Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 4 от 10 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 31 до 40 от общо 465

Преглед на хибрид режима

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Ами то нещо подобно се прави при майкопроизводителите които ги люпят майките в кнкубатори.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.06.2014
    Пчеларски район
    Русе
    Забелязал съм, че силни пчелни семейства имат склонност да гризат фибрана около входовете на нуклеусите. В други форуми съм чел за същият проблем. Това поведение на пчелите е характерно за лятото. Зимата сами си намаляват отворите на нуклеусите (кошерите). Ако искате да предотвратите това, може с лепило Ц-200 или с разредено такова, да се измаже от вътрешната страна на отвора.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Неслучайно отвора съм го подсилил с полипропиленова тръба. Малко ще им е трудно да я прегризат. Ако обаче все пак започнат да гризат фибрана някъде, има си едно много лесно решение - алуминиева лепенка. Ха да я гризат, ако могат.......

Между другото за пчеларите, които все още не са се сетили - алуминиевите лепенки са идеални за запушване на всякакви цепнатини или отвори във всякакви кошери, дори и дървени. Идеални за за армиране на ръбовете, които се разсъхват. Могат да се лепят както отвън по ръбовете на кошера, така и отвътре. Издържат на UV радиация, издържат на слънце, влага, дъжд, сняг, град и каквото друго си помислите. Лепилото е здраво и НИКОГА не се разлепя. С такава лепенка съм ремонтирал пукнатини и цепки по покрива на един фургон и държат безпромлемно вече не знам колко години.

Ето линкове:
    http://dekar-m.com/podsileni-i-metal...0mmdaljina-50m
    http://www.frt-bg.com/index.php?opti...d=66&Itemid=29
    http://www.gsstroimarket.bg/view/100293.html

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.06.2014
    Пчеларски район
    Русе
    Сега си правя кошер за 10 рамки ЛР. Дебелината на фибрана е 3 см. На горната и долната страна на всеки корпус поставям метален профил. Така предпазвам краищата да не залепнат и после да се разкъсат от наличието на прополис. Металната рамка крепи цялата конструкция и за да съм по-сигурен, че ще издържи на тежестта, реших да стъпя и аз върху корпусите. Всеки един корпус спокойно издържа моята тежест + още около 30 кг, което прави над 100 кг! До седмица мисля да заселя едно семейство и ако зимата си живее нормално, ще започна да си правя всички кошери така.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Точно това имах и аз като възгледи - фибрана е подходящ за единична кутия, но ако етажите станат няколко, ще трябва вече някаква друга допълнителна конструкция, която да осигури здравина на многото етажи и коравина на ръбовете, за да може да се подпъхва и натиска с рамкоповдигач. Затова аз се концентрирах само върху нуклеусите във всичките им разновидности. А ако започне да се мисли за кошери - тогава идеята ми включва алуминиеви профили. Не знам дали знаете, но килограм алуминиев профил от завода струва само 5-6 лева. Можете да си измислите произволен профил, и да си поръчате матрицата. Струва около 1000-2000 лева матрицата и после минималното количество за поръчка е около 250-300 килограма профили. Могат да ви ги нарежат без пари на произволно избран от вас размер. Също така срещу минимална сума (някакви стотинки на килограм) могат да ви ги направят и прахово боядисани в бял или друг избран от вас цвят. Могат и да ги елоксират в много красиви цветове пак срещу някакви стотинки.

Това с профилите съм го играл когато правехме слънчеви централи и всичко това е отработено. Сега ако реша да правя фибранени кошери в големи обеми, със сигурност ще използвам прахово боядисани алуминиеви профили с такава форма и размери, каквато ми е необходима. Кошера ще стане изключително здрав и изключително качествен, без да поскъпне кой-знае колко заради алуминия. Може би по лев-два допълнителни на корпус, но всички ръбове ще са ПЕРФЕКТНИ и ВЕЧНИ.

ПС: За дървените си оплодни сандъчета в майкопроизводствения пчелин използвах за усилване на ръбовете и против разсъхване именно прахово боядисан снежно бял алуминиев Г профил с размери 25х25х1mm. Външните ръбове са подсилени с него и ми излезе по 1 лев на оплодно сандъче. Получи се страшно здраво и много красиво, но за съжаление нямам снимка да ви покажа. Трябва да поръчам да ми ги снимат, за да ги видите.

Автор
    Регистриран
    08.01.2014
    Пчеларски район
    област Плевен
    Защо фибрана ми се вижда лъскав от вътрешната страна, такъв ли е в действителност?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от freelancer_bg Виж публикацията
    Защо фибрана ми се вижда лъскав от вътрешната страна, такъв ли е в действителност?
    Да, такъв е. Доста нуклеуси произведохме и доста видове фибран минаха през ръцете ни. Сред тях има всякакви цветове, всякакви грапавини и т.н. Този гладкия е переспективен от гледна точка на гризането от пчелите, но за да го залепим по ъглите се налага да го надираме, иначе лепилото не иска да хваща.

Автор
    Регистриран
    08.01.2014
    Пчеларски район
    област Плевен
    Каква марка е той? Колко му е плътността?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от freelancer_bg Виж публикацията
    Каква марка е той? Колко му е плътността?
    Охххх..... задаваш въпроси с повишена трудност. За марката не знам - трябва да видиш сайта от линка - там имаше имена на различните видове плоскости, които на мене естествено нищо не ми говорят. Относно плътноста - имам при мене едно парче образец с размери 360х85х6mm и то тежи точно 83.3 грама. Или 1g има обем 2200куб.mm. Това означава, че материала е два пъти по-лек от водата, и ще плува в нея. Наличието на толкова много въздух в него означава и друго - материала е много добър ТОПЛОИЗОЛАТОР, и може да се ползва в кошерите например като вътрешна обшивка.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.06.2014
    Пчеларски район
    Русе
    А аз използвам профили за гипсокартон Цената е около 2 лв за 3 метра профил.

Страница 4 от 10 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •