There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Не се сещам за името на фирмата но лицензиран производител беше цената беше 25 лв.Относно връщането на старите пчели,те би трябвало да се върнат още на следващия ден не след седмица или две а при преглед дали майката е приета което направих след седмица ,,нямах възможност по рано но така или иначе понякога майките са стресирани и не започват да снасят веднага,,нямаше видима разлика за намаляването на междурамията пчели.Пчелар съм от 3 години и съм направил над 70 отводки досега такова нещо не съм виждал или ще има подмор или мъртво пило ,куца майка ,нападение все някакъв признак на случилото се.
Пчелите не излизат всеки ден навън. Дадена пчела днес може да е излизала, но това не значи, че утре пак ще излезе. Особено в новосформиран кошер(отводка), където пчелите са значително по - малко от необходимото и се налага летящи пчели да извършват и други функции.
Аз пък си мислех, че новосформираните семейства още не го знаят това. Предполагах че затова нуклеусите, които се пълнят само с пчели се оставят няколко дни затворени - за да не се разхфърчат, нищо че се правят от млади пчели.
Мислех си че отводки сформирани на същото място в първите няколко дни - до седмица нямат пчели, които да носят вода, нектар, прашец и да охраняват входа, защото липсват летящи пчели, а то било защото липсвали младите пчели и се налагало летящите да изземват техните функции...
Пчелите, които не излизат при всеки недъждовен ден представляват кошерни, а не летящи пчели....Пчелите не излизат всеки ден навън....
Относно въпроса доколко вътрекошерните пчели, които са се облитали поне веднъж на старото място, (в каква степен и при какви обстоятелства) биха се завърнали отново там, веднъж щом станат летящи, смятам за основателен.
НО мисля че такъв отговор отдавна е даден в литературата, просто аз не си го спомням (както и много други неща, които почти всеки начинаещ пчелар вече знае).
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Ако тези 5 късни отводки са разположени много близко една до друга, прелките са им близко една до друга, и им е натресена на всичките по една майка, която те не понасят, но са длъжни да търпят?
И отводките се подхранват, няма значение с какво.
И от 5 отводки, само на 2 изчезват пчелите, но медовите запаси не изчезват на тези две семейства.
И всичко се случва след 2-3 седмици.
Ами кошерните пчели все пак се облитат, нали така – вярно е че не летят за паша, но напускат за малко време кошера, и къде ще се приберат?
Налитане на пчели към по-добра или по-привлекателна майка, или към отводка с повече феромони. Това се случва много често при кошерите лежаци, когато прелките са само на предната стена на кошера, а в лежака има 4 отводки.
Кошерите са на открито, няма дървета за ориентация на пчелите.
Може би това е причината, но не съм сигурен, защото само предполагам, че отводките са много близо една до друга.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))