Съгласен съм с теб,но все пак мисля,че ги спъва.Само за сведение ,тази година при нас около 25 април имаше доста рояци.
Съгласен съм с теб,но все пак мисля,че ги спъва.Само за сведение ,тази година при нас около 25 април имаше доста рояци.
Ти направи каквото трябва и както трябва,пък не се надявай на рояци.Виж,след акацията вероятността е много по-голяма,но и тогава трябва ти да се намесиш т.е още по-отрано трябва да си свършил работата.
Във връзка с роенето,отец Адам от абатството Бъкфаст казва:"Има безброй много начини за предотвратяване на роенето,но на нито един от тях не можем да се доверем напълно,с изключение на един,който включва отстраняването на майката за период от 14 дни.Този метод за контрол над роенето изключва всякаква несигурност.Въпросът дали работи или не,просто е излишен".
Това отнемане на майката,кога се прави?Преди да са заложили маточници или след?Би трябвало да е преди,според мен но все пак незнам.
Заложат ли вече маточници,най добре е да си денонощно при пчелите и да се подготвиш за ловене на рояци. wink;
Честно казано на мен,не ми допада този метод защото заради липсата на майка(14дни)семейството на малко по-късен етап ще е отслабено.
Здравейте колеги по време на рапичната паша като противороемо мероприятие използвам да поставя корпус с восъчни основи между първи и втори корпус и в периода около 10 май започвам да вадя колкото мед е събран от рапица. и тогава корпуса който съм поставиела на 20 април го качвам като трети иза дойзграждане и като магазин а този който е бил трити става втори и майката продължава да снася яйца и в трети корпус защото при МК пилото върви вертикално нагоре в този период . През 2010 год нямам нито един изроен кошер но в този период е рано да се прави отводка защото търтейте все още не са излезли.
Смятам че в този случай по добрия вариант е рояване по пелетовата система отколкото да стои денонощно на пчелина.Първоначално публикувано от buci59
Някъде четох как действа колежката Сузи, когато положението стане напечено -изтръсква всички пчели на платно пред кошера и питите поставя по другите кошери, на тяхно място основи и ето имате си рой в страхотно работно настроение. А маточниците могат да се ползват и по предназначение.
Заложат ли веднъж маточници за роене,не ги спасява никаква система.В този случай спасението наистина е стръскване на всички пчели пред кошера и довеждането им до състояние на гол рой,или разформироване.Първоначално публикувано от Aleksey
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))