Първоначално публикувано от
rumenggr
По това време, притока е нулев само, ако е студено. Основната идея е да прекратиш роевите мераци, а точния момент е преди да са влезли в роево!!!! Така рязко им създаваш много грижи. Ако все пак са си наумили, това е добър начин да размислят. Запечатаното пило е над ХР. Долу остава няколко рамки отворено пило, майка и много работа да си оправят одаята. Препоръчвам отворена прелка над ХР! Седмица след операцията задължително отваряш и старателно преглеждаш за заложени маточници над ХР. Не се притеснявай за градежа. Около отвореното пило ще се съберат младите пчели. Ако майката работи, ще ги накара да градят. Долу остави и прашецовите пити. Тези дни при теб би трябвало да зацъфтят ливади, треволяци.... Ако има паша, ще качват, ако няма достатъчно, на мястото на люпещото се пило над ХР няма да има нов нектар. Сега, за да не стигнеш до тези мерки(някакво подобие на демариране), разширявай своевременно! Втори магазин, а ако се налага и трети. Това ще ти диктува работата на майката. Гените и специално роевия индекс са различни. При еднакви условия, някои работят на 8-9 рамки(при 10 рамков), други правят 5-6 и влизат в роево. Последните не са ти хич удобни

)). На такива(имал съм) и паркинг от основи да им направиш, след 10-15 дни пак залагат. Просто това са им възможностите и заслужават "селекция"

)). Не знам, дали съм съвсем точен, приятелю. При корпусните такива маневри са мноооого по-лесно приложими. Лично нямам ДБ. Работя с една рамка. Вадя майка само, ако заслужава смяна . Дори и тогава се съобразявам с предстоящата паша. Нали все това гоним

)) Не съм фен на "противороеви отводки" и не правя. Ако има нужда от още семейства, предпочитам това да става по план, по начина и когато аз искам, а не те. Така де! Да се знае, че петел пее в тая къща

))). Ако нещо съм объркал, надявам се колегите с ДБ бързичко да ме скастрят. Успех ти желая!