Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 396 от 419 ПърваПърва ... 296346386394395396397398406 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 3,951 до 3,960 от общо 4186
    Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Интересна работа. Заричам се едно, а то се оказва друго. Като отворих отводките те са си идеални, има си достатъчно пчели и си действат, да не кажа са супер... Може би според летежа грешно съм си мислил че са слаби, въпреки че са делени на половина.. То явно летящата пчела се е върнала в старите си кошери, но пак има доста доволно пчели и в тези отводки... ЕДно нещо странно забелязах, един от кошерите който разделих на две, сложих новия кошер до този, но те са в един цвят, понеже нямам други .... Сега този стария кошер е много силен, но и много лош, вдигат се пчелите да хапят .. Чудя се защо ли може да са станали такива. Заради майката или заради нещо друго .. .. Те пък над мен на 10 метра са ниви с овес и вчера в 15.00 го ръсиха с хербициди, но пък само този реагираше така... Като цяло съм забелязал че като ръсят, стават много агресивни, дори и да няма жертви... Хубавото е че ръсят след акацията и летежа им е през селото в момента а не обратно към нивите..

Отворих ги много набързо сутринта, понеже минава времето а трябваше да пътувам до София, а не ги бях пипал отводките и ройчетата.

И извън тази тема да ви попитам, понеже съм с тези кошери които имат борд а магазините са ми от тези равните, има ли някакво значение.. Въпроса ми е следния, ако разтоянието от магазинните рамки до плодниковите е малко по-голямо да речем, това може ли да попречи на майката да се качва в магазините или няма значение ?

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Интересна работа. Заричам се едно, а то се оказва друго. Като отворих отводките те са си идеални, има си достатъчно пчели и си действат, да не кажа са супер... Може би според летежа грешно съм си мислил че са слаби, въпреки че са делени на половина.. То явно летящата пчела се е върнала в старите си кошери, но пак има доста доволно пчели и в тези отводки... ЕДно нещо странно забелязах, един от кошерите който разделих на две, сложих новия кошер до този, но те са в един цвят, понеже нямам други .... Сега този стария кошер е много силен, но и много лош, вдигат се пчелите да хапят .. Чудя се защо ли може да са станали такива. Заради майката или заради нещо друго .. .. Те пък над мен на 10 метра са ниви с овес и вчера в 15.00 го ръсиха с хербициди, но пък само този реагираше така... Като цяло съм забелязал че като ръсят, стават много агресивни, дори и да няма жертви... Хубавото е че ръсят след акацията и летежа им е през селото в момента а не обратно към нивите..

Отворих ги много набързо сутринта, понеже минава времето а трябваше да пътувам до София, а не ги бях пипал отводките и ройчетата.

И извън тази тема да ви попитам, понеже съм с тези кошери които имат борд а магазините са ми от тези равните, има ли някакво значение.. Въпроса ми е следния, ако разтоянието от магазинните рамки до плодниковите е малко по-голямо да речем, това може ли да попречи на майката да се качва в магазините или няма значение ?
    Няма значение за майката може да се качи а и те ще си направят далак и по това време майката там ще снася търтей

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Пак се сетих да ви попитам нещо. Купих си преди дни дървен плодник дадан блат + пластмасово дъно, пригодено за събиране на пращец, видя ми се доста добро. Нещо обаче което ми направи впечатление е че на самия плодник, някъде малко над средата има направен вход, който се отваря с райбер... Каква е идеята хем да имаш долу вход на дъното, хем и на самия плодник да имаш отвор ... На моите кошери, които са си стари няма такъв вход на плодника.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Пак се сетих да ви попитам нещо. Купих си преди дни дървен плодник дадан блат + пластмасово дъно, пригодено за събиране на пращец, видя ми се доста добро. Нещо обаче което ми направи впечатление е че на самия плодник, някъде малко над средата има направен вход, който се отваря с райбер... Каква е идеята хем да имаш долу вход на дъното, хем и на самия плодник да имаш отвор ... На моите кошери, които са си стари няма такъв вход на плодника.
    На много стари лошери Дадан Блат има вход горен на около 2/3 от височината на плодника като има прелка която всъщност е таван на долния вход.Иеята на горния вход да е вход когато не работи долния и да дава по пряк път за влизане излизане вентилация и каквото се сетиш.Полезно нещо.

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    14.12. 2023г.
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	20231214_123313.jpg
Прегледи:      103
Размер:	480.0 KB
ID:	12364

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    На много стари лошери Дадан Блат има вход горен на около 2/3 от височината на плодника като има прелка която всъщност е таван на долния вход.Иеята на горния вход да е вход когато не работи долния и да дава по пряк път за влизане излизане вентилация и каквото се сетиш.Полезно нещо.
    Нищо не разбрах .. Това което написах е че на моите кошери няма горен вход. Входа е само долу, където си и кацат пчелите на прелетната дъска. А сега като купих плодника, той се монтира върху дъно на което е входа, но и на самия плодник има. НЕ разбирам защо има вход на плодника ... и така както писахте пак не разбрах ..

Такъв е входа както Краз го е показал, за същия говоря ...

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Нищо не разбрах .. Това което написах е че на моите кошери няма горен вход. Входа е само долу, където си и кацат пчелите на прелетната дъска. А сега като купих плодника, той се монтира върху дъно на което е входа, но и на самия плодник има. НЕ разбирам защо има вход на плодника ... и така както писахте пак не разбрах ..

Такъв е входа както Краз го е показал, за същия говоря ...
    Пчелите не са хора те летят и за тях всяка дупка е вход ако не сложиш корпуса как трябва могат и да си направят вход отзад.Горния вход помага за повече мед, повече пило по добра регулация на температурата и др. неща например помощ при нападения от оси, зимуване на горен вход и прочие.То не е лошо и на магазините прелка с възможност за затваряне

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Пчелите не са хора те летят и за тях всяка дупка е вход ако не сложиш корпуса как трябва могат и да си направят вход отзад.Горния вход помага за повече мед, повече пило по добра регулация на температурата и др. неща например помощ при нападения от оси, зимуване на горен вход и прочие.То не е лошо и на магазините прелка с възможност за затваряне
    Продължавам да не разбирам ... То ако го затвориш няма ли да ги прецакаш, защото те вече са свикнали да излитат и да влизат от там ? Все пак това не е отвор за въздух, а е отвор за излитане и влизане ..

Дефакто ако трябва да гадая, този отвор дали е оставен за корпуса, когато този корпус е горен ? И ако е така каква е целта му .. И защо на старите кошери няма такова нещо ... Даже както казах моя ДАдан - Блат само дъното може да се махне а то си е дъската със прелката. НЯма нищо общо с тея модерните, даже мога да ви го снимам .. да видите какъв е .

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Писах голяммо мнение ама не се публикува заради тези изтекли сертификати, а и забравих да го копирам. Писах че при мен сега се роят и специално се прибрах от София. Явно ще трябва да взема специални мерки по принцип, тъй като явно само при мен става тази работа .. Това което ми казахте .. Но в мое оправдание искам да кажа че не го направих заради метерологичното време тази година и още много други фактори

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Интересното е че при мен нещата затихват, семействата излязоха от роево. В крайна сметка хванах 2 на 2 роя .. 2 първака и 2 вторака. Това е равносметката което значи че роилите ми кошери са 2, от това което виждам. Може и 3 да са. Това което видях в единия кошер е че квака майка и като направих прегледа видях само един маточник.. Та мисълта ми е възможно ли е да е майка за самосмяна и пак така да пиука все едно е в роево семейство. Дори ако има изненади, ще са само още 1-2 семейства. Но прегледите казват че роилите са 2 бройки.

Като от 2 кошера които разделих и се бяха направили да роят, единия не рои, обаче другия да и сега я има 4 рамки пчели в него. Другите са добре.

Проблема обаче е че инвентара ми пак свършва и пак трябва да купувам и магазини и магазинни рамки. Ако не всяка година , то поне през една стават все повече и повече семейства. Този път ще ги обединявам. Обаче тези втораците с млади майки, ще ги държа резервни. Другите отводки трябва една с друга да ги събирам, понеже са доста силни. Ще видя.

Много са силни семействата, аз толкова пчели не съм имал досега и са много кротки. Този кошер за който писах се успокои. Дефакто всичми семейства са много кротки в момента. Имам за първи път кошери които са на 2 магазина и плодник и ги покриват. Досега по това време не съм имал толкова много пчели ... Даже се чудя чак към средата на юни дали да не им сложа и трети магазин, не за друго ами да имат място и да не им е жега.

Страница 396 от 419 ПърваПърва ... 296346386394395396397398406 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •