майката и залагат свищеви няма да дам и 2 лв и такива сме виждали... Склонен съм да се съглася с колегата solaris60 дадения курс трябва да се провежда от дадените дружества по места (не всеки е склонен да пътува далеч от града си) с лектори както си му е реда но лошото е че от дружествата изчезнаха младите колеги останаха само възрастните колеги който отблъстнаха младите и сега само вегитират и отчитат дейност ... Извинявам се за лекото отклонение
Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека
И аз бих дал пари за майкопройзводство,изкуств но осеменяване,селекция само ако има практика.Нищо не учи така както да го направиш с собствените си ръце.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))