Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 4 от 46 ПърваПърва ... 2345614 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 31 до 40 от общо 454
    Тъй като закупих още 4 семейства преди 4-5 дни реших да им дам Нозестат профилактично . Може ли да се дава по често например през 2 дни а не през 3 както е в упътването ? То тва си било чист йод като го помирисах.
    Защо са решили ,че през 3 дни трябва да се дава ? Може би да не се застоява по хранилките ако се долива ?Ама те мойте 2.5 литра на 6 семейства разделен по около 400 мл го свалиха за 24 часа и хранилките са сухи . Та дали е толкова важен 3 дневния интервал?

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Спазвай дозировката точно!От колеги знам,че предозирането се отразява много зле на майките.Мравчената киселина в предозиране ги убива.Според мен,каквото и да се дава /освен забранения фумагилин/ ако даде същия период на необлитане и кошмарно студен февруари,отново ще има значителен брой наранени с-ва.
    1000 пчелари - 1000 технологии

Наблюдател
    Регистриран
    01.10.2012
    здр колеги ,ниакои знаели по колко се слаага нозестат в захарномедните питки?

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    На кутията пише, но внимавай. Ако прекалиш губиш, ако сложиш по-малко все едно нищо не си направил. Много внимавай. Един много скандално известен пчелар преди години яката се провали докато изпитваше този продукт.

Автор
    Регистриран
    30.10.2012
    Упътването за Нозестат и дозировка го има в Мрежата,изписваш името,търсиш и четеш.

Колеги,имам един кошер умрял от диария.Проблема е,че по половината пити има доста мед да не кажа,че са почти пълни.Сложил съм ги в хладилник,а кошера ще обгоря.Дали има вероятност да умрат спорите на ноземата в хладилника или да не си правя експерименти и да ги топя на сироп?Кажете и вашето мнение как постъпвате?

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Във фризер - дълбоко замразяване за 2 седмици. Повечето от спорите на нозема церана ще умрат за това време, нозема апис обаче е неустойчива на топлина, не на студ.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Наблюдател
    Регистриран
    27.02.2011
    Сложи ги в празен кошер и ги дезинфекцирай ,с оцетна кесилина във форума е описано как става.

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    Причинява се от едноклетъчен паразит — нозема апис, който в споровата си форма попада в храносмилателната система на пчелите, майките и търтеите чрез замърсените от изпражненията на болни пчели храна и вода. Като до-стигнат до средното черво (същинския стомах), спорите прорастват и изхвърлят своя амебовиден зародиш, който навлиза в епителните клетки на вътрешната чревна об-вивка. Там ноземите се хранят и прекарват сложен цикъл на числено размножаване, като отново се превръщат в спори. От това епителните клетки се разрушават и храни-телните вещества не могат да преминат през стените на червото в кръвта. Чувствувайки глад, болните пчелп поглъ-щат все повече храна, вследствие на което дебелото им черво се препълва и те принудително изхвърлят изпражне-нията си по питите и цялата вътрешност на кошера, от което се заразяват и другите пчели в семейството. Оттам по всички възможни преки и непреки .пътища заразата се разпространява по другите семейства. Болните пчели са с намалена жизненост и работоспособност, имат но-кратък живот и произвеждат по-малко млечице. Майката отслаб-ва и намалява или преустановява яйцеснасянето. Вследствие на това семействата остават слаби и с ниска продуктив-ност или напълно загиват още през пролетта.
    Според изследванията на Шабанов спорите се запазват жиз-неспособни във водата и почвата до 90 дни, в центрофугирания мед до 1 година, а в запечатания мед в пити-те до 462 дни. Според други автори спорите се запазват но повърхността на питите до две години. Преките слън-чеви лъчи убиват сухите спори за 30 часа, а във вода-та — за 51 часа. Спорите биват убити от парата за 1 ми-нута, във вода при 60°С — за 10 минути, а в мед при 60°С — след 15 минути.
    П.П от Календарен справочник по пчеларство.Л.Радоев
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

Благодаря за отговорите!Календарния справочник го имам и четох там,интересуваше ме със замразяване какво мога да постигна,можеше и във фризера да ги сложа на -18,но...колегата scutellator го е написал,за оцетната к-на ще погледна да.

Страница 4 от 46 ПърваПърва ... 2345614 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •