Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 380 от 683 ПърваПърва ... 280330370378379380381382390430480 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 3,791 до 3,800 от общо 6828
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    А , ти каква миризма усещаш от даден кошер ?
    Защото , за мен всички кошери са с еднакви миризми.
    Това е само за мен .
    При тях , си е друго .
    Самият факт, че имат две антенки, им позволява да имат СТЕРЕО ОБОНЯНИЕ. Тоест не само да надушват дадена миризма, но и да определят посоката, от която тя идва. Така е с човешкото зрение и с човешкия слух, и няма начин това да не е така и с пчелното зрение, слух и обоняние.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    А , ти каква миризма усещаш от даден кошер ?
    Защото , за мен всички кошери са с еднакви миризми.
    Това е само за мен .
    При тях , си е друго .
    Приятна!!!!!!!!! Миризма на клей, восък, мед...КРАСОТА!
    П.П. А иначе те си хващат “тънките“ миризми. И си ги разбират. Е например, феромоните на майката. Ние не усещаме нищо, ама те си ги разбират кое-какво.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    А на старото място не се ли събират?
    Там кръжат, но не много и не всички .......

На практика съм правил пренареждане на 80-90% от кошерите в даден пчелин, за да ги преразпределя правилно по стойките (през един на равни интервали). Ами зажужава целия пчелин, и в рамките на половин-един час всичко се успокоява.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    За да насочат някоя свободно летяща. Дали е възможно това?
    Ами чесно казано не знам защо го правят а и стръсканите са пълзящи млади.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    За да насочат някоя свободно летяща. Дали е възможно това?
    Третият тип феромони са ориентировъчни. Те са свързани преди всичко с Насоновата жлеза.
    http://nbps.press.bg/br9/3.htm

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Да ви кажа и друго - пчелите вероятно имат както звукова памет, така и условни рефлекси като кучетата. Поне така си мисля аз, защото с външното хранене, което го правим заради отводките всяка сутрин по всеки един пчелин, установихме, че пчелите са се научили да реагират на звука от двигателя на пикапа. Само като го чуят, и излитат като ракети и се насочват право към хранилките. Няма майтап .......

Та ако някой иска, може да поекспериментира в тази насока ......

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Мисълта ми беше дали не се получава насочване на някоя свободно летяща майка? Какво мислите - може ли? А защо не?

Извинявам се не те бях разбрал правилно.А за майката има логика.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Има кусури от конструктивна гледна точка, но трябваше да попиташ предварително, а не сега, когато вече нищо не може да се направи.

Така както си завъртял винкелите има много малко триене между ръба на винкела и дървото. Това означава, че един малко по-силен вятър лесно ще приплъзне странично кошерите и ще ги събори. Можеше да завъръиш винкела на 90 градуса, за да се получи легло с по-голяма контактна площ и със странични ограничители против приплъзване.

Другия кусур са краката - по-много са, отколкото трябва, и не са сложени на правилните места от гледна точка на механичните моменти. Един вид направил си по-слаба конструкция от това, което можеше да се постигне с тези железа, но спокойно - имаш голямо презапасяване в сеченията, така че поне тука няма да имаш проблеми. Завъртяните винкели обаче са проблемни и е въпрос на време да го разбереш това.

Ще ти кажа как да тестваш:
    Силата на вятъра за територията на страната може да предизвика до 100 kg/кв.м. странични сили. Така като гледам кошерчетата, те са с площ четвърт квадратен метър. Та върви и ги натисни странично със сила 25 килограма и ако не помръдне, няма да имаш проблеми. Ако се приплъзва, въпрос на време е да си намериш пчелина някоя сутрин на трески.
    Абсолютно вярна констатация горецитираното, аз си го знам. Има си логично обяснение.
    1.Най-важното е липсата на време. Профилите имат отвори за болтове през 50 см и така съм слагал краката, че да ми пасват на болтовете и премостванията от крак до крак да са сравнително равномерно разпределени. Затова съм оставял и конзолно изнесени краища. Имах много малко време на разположение, обмислянето беше съвсем кратко, рязането - минимално.
    2.Друго важно съображение е височината на стойката. Терена периодично се наводнява от реката и максималното историческо ниво, за което аз знам, е в момента горния ръб на капаците. Тоест, при следващо такова наводнение ще се удавят. Така че, гледах максимално да издигна кошерите, затова така ориентирах профилите. В бъдеще винаги ще имам спасителен корпус най-отдолу, който да вдига нивото на останалите до безопасно равнище.
    3.Планирам стойки за кантари под всеки кошер. Те ще са метални, захванати за профилите на стойките и ще придават допълнителна здравина на конструкцията. Вече са начертани, тензодатчиците са избрани /до 200 кг/. Чрез тях ще свържа здраво кошера със сегашната стойка и няма да може да се приплъзва настрани.
    4.Нещото, в което не съм сигурен, е това, че имам възможност да свържа всички стойки чрез поцинковани метални пътеки в една обща здрава конструкция. Материалите така и така ги имам. Не го правя, защото си мисля, че вибрациите от ходенето по конструкцията ще дразнят излишно всички кошери. Пък и ако искам с количката да минавам, ще трябва рампа и за нея.
    5.Винаги гледам да поставям профили на открити метални конструкции по такъв начин, че да се образуват възможно най-малки хоризонтални плоскости. По такива хоризонтални плоскости много бързо се натрупват прах и боклуци, поемат влага, стават на кал и корозията започва.

Този пчелин съм го замислил като донор на отводки за останалите, тъй като около него няма много паша. Ще бъде и експериментален, където да се занимавам със щуротии, докато си почивам и след като се пенсионирам. Някой ден, ако всичко върви по план, ще сложа отворен достъп в реално време до данните от датчиците в и около кошерите, да видим кой каква интерпретация ще им измисли. Ех, размечтах се.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Там кръжат, но не много и не всички .......

На практика съм правил пренареждане на 80-90% от кошерите в даден пчелин, за да ги преразпределя правилно по стойките (през един на равни интервали). Ами зажужава целия пчелин, и в рамките на половин-един час всичко се успокоява.
    При мене и през трите дни, в които ги пренасях на партиди, се биха по прелките, вкл. и днеска, четвърти ден. Явно непрекъснато има пчели, които грешат и напират да влязат в чужд кошер.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Да ви кажа и друго - пчелите вероятно имат както звукова памет, така и условни рефлекси като кучетата. Поне така си мисля аз, защото с външното хранене, което го правим заради отводките всяка сутрин по всеки един пчелин, установихме, че пчелите са се научили да реагират на звука от двигателя на пикапа. Само като го чуят, и излитат като ракети и се насочват право към хранилките. Няма майтап .......

Та ако някой иска, може да поекспериментира в тази насока ......
    Според мен е по-вероятно да надушват изгорелите газове, а не шума.

Страница 380 от 683 ПърваПърва ... 280330370378379380381382390430480 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 9 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 9 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •