Направих 100 питки днеска. Остана тесто, ама свършиха пликовете, та ще се довършва след покупка. Средно време за питка 800 - 850 грама при готово тесто - 1 минута. Ето и клипа със вчерашното тесто:
https://www.vbox7.com/play:b87f9801b2
Днешното тесто стана по-твърдо от вчера. На 30 кг пудра захар сложих 7 кг сироп /закръглени стойности/. Ще рече, вчера по-мекото е било 1:4, както твърдяха всички, а аз не съм внимавал с мерките.
https://www.vbox7.com/play:32ddbd064d
Направих топче от "Апифонда"
тесто3.jpg
и топче от вчерашното тесто
тесто1.jpg
Поставих ги на топло върху радиатора. Отдясно е "Апифонда". Снимах през около 15 минути, снимките следват.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
тест3.jpg
тест4.jpg
Моето тесто се оказа по-твърдо, но не знам това добре ли е или зле.
Работата по замесване на питки е със спорна ефективност. Количеството труд дотук за 120 кг: 3 часа мелене, 8 часа замесване и формоване на питки при предварително готов сироп. Ако бях купил питки "Апифонда" от 2,5 кг по 6 лв, 120 кг са 48 питки за 288 лв и мога да ги поставя директно в кошера. Сега похарчих 150 лв за захар, 20 лв за моя сироп и предполагаеми 10 лв за ток и машинно време. Остава една разлика от 110 лв, което ми идва 10 лв на час труд. Да не говорим, че ако искам да дам по 2,5 кг/кошер, ще трябва да ги посетя още два пъти, което също си е труд.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Точно това имах предвид като казах, че в настоящия момент, ако не слагаш някакви специални добавки в питките не е изгодно да месиш. При пресмятането не взе предвид няколкото хиляди за оборудването и за помещението за месене и последващо съхранение на оборудването.
Инвентара в пчеларството се купува, за да се ползва цял живот. Натоварването на инвентара е само няколко десетки часа в годината и трябва да работи без поддръжка и ремонт поне 50г.
Така е но въпросния инвентар се съхранява в помещение, а тази площ струва пари. Пари струва и инвентара. Никой преди 15 години нямаше идея за хранене с инверт, за правене на питки с инверт и т.н. След още 15 кой знае какво ще се открие и практикува. 50 години е доста прекалено.
Нито инвертиран сироп нито питки са необходими на пчелите. Това са излишни разходи. Захарен сироп 1:1 август, септември, и до март месец няма грижи по тях.
В тая посока на инверт...дали на швабина не му е по-лесно като открие инвертазата (изкуствения ензим) да разбере че в кошерите е “шъкано“ сироп!?! Вместо да изследва за захар. Всъщност ние не заем цялата последователност на изследванията. От вземането на пробите на пчелина до обаждането, че ще ти вземат меда (или пък че няма да го вземат). Нашите търгаши твърдят, че имат собствени лаборатории. А после казват, че чакат пробите от Германия. Ако действително чакат отговор от чужбина, тогава няма логика да поддържат техни лаборатории, консумативи, персонал....
Колега, много бавно мели тази твоята мелница??? Аз на фуражомелката 40 кг ги смилам за 5-6 минути, замесвам за около 20 минути и разфасването е най бавния процес 50 кг за един час ако са в питки по килограм, ако са половинки за час и половина. Абе за 8 часа с кафетата и почивките за по цигара го докарвам до 200кг...С тези високи обороти на гроздомелачката не става ли от един път разточването?
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))