Първоначално публикувано от
kaloyanv
Интересна работа. Заричам се едно, а то се оказва друго. Като отворих отводките те са си идеални, има си достатъчно пчели и си действат, да не кажа са супер... Може би според летежа грешно съм си мислил че са слаби, въпреки че са делени на половина.. То явно летящата пчела се е върнала в старите си кошери, но пак има доста доволно пчели и в тези отводки... ЕДно нещо странно забелязах, един от кошерите който разделих на две, сложих новия кошер до този, но те са в един цвят, понеже нямам други .... Сега този стария кошер е много силен, но и много лош, вдигат се пчелите да хапят .. Чудя се защо ли може да са станали такива. Заради майката или заради нещо друго .. .. Те пък над мен на 10 метра са ниви с овес и вчера в 15.00 го ръсиха с хербициди, но пък само този реагираше така... Като цяло съм забелязал че като ръсят, стават много агресивни, дори и да няма жертви... Хубавото е че ръсят след акацията и летежа им е през селото в момента а не обратно към нивите..
Отворих ги много набързо сутринта, понеже минава времето а трябваше да пътувам до София, а не ги бях пипал отводките и ройчетата.
И извън тази тема да ви попитам, понеже съм с тези кошери които имат борд а магазините са ми от тези равните, има ли някакво значение.. Въпроса ми е следния, ако разтоянието от магазинните рамки до плодниковите е малко по-голямо да речем, това може ли да попречи на майката да се качва в магазините или няма значение ?