не няма загниване там (процепите)... нито под первазите но все пак са 30-31 годишни кошери, а имам и по-стари които са към 40 но те вече имат загниване но не отдолу а отгоре...
ще свалям первази за да снимам кошер ? това ме развесели
не няма загниване там (процепите)... нито под первазите но все пак са 30-31 годишни кошери, а имам и по-стари които са към 40 но те вече имат загниване но не отдолу а отгоре...
ще свалям первази за да снимам кошер ? това ме развесели
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
някои знаели във България къде се правят кошери със сглобки,и дали изобщо се правят тези по магазините които гледах едва ли ще изкарат
Поздравления за колегата Парапанов ! Действай и не се отказвай . Като почнах да пчеларствам миналата година и аз като всеки един дърводелец нямах време да си направя първите корпуси а ги купих от една фирма в София . До скоро и светкаше рекламата тука във форума от липа със зъбно съединение по ъглите и первази от липа . Няма да ми стигне словореда за да мога да ги обидя качествено за това подготвям клип който ще кача в Ютуб за да се види как кошер на един сезон е за боклука . Напараво ми се повдига като видях как са надковавали парчета със пирони за да докарат ширината на страницата 24 см и нали се сещате какво стана с тия парчета след една зима . Отврат . Та колега Парапанов и най калпавия дърводелец със желание ще направи по добри кошери от 80 % от тия които произвеждат кошери . Еле па ако видиш на ценоразписа им "работиме по програмите " Бегай далече . минимум на 100 км
Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper
Липата не е добър материал за кощер (за рамки обаче става) - поема влагата като гъба и загнива бързо.
Кошери със зъбна зглобка в България има, както правени в цехове, така и във фабрики. Просто иска търсене (минимално). Няма да посочвам производител за да не бъде сметнато за опит за груба реклама.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Последното нещо по важност е ъгловото съединение на корпуса . По важни са точност на изроботката ,влажност на материала , Диаметър на трупа от който е получен , най-важното ширина на отделните дъсчици от които е слепена плоскостта. Не отричам качествата на съединението чрез зъби , но при ЛР и спазени изискванията по горните условия има и други съединения чрез които може да се постигне необходимата здравина на конструкцията.
Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper
Eто обещаната снимка.
Всеки само си избира дали да има перваз или не.
За голями пчели може и да пречи, но за 30тина кошера не е проблем.
На мен ми много по харесват с первази.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))