Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 387 от 683 ПърваПърва ... 287337377385386387388389397437487 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 3,861 до 3,870 от общо 6828
    VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Здравейте,
    днес направих проучвателна обиколка на насажденията около единия пчелин. Оказва се, че напролет ще съм в "море" от рапица. В двукилометровата зона почти всички насаждения са рапица, останалите са угар и малко пшеница. Освен това имам акация и липа, но не повече от 100 декара от вид. Има и ливади с магарешки тръни, около 100 декара. Пчелина е съставен от 60 бр. отводки на 4 рамки и 30 бр. на 5 - 7 рамки в ЛР корпус. Това в североизточна Добруджа. Четох доста, но ми трябва обобщен съвет - прави 1, после 2 и т. н. Освен да извадя мед през лятото, целта е бройката да стане 200 семейства наесен, така че ще трябва правилна стратегия. Мед от рапица засега не искам.
    Трудно е да ти даде някой съвет Step by Step, защото отглеждането на пчели не е точна наука както много от тук присъстващите си мислят. Освен това дори и да допуснем, че пчеларството се доближава до точните науки, то неизвестните са достатъчно, за да не се получи желания резултат. Колегите ти дадоха достатъчно насоки, които не смятам да повтарям.

Забранен
    Регистриран
    12.09.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    На колко пити бяха тия 14 отводки, миналата година Октомври!?! Съмнява ме да са били на 4 пити.
    Бяха си силни отводки на по 8 рамки средно. Идеята е, че 1:4 е постижимо ако не вадиш мед.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от tihmr Виж публикацията
    Бяха си силни отводки на по 8 рамки средно. Идеята е, че 1:4 е постижимо ако не вадиш мед.
    1:4 е постижимо, зависи с какво стартираш. Казваш, че са били на по 8 пити. А сега Март след зимата, на колко пити бяха. Щото моите наблюдения са, че най-малко 1/3 от пчелите дето са били в семейството през Октомври, през Март ги няма. И за ДБ и за ЛР.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Здравейте,
    днес направих проучвателна обиколка на насажденията около единия пчелин. Оказва се, че напролет ще съм в "море" от рапица. В двукилометровата зона почти всички насаждения са рапица, останалите са угар и малко пшеница. Освен това имам акация и липа, но не повече от 100 декара от вид. Има и ливади с магарешки тръни, около 100 декара. Пчелина е съставен от 60 бр. отводки на 4 рамки и 30 бр. на 5 - 7 рамки в ЛР корпус. Това в североизточна Добруджа. Четох доста, но ми трябва обобщен съвет - прави 1, после 2 и т. н. Освен да извадя мед през лятото, целта е бройката да стане 200 семейства наесен, така че ще трябва правилна стратегия. Мед от рапица засега не искам.
    Това което искаш е възможно, но има много НО в цялата работа. Много зависи от пролетта каква ще е, ако е студена, много е вероятно рапицата да е изтървеш.

Забранен
    Регистриран
    12.09.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    1:4 е постижимо, зависи с какво стартираш. Казваш, че са били на по 8 пити. А сега Март след зимата, на колко пити бяха. Щото моите наблюдения са, че най-малко 1/3 от пчелите дето са били в семейството през Октомври, през Март ги няма. И за ДБ и за ЛР.
    Определено бяха на по малко, изпадаш в подробности, в края на април бяха вече на 10 рамки(след сироп и рапица)-тогава почнах да цепя!

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Когато се прави ударно увеличение на бройката мед трудно се вади щото тези пчели дори да имат бройка нямат качество.
    Пчелите в нормален кошер имат задължения спрямо възрастта като се нарушава възрастовия състав на пчелите те започват да извръшват несвойствена работа за тяхната възраст атрофират жлези и т.н. износват се преждевременно с отглеждане на повече пило с излизане за нектар или преработка на захар отразява се и на следващото поколение.Роенето и ваденето на майката с някоя и друга пита в точният момент е друга работа.Всеки пчелар знае кой са му силните и кой са му слабите семейства и знае че две на пръв поглед напълно идентични семейства са с различно общото физиологично състояние поради еди каква си причина и съответно знае какво да очаква от тях.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Бях прочел една книга на Арнолд Шварценегер той казваше че генетиката е най важна и орела и кокошката са птици но с различна генетика и от кокошка не може да стане културист и че културизма е уравнение от тренировки и храна.
    Та пчелите с добра млада майка (генетиката) за да извръшват повече и по динамична работа се нуждаят и от повече калории.
    Ама дали ще са кокошка или орел зависи от пчелара.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Пчелина е съставен от 60 бр. отводки на 4 рамки и 30 бр. на 5 - 7 рамки в ЛР корпус. Освен да извадя мед през лятото, целта е бройката да стане 200 семейства наесен, така че ще трябва правилна стратегия.
    Разполагаш с 90 отводки с около усреднено под 400рамки ДБ обръщам ЛР приблизително.
    За нормално семейство минимум ти трябва 10плодникови ДБ и 10 магазинни или ЛР 20 изравнено в ДБ е 3000 рамки и 110 нови майки.
    Ако не купуваш изградени рамки (трябват ти минимум 2600рамки или 1 сегашна отводка трябва да произведе още 1 и двете заедно да направят минимум 26 рамки ДБ) и ако си произвеждаш сам майки ти трябват (уф много работи)
    Доста амбициозна работа да станат 200бр. и мед да извадиш ако нямаш изградени пити и готови майки не че не може ама си трябва добър план и късмет. Успех.

Аз просто си умувам надявам се да не съм се намесил без да ме питат.Още веднъж успех и успешен сезон.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Тази година започнах /за сефте/ със закупуването на 20 отводки на 8 ЛР рамки на 20 април. До края на август, началото на септември станаха 90 бр на около 7 рамки. За това време купих 30 майки общо и извадих 150 кг мед, още около 300 кг мед не извадих от кошерите, въпреки че трябваше /за всеки случай/. През април и началото на май изпуснах поради неопитност поне 20 роя. Затова смятам, че двойно увеличение на бройката е напълно реално /че и мед да се извади/ при добро време. Тази есен си купих отводките, които споменавам в по-горния пост и се чудя дали в лудницата покрай рапицата да не ги разделя по веднъж, когато напълнят корпус, на акацията и липата да заякнат и след слънчогледа и ливадите да пуснат мед през август. После яко сироп за зимата. Такива работи ми минават през ума, затова питам за правилната стратегия.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Не разбирам. 20 отводки на 8 рамки към 20.04 ти пускат 20 роя през май и после вадиш от тях още 70 отводки и 150 кг. мед? Ако това е вярно значи е време да осъзная, че пчелар от мен не става и да се откажа от този занаят.

Страница 387 от 683 ПърваПърва ... 287337377385386387388389397437487 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 24 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 24 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •