vasilevsa
Остави при мен кажи като цяло за разборния кошер. При мен конфигурацията не е само ЛР. За рутирането съм съгласен , че помага.
vasilevsa
Остави при мен кажи като цяло за разборния кошер. При мен конфигурацията не е само ЛР. За рутирането съм съгласен , че помага.
1. Отваряш кошера
2. Махаш крайна дясна медова рамка
3. В центъра на кошера слагаш празна рамка
4. След седмица отваряш кошера
5. Вадиш крайна лява медова рамка
6. В центъра на кошера слагаш празна рамка до тази от миналата седмица
7. Повтаряш горното докато започнеш да се чудиш какво да го правиш това пило
Седмица е относително понятие и ако се съмнявате, че може да простудите пилото - не го правете. При студено време и слабо семейство - не го разширявайте прекалено или го правете на по-голям интервал.
Хранене, хранене, хранене, но само със захарен сироп няма да стане и ти трябва голяма хранилка - поне 2л. Пергата(прашеца в кошера по питите) свършва толкова бързо, че дори и най-силните семейства се затрудняват с добива.
Ако имате голям кошер(примерно ДБ12) ограничава се гнездото с цел затопляне и разширявате бавно. Пчелата няма да отглежда пило, което не може да затопли и в редките случаи когато това се случва, започват болестите по пилото и после обвиняваме всички други, но не и себе си.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
[QUOTE=slavi 13;71587]Ама това е ясно като бял ден. Но аз не говоря за отнемане на пило и пчели и създаване на отводки, при което не даваш на семейството да се рои.
А какво се случва с подсилените семейства, и те ли не се рутират – ха- ха, или и от тях вадите пило и пчели, и правите отводки за да ви плащат от програмите за бройка кошери - ха-ха.
Нещо не сте ме разбрали.
Говоря за семейство, при това силно още напролет, и да го разшириш отдолу с корпус пълен с рамки, и да видим дали няма да се рои. Ще го направи на 100 %.
Така мисля аз.
Дълбоко се съмнявам в това, колега!
Основния и определящ инстинкт на пчелата е инстинкта за трупане на нектар, по-силен и приоритетен от инстинкта за размножаване. Виждал ли си изхвърлено пило и на негово място запечатан мед? Мисля че да! Това е така както за разборния така и за неразборния кошер. Дадан блат например сигурно имаш и от него мерките са добавяне на рамки или плодници. Ако армията е голяма и поради лошо време не ходи на паша трябва да и се създаде работа чрез подаване на сироп 1 към 1. Във файла дето е постнал Слави е описано всичко. Аз по-добре не мога да го обясня. При ЛР ротация рамките отнемат обем.
Не ми се спори с никой, но, когато се пишат нещица е добре да са аргументирани. Защо ще се рои, например? slavi 13, дори основи да му поставиш ще си направиш услуга и ще мирясаш в роенето. Явно не си провеждал това мероприятие. Препоръчвам ти да го проведеш и тогава пак пиши.
Моля за нормален тон и български език, защото с руския съм на ВИЕ
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
В момента има 17 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 17 гост (и))