Първоначално публикувано от
Mladenoff
Проблемът е повсеместен и отърваване от него няма. Дакото зяпаш питити с часове в търсене на майка, примерно, се виждат отделни опаразитени пчелички, но това нищо не говори за степента на опаразитяване. Проблемът става сериозен когато след облитане пред кошера видиш да се разхождат пчелички, които не могат да излетат, а втежкия случай се вижда изобилие от безкрили пчелички. Това говори за сериозно количество акар - миналата година ми беше същинска напаст. Смених три различни вида ленти без задоволителен ефект. Оксаловата киселина е добър вариант, ОБАЧЕ, се ползва само когато няма пило, т.е. късна есен и ако объркаш дозата става мазало... , освен това четох статистика, според която 6% от пчелата в кошера дава фира при всяко третиране с ОК, та без някой да ми го покаже не ми се рискува. Рапитах и ми предложиха алтернативен вариант при наличието на пило. Казва се МИТАК (амитраз, метиламин, варрапол), продава се в шишенце с капкомер, накапва се на специални лентички, които след това се палят, духва се пламъчето и се оставя да доизтлее в кошера. Прилага се трикратно през 5-6 дена (защото не убива акарите в запечатаното пило). Оказа се доста ефективен и с помоща му се избавих временно от тежкото опаразитяване. Като събрах повече информация за въпросния акарицид, се оказа, че е вреден за пчеларя и има канцерогенно действие, ако вишаш парите при горенето му. Та всичко си е нож с две остриета. Сега съм взел някакъв еко препарат (оксалис) и като им взема меда ще тествам с него - бил еко, пък да видим колко е ефективен. Та проблемът ти е неизбежен. Есента единия пчелин не го третирах и там имах единстената зимна загуба на семейство - меда си стоеше, подмор, не повече от обичайното, а пчелите бяха изчезнали - синдрома на празния кошер, му викат, а те горките побегнали щото ги смучат непрестанно гадовете... Не стига че аз им смуча меда, а кърлежите им смучат ендолимфата. Та те такъв е живота. Другото което правя е да го чиста механично - като сложа магазина им повдигам една пита с пило от плодника в средата на гнездото и я пускам в магазина, така в гнездото остава половин пита празно пространство, което пчелите не търпят и почват да правят далак, залепен за долната летвичка на повдигната пита - естествено с търтиеви килийки. Акара има предпочитание към търтейте и след като майката осемени и ларвите се поразвият голяма част от кърлежите се забиват тъкмо там, издебваш момента когато търтиевото пило е запечатано, вадиш рамката, резваш далака и връщаш обратно рамката в плодника, магазинът вече е прилично изграден, а голямата час от гадовете с в далака. Рачупваш и гледаш колко акар има по тътиларвите. После това нещо отива за една нощ във фризера(не е задължително, но ако я оставиш и търтейте се излюпат, акара отново отива по кошерите) и на другия ден във восъкотопилката. Хамалогия си е, обаче чисти голяма част от гадинките.