Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 4 от 5 ПърваПърва ... 2345 ПоследнаПоследна
Резултати от 31 до 40 от общо 42
    Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Моя съвет е когато се прави отводка, без да имаме готов маточник или майка в клетка.ВИНАГИ да се изважда майката в новата отводка. Това се прави, защото в отводката няма пчели в добро съотношение на възрастовата структура и микроклиимата се подържа много по добре. Пчелите винаги избират най-добрата личинка-яйце на която да заложат промяната и в майка!

Наблюдател
    Регистриран
    03.05.2013
    Отводката ми е с 4 пити пило и една пълна с мед, но когато сложих основата преди 3 седмици започна да гради от страната към другите пити и почети покри цялата основа но тънко а от дръгата страна съвсем малко петно с диаметър около 5см и от тогава до сега нищо не се е променило преди 3 дни и сложих меден сироп за да я подхраня малко. Все още не мога да разбера защо спря градежа. Вие какво мислите?

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Липса на принос, проблем с майката.Добре си направил, че си я подхранил.

Наблюдател
    Регистриран
    03.05.2013
    Сега като се замислих малко и ми хрумна нещо, понеже си произвеждаха сами майка и мина доста време докато се излюпи първото пило и ме съмнява, че те са почнали да градят, но след като са минали по реда си да градят сега вършат друга работа. Явно трябва да почакам новото поколение!?

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    По-скоро трябва да почакаш да цъфне слънчогледът, ако при вас има такъв. Ако няма обилна паша или обилно хранене със сироп, не се надявай да има градеж...
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Наблюдател
    Регистриран
    03.05.2013
    Другите ми кошери градят стабилно, тази година нямах много изградени магазинни рамки и 70% бяха с основи и дори най слабия почети ги е изградил. Дано да е от пашата сланчогледа ми е до гъза и до края на месеца се надявам да започно да цъфти.

И като стана въпрос за магазини, мога ли да ви помоля за съвет два от кошерите ми почети са си напълнили магазините, остават тук там по края на 1-2 пити да се запълни, и сега се чудя да изчакам да го запечатат и да го извадя или да сложа под тях нови магазини, защото тъкмо ще стане слънчогледа а те ще трябва да запечатват и няма да има къде да събират вие какво ще кажете ?

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Сложи отдолу втори магазин.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Когато по крайните пити има налят нектар, задължително се слага допълнителен магазин. В противен случай , губиш продукция и затормозяваш пчелите.
    Ако е с изградени рамки, аз го слагам отгоре, ако е с ВО, го слагам под пълния. Ако нямаш допълнителен магазин - изпръскваш добре запечатаните рамки и ги връщаш обратно.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Заслужил Автор
    Регистриран
    07.05.2011
    А защо ако е с изградени е отгоре?Не мога да взема решение

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Аз следвам наученото от книгите на Венер и Лонин. Когато върху плодника има магазин с мед, то това за пчелите е медова шапка и по този начин не трупат много мед в гнездото и не блокират майката. Слагам поредния магазин над пълния и когато го залеят с нектар, разменям местата и пълния отива отгоре за дозапечатване. След изпръскване на пълния магазин го връщам пак отгоре и чакам отново да го налеят с нектар, стига да продължава пашата. А в книгата на Лонин пише, че всеки следващ магазин се слага отгоре. Например ако имаш 2 магазина и втория са го наляли с нектар и по крайните пити, то слагаш трети отгоре. Когато запчонат да работят в третия магазин, това означава , че първия вече е запечатан. В момента имам такова семейство и в събота ще разбера дали е така, макар, че надникнах вчера в първия магазин и гледката беше добра.
    Според мен многото мед над семейството, допринася за това пчелите да бъдат по спокойни и по работливи. Също така по този начин винаги вадиш добре узрял мед.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Страница 4 от 5 ПърваПърва ... 2345 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •