Така ми каза познатия че си ги третира постоянно.Няма ли да е по добре да отървеш пчелите от кърлежа постоянно.
Така ми каза познатия че си ги третира постоянно.Няма ли да е по добре да отървеш пчелите от кърлежа постоянно.
Можеш да му намалиш популацията, но да го "изтребиш до крак" едва ли. Колега помириса ли разтвора с тимола? Меда поема миризми, едва ли ще искаш този който ядеш да има такъв вкус и мирис. И другия, който продаваме, също го ядат хора. Ако има толкова голям проблем с акара, не събираш мед, а викаш ветеринара и следваш предписанията. Това да се третират така без нужда няма смисъл, като да пиеш хапче, че може да те заболи глава.
Аз мисля, че ако тимола се сложи върху рамките на плодника, под магазините, парите, които са по-тежки слизат надолу и силната миризма е в долната част на кошера. Но все пак меда ще поеме от миризмата му. Скоро третирах с тимол и ми направи впечатление, че ако се отвори подкапачната табла, тимола не се усеща толкова много, но ако отворя вратичката на дълбокото дъно, за да проверя контролния лист , лъха доста силно на тимол.
Контролния лист и на двете семейства след една седмица показаха между 15-20 паднали кърлежа на семейство.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
За конкретния начин за който говори колегата plamen, чрез опушване, тимола се разпространява в целия обем на кошера, това му е едно от предимствата на уреда, и няма начин да не попадне в магазините.
Просто моя съвет е да не се третира с нищо по време на медосбора.
До колкото разбрах третирането с тимол има ефект но да не се третира по време на медосбора и да се третира и с друг препарат не само с тимол.
Просто сменяй препаратите пролет и есен. Сега можеш да третираш с тимол, а октомври, когато няма пило с оксалова киселина. През пролетта пак тимол през есента с нещо друго. Само не третирай с два препарата едновременно.
Колеги, някой забелязал ли е да има някакви проблеми с откритото пило, след третиране с ТИМОЛ ?
За първи път третирам с тимол- чрез изпаряване, разтворен в олио.Дата на третиране-6-7 септември.Една седмица след поставянето, наблюденията са следните:
Повечето семейства са само със запечатано пило, по голямата част и със снесени яйца, но никакви личинки.Само 2-3 семейства имаха личинки.
Излиза, че тимола е повлиял по някакъв начин, защото липсваше пило във всичките му стадии.Все пак не на всички, но на голямата част.
Тук предполагам има колеги, които имат по-дълъг опит в третирането с тимол.
Би трябвало да споделят своите наблюдения!
"Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество – винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава."
Атанас Буров
И при мен беше същата ситуация. По същия начин и аз третирах на 20 ти август. След седмица от 15 семейства, само в две имаше ларви в различен стадий и то там където капачката е опирала в покривната табла и пчелите са я заклеели и тимола не се е изпарил. Към 7-8 ми септември вече нямаше и запечатано пило, а на 15 ти септември, пчелите бяха образували вече кълбото. Спокойни бяха, дано презимуват нормално и напролет да има нормални яйца. Колега от района също се оплака , че няма открито пило, но в семейства, които не е третирал с тимол. Явно тази година в нашия район пчелите рано са преустановили отглеждането на пило.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))