Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 39 от 186 ПърваПърва ... 2937383940414989139 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 381 до 390 от общо 1859
    Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    vasilevsa
    Остави при мен кажи като цяло за разборния кошер. При мен конфигурацията не е само ЛР. За рутирането съм съгласен , че помага.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    И баба може да спаси роенето като ограничи силата на семейството. Номера е да се направи без това. Във файла пише много неща и за разборния кошер чети.
    1. Отваряш кошера
    2. Махаш крайна дясна медова рамка
    3. В центъра на кошера слагаш празна рамка
    4. След седмица отваряш кошера
    5. Вадиш крайна лява медова рамка
    6. В центъра на кошера слагаш празна рамка до тази от миналата седмица
    7. Повтаряш горното докато започнеш да се чудиш какво да го правиш това пило

Седмица е относително понятие и ако се съмнявате, че може да простудите пилото - не го правете. При студено време и слабо семейство - не го разширявайте прекалено или го правете на по-голям интервал.
    Хранене, хранене, хранене, но само със захарен сироп няма да стане и ти трябва голяма хранилка - поне 2л. Пергата(прашеца в кошера по питите) свършва толкова бързо, че дори и най-силните семейства се затрудняват с добива.
    Ако имате голям кошер(примерно ДБ12) ограничава се гнездото с цел затопляне и разширявате бавно. Пчелата няма да отглежда пило, което не може да затопли и в редките случаи когато това се случва, започват болестите по пилото и после обвиняваме всички други, но не и себе си.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    Приложими са знанията за хралупите към рамковите кошери.
    Например, аз не ползвам восъчни основи в многокорпусни кошери /сега нямам ДБ/.
    А знанията за хралупата ще ми послужат за отглеждането на пчели в нестандартна японска тръвна.
    За знанията си прав , но не ми отговаряш конкретно на въпросите , а искате да обсъждаме...

Наблюдател
    Регистриран
    29.02.2012
    [QUOTE=slavi 13;71587]Ама това е ясно като бял ден. Но аз не говоря за отнемане на пило и пчели и създаване на отводки, при което не даваш на семейството да се рои.
    А какво се случва с подсилените семейства, и те ли не се рутират – ха- ха, или и от тях вадите пило и пчели, и правите отводки за да ви плащат от програмите за бройка кошери - ха-ха.
    Нещо не сте ме разбрали.
    Говоря за семейство, при това силно още напролет, и да го разшириш отдолу с корпус пълен с рамки, и да видим дали няма да се рои. Ще го направи на 100 %.
    Така мисля аз.
    Дълбоко се съмнявам в това, колега!

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от toko652003 Виж публикацията
    vasilevsa
    Остави при мен кажи като цяло за разборния кошер. При мен конфигурацията не е само ЛР. За рутирането съм съгласен , че помага.
    Основния и определящ инстинкт на пчелата е инстинкта за трупане на нектар, по-силен и приоритетен от инстинкта за размножаване. Виждал ли си изхвърлено пило и на негово място запечатан мед? Мисля че да! Това е така както за разборния така и за неразборния кошер. Дадан блат например сигурно имаш и от него мерките са добавяне на рамки или плодници. Ако армията е голяма и поради лошо време не ходи на паша трябва да и се създаде работа чрез подаване на сироп 1 към 1. Във файла дето е постнал Слави е описано всичко. Аз по-добре не мога да го обясня. При ЛР ротация рамките отнемат обем.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    Моля да се премахне неконстуктивния спам. Това не е нормално.
    Като приключим тази вечер с цапането, ще премахна каквото успея, но само ако това не нарушава диалога и връзката не се губи.
    Много е писано и всичко трябва да го прочета ред по ред.
    Ърнест Хемингуей

Наблюдател
    Регистриран
    29.02.2012
    Не ми се спори с никой, но, когато се пишат нещица е добре да са аргументирани. Защо ще се рои, например? slavi 13, дори основи да му поставиш ще си направиш услуга и ще мирясаш в роенето. Явно не си провеждал това мероприятие. Препоръчвам ти да го проведеш и тогава пак пиши.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Моля за нормален тон и български език, защото с руския съм на ВИЕ
    Ърнест Хемингуей

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград

ТЕОРИЯТА НА ВАСИЛЕВСА

Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    митничар !
    Ти па си съвременния даскал фратю.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Основния и определящ инстинкт на пчелата е инстинкта за трупане на нектар, по-силен и приоритетен от инстинкта за размножаване. Виждал ли си изхвърлено пило и на негово място запечатан мед? Мисля че да! Това е така както за разборния така и за неразборния кошер. Дадан блат например сигурно имаш и от него мерките са добавяне на рамки или плодници. Ако армията е голяма и поради лошо време не ходи на паша трябва да и се създаде работа чрез подаване на сироп 1 към 1. Във файла дето е постнал Слави е описано всичко. Аз по-добре не мога да го обясня. При ЛР ротация рамките отнемат обем.
    Василевса, този пост който виждам в момента, написан почти както трябва, а не както много постове преди това показват, че просто си манипулирал хората(колегите) тук. Просто си се подигравал с тях. Аз мисля, че това е крайно некоректно.

Страница 39 от 186 ПърваПърва ... 2937383940414989139 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 17 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 17 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •