Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 38 от 82 ПърваПърва ... 28363738394048 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 371 до 380 от общо 817
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Направо си го закъсал с тая рапица, по добре слагай отгоре корпус с основи и вади бързо рапицата. Да имат работа да градят и да пълнят. Обем им трябва повечко.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от kunev
    Здравейте ,сърдечно благодаря за отзивчивостта.днес направих следното :
    -размених местата на корпусите
    -в горния качих по една рамка с открито пило /толкова открих а в другите преобладава запечатаното/
    -тъй като в хранилките имаше още /малко около 100 г/ сироп реших само да напръскам питите а утре отново да напълня хранилките
    -и в двата кошера открих маточни чашки/струва ми се нови защото до сега не ги е имало/ но в тях нямаше снесено яйце и ги унищожих /бяха разположени под горната летва на рамката/
    -единия ми корпус е с 8Р + преградна дъска а другия със 7 + дъска.Струва ми се че имавече индикации за градеж и ще трябва да тези дни да комплектовам рамки и да ги поставя
    Пчелите бяха много по-спокойни в сравнение с предишни прегледи само една ме "закова" на върха на главата половин час след като приключих работа но това е част от забавлението!Дано да съм направил нещо полезно за пчелите днес , моля ви за коментар !
    И прекаленото даване на сироп и то в големи количества е противопоказно, задръства се гнездото и пчелите залагат маточни чашки, влизат в роево настроение. Така са повечето млади пчелари, презастраховат се, и аз бях същия. Сироп се дава след като се направи преглед на семейството и запасите. Ако има стар мед, той първо трябва да се разпечати и да се превърне в пчели, после със сиропа, но ако вече има нектароотделяши култури, сиропа не е нужен. За нормални семейства става на въпрос. Има ли мед около пилото, не е нужно да се давят пчелите със сироп.
    Аз ако трябва да ротирам, горе бих качил 2 рамки със запечатано пило в средата, а долу бих сложил една основа и една празна рамка. Сега в горния корпус имаш една рамка с открито пило и много малко пчели и никакво запечатано пило, което да топли откритото пило, излъчвайки топлина. Все пак нощите все още са доста хладни. Зависи и от твоя район, разбира се.
    Дано майката да се качи бързо горе и да заработи, че с тия чашки и с това съотношение между отритото и запечатаното пило, си го закъсал. Следи ги, преглеждай ги по често, на 5-6 дни.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски

Re: кошер ЛР-методи на пчеларстване при рапица

Цитат Първоначално публикувано от valaz
    Дайте съвет за методи на пчеларстване с ЛР кошер при наличие на нива с рапица. В момента, кошерите са с плодници на по един корпус - 10 рамкови с пило на около 6 до 7 пити. Ако разширя плодника с добавяне на цял корпус, майката няма да успее да го напълни с пило до цъфтежа на рапицата и пчелите ще го допълнят с мед от рапица. Не искам да попада рапичен мед в плодника, защото се вади трудно от там.

Силните семейства складират мед,а слабите наблягат на развитие.Ето ти възможност да правиш отводки,а за акацита обединяваш.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Задръстват плодника когато нямат място. Аз слагам корпус с пити. Да има място за майката и за доставките отвън. Ако се качва нагоре, добре дошла. При ваденето на питите си внимавам по принцип. Ако сложиш корпус с основи градят и пълнят, после късаш при ваденето.

Автор
    Регистриран
    27.02.2013
    Пчеларски район
    стара загора
    Благодаря за мнението Евгени /адаш/ !За сряда прогнозата е благоприятна и моят приятел , кой то ми подари отводките миналата година обеща да дойде от Нова Загора за да ми помогне да пооправим кашата която съм сътворил. Разчитам на преценката му много защото едно виждам аз / ако изобщо успея да разбера какво виждам / а той или ти вероятно ще видите нещо много по-различно.Ама ще се научим - няма назад !
    www.rabotilnicata.hit.bg мебели и обзавеждане по индивидуален проект

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Ако имаш желание и обичаш пчелите, ще се научиш, пожелавам ти да станеш много добър пчелар. Аз такъв искам да стана. И аз така бях объркан първите две три години, докато не натрупах опит и не се вслушах в съветите само на един колега опитен пчелар.

Здравейте, колеги. Започнахме производство на ЛР с размери по българския стандарт, както и рамки тип Хофман за Дадан Блат. Ще се радваме да чуем вашето мнение за качеството ни(доколкото е видно от сниките)

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010

строителна рамка

Къде поставяте строителната рамка? Гледах филма за работа с ЛР кошери. На два пъти забелязах, че вадят строителната рамка с търтеево пило от долния плодников корпус, при положение, че плодника е с 2 корпуса. При мен, снемане на корпус по време на рапицата си бе цяло приключение, отнесох няколко ужилвания в повече от обичайното. В момента кошерите ми са с два плодникови корпуса и медови магазин и ще са така и по време на акацията. Сваляне на корпус и магазин за преглед на строителна рамка в долния корпус ми се струва много трудоемко. Особено, ако са пълни с доста мед. А уж гледането на пчели в ЛР кошери било по-малко трудоемко?

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Търтеевата рамка - винаги в долния корпус, последна или в най-лошия случай предпоследна. Ако се сложи в горния корпус пчелите я запълват с мед.

Не знам дали гледането на ЛР кошери е трудоемко или е от тебе - на филма който си гледал манипулациите ги извършваше ЖЕНА! (явно не Снежанка, дигаща 200 от лежанка ), при това научен работник. Там също ги дадоха по време на рапицата, но това за жиленето там го нямаше - за да изглеждат добре пред камерата дори не носеха лицеви мрежи. Всичко там изглежда толкова лесно, явно проблема е другаде.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Наблюдател
    Регистриран
    09.05.2013
    Здравейте колеги!Новак съм в този форум и почти новобранец в пчеларството.Още не съм се орентирал правилно в кой теми да пиша и да задавам въпроси и затова започвам от тази.Живея в Австрия по-точно във Виена,преди две седмици си купих четири кошера от който два със семейства.Кошерите са нови и са по системата Цандер.Изглеждат също като ЛР може и да са същите с друго име големината на рамката ми е 477 на 220мм.В Австрия Цандер е много използвана система,ДБ се намира трудно и не е така застъпена.Дядо ми беше пчелар и аз до 23 годишна възраст неизменно пръв помошник докато имигрирам.Исках да започна с ДБ защото съм работил до сега само с такива но не намерих пък и австрийците казват че,ДБ са вече отживелица.
    Кошерите съм ги сложил в една овошна градина 20 декара от който 18 ябълки и другото по равно кайсий,сливи,круши и дюли.Градината е на 25 км от Виена в едно село кадето ходя всеки ден на работа.Имам отлични условия защото съм садружник във фирмата в койято работя и ползвам цялата материялна база на пчелина имам и голям фургон от страни на градината преминава поток на 5 метра от кошерите.Има много рапица която цъвти в момента ,липа, слънчоглед също е засят има и липа в гората наблизо както и доста ливади.надморската височина е 360 м .Семействата ги купих на по 10 рамки като едното върви доста добре и вече изгради 8 нови от който напълни три с мед.Вчера сложих втори корпус и на другия по-слаб кошер като на него прехвърлих вече изградените рамки с мед от първия+ една празна изградена две с пило от долу и две основи от долу сложих също две основи отстрани на рамките с пило който останаха долу. Е олях се чукча писател не читател.Имам няколко въпроса за правене на отвотки но незнам тука ли да ги задам или в темата за отводките .

Страница 38 от 82 ПърваПърва ... 28363738394048 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •