Пази Боже и в такъв кошер да влезе МКБ. То не че и у другите няма да е страховито...
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Здравейте колеги,
изчетох мненията ви относно пластмасовите основи . Купил съм 100 броя от бургаските и мисля да направя тест тази година и ще ви информирам. Планувам следното:
1. магазин само с пластмасови основи
2. плодник само с основи
3. цял кошер само с основи
4.смесен магазин с восъчни и пластмасови..
Реших че за да е коректен теста трябва да се направи от 100 броя рамки, за да може накрая най- точно да се сметне процент на приемственност. Освен това е важно теста да се прави с няколко различни семейства, защото нали знаете у нас обичаме да ядем месо, ама кумшиите ни са вегетарианци
Тази метафора с кОмшиите не я разбрах, но е ясно при смесения тест какво ще предпочетат пчелите. Общо взето смисъла на пластмасовите основи, не е че повече ги харесват, а че са евтини, издържливи и бързо се поставят.
Бургаските са на пазара повече от 5 години и няма какво повече да им се тества (прочети мненията на тествалите ги)... Когато има условия ги градят добре, рядко се случва да ги прегризват и молеца не ги обича.
Хехе, молецът обича вътре между тях, ма пак според зависи. Ако е само медова, всичко ОК, ако е имало пило по нея, мястото й е в плодника докат се бракува. Това според мен, иначе на втора страница на темата още стои първото ми мнение у форума изобщо
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Недоизградена румънска пластмасова основа от миналата година. Каквото пчелите са успели да изградят, майката е осеменявала. Ако това бе восъчна основа, при толкова слаб восъчен градеж, щяха да са я повредили. След като изстъргах потъмнелите от пилото килийки, я сложих отново в кошера за градеж. При тези основи има възможност и за частично изстъргване само на потъмнелите от пилото килийки, както и на търтеевите килийки при запазване на светлите работнически килийки.
Миналато година и аз си купих от Румънеца (голямо хвалене им правише) и какво стана много бавно и трудно ги градят, същата работа като и при бургаските. Никога повече искуствени основи. А восъчните основи за нула време изградени. Ами като се замислим и ние искаме вълнени дрехи от овца, избягваме найлонените( сиилон). Така че козата си сака пръч.
И да се лъжем няма смисъл в това - самозалъгваш себе си като пчелар!!!
Ти нанесе ли восъчно покритие на основата, преди да я поставиш в кошера? Според инструкциите на продавача, на основите трябва да се нанесе тънко восъчно покритие с помощта на съд с разтопен восък и валяк. Така пчелите не би трябвало да разберат, че под него има пластмаса.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))