от плодника вадители пити?или не стеснявате гнездото
от плодника вадители пити?или не стеснявате гнездото
Зависи от семейството - ако е слабичко и има малко пчели, ако има пити за брак - стесняваш,но практиката е различна - някои стесняват, други не.
Годината си мина и идва време за зазимяване, отново нещо ново за мен.
Положението е следното в 90% от кошерите.
1ви корпус 6 пити с пило и пчели 4 пити почти празни и без пчели. -5кг мед
2ри корпус 8 пити с мед и пчели 2 пити празни.- 20кг мед
Така сега идва въпроса със стесняването , дали да стеснявам и как, дали да размествам пити с мед или да ги оставя сами да се подготвят за зимата.
Чакам мнения.
къде са празните пити. Има още нектаропоток премести ги така, че майката да осеменява в долния корпус, а в горния да трупат запаси. Ако пуснеш и малко стимулиращо подхранване ще ги напълнят и с пило и с мед. Още е рано за окончателно зазимяване, освен ако не си в балкана.
Те не са точно празни половината са с мед но няма почти пчели по тях в първия корпус са.
1 пита преместих при пилото вече.
Нектар при мен няма от 10 дни изведнъж спряха да работят и от тогава са на стимулиращо подхранване.
Значи тези пити, които са с мед донякъде качи в горния корпус. Прави така, че при зазимяването средните пити в долния корпус да са чисто празни. Средните пити в горния корпус да са полупълни или по-точно казано да имат празно място отдолу, за да се хване кълбото между двата корпуса при зазимяването.
Това да го направя след месец така ли?
Притеснява ме това, че горния корпус е изцяло пълен с мед.
Извадих и по 4 пити, ама пашата не беше минала и пак са ги напълнили.
Опитах сега да извадя по някоя пита, но меда се е сгъстил а питите са ново изградени и се съсипват.
Като ги зазимявам ще кача по 2 празни пити от първия корпус по средата на 2рия, дано са достатачни да се хване кълбото на 2та корпуса.
Може ли да обясните, кой как стеснява семействата при зазимяване, кои прелки остава отворени, какви отоплителни материали използвате /вестници, найлони или др./ и др. въпроси относно зазимяването на кошери система ЛР. Какви са предимствата и недостатъците на различните начини на зазимяване на семействата.
Коментарите около заземяването породиха в мен няколко въпроса:
1. Има ли изследвания колко трябва да е оптималната температура в центъра на кълбото и в периферията?
2. Какви стойности достига влажността в кошера? Това зависи от вентилацията, но и от влажността на околния въздух. Колкото температурата е по-ниска на атмосферния въздух, толкова по-ниска е и влажността. Когато пчелите са на кълбо вентилират ли въздуха?
3. Ако един пчелар разполага със следните данни:
- температура в центъра и периферията на кълбото;
- местоположението на кълбото в даден момент;
- влажността в кошера.
може ли да си извади категорични изводи за здравето на пчелното семейство?
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))