Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 38 от 91 ПърваПърва ... 2836373839404888 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 371 до 380 от общо 901
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Ами точно така, привечер , за да не стане кражба, а това дали складират нектар
    ще се види по питите в магазина или ако няма магазин, в плодника. Обикновено от маната се блокира плодника и меда е тъмен. Видях го това лично при двама колеги. Отидхме да сваляме магазините, които бяха върнати след центрофугиране - за дообиране и като ги отворихме, те пълни с манов мед.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Е, дано поне да запомнят колегите, че август месец магазини не се свалят.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov
    А на всякъде в книгите пише - края на юли. Всеки трябва да се съобразява със собствените климатични условия и медоносна растителност. Но това си е нож с две остриета, освен ако не се третира с биологично чисти средства, защото началото на август това е най важното, което трябва да направи всеки пчелар - да сложи препаратите за борба с акара.
    Иначе ако има признаци на мана, няма смисъл да се бърза със свалянето на магазините, защото тогава пчелите ще напълнят плодника с манов мед и ще зимуват на него, не че няма решение и на този проблем.

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
    . Отидхме да сваляме магазините, които бяха върнати след центрофугиране - за дообиране и като ги отворихме, те пълни с манов мед.
    Край,сменям раьона :D
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Абе Евгени, сам казваш че пълнят в магазина и продължаваш да казваш какво пише в книгите. Пчеларството е творчески процес, книгите са база, оттам нататък всеки има глава на раменете и ако може да наблюдава и анализира трябва да твори и да чупи стереотипи. При вас мана, при нас от години по това време излиза най-хубавия мед. И да не ти говоря, че миналата година до средата на септември качваха по магазините. И че преди няколко години в такава суша от два супер силни ЛРа извадих една тенекия мед с аромат на лукчета, ама от ония дето бяха по 1 ст. по Тодорживково време. Че и на вкус беше същи, от какво го бяха изцедили и отде го бяха домъкнали - идея нямам, уж си познавам района, бе добре че държах магазините до последно, за разлика от други. Еми спрях да чета дебели книги и да ходя на лекции. За борбата с акара пък изобщо не искам да те разубеждавам в нещо или да споря, ама като казваш "трябва", казвай според кого трябва - според тебе ли, според някой лектор, някоя книга или някой търговец или производител, че да се ориентираме по-лесно.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    При вас мана, при нас от години по това време излиза най-хубавия мед. И да не ти говоря, че миналата година до средата на септември качваха по магазините. И че преди няколко години в такава суша ...

....магарешкия бодил и др. бодили.

А за акара пък да не говорим...кога му е времето.
    Постоянно ме преследват умни мисли...но аз съм по-бърз

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Точно, бодилите. И друго - от няколко години, като ликвидираха кравите и полянките по Осъма обраснаха с дива мента и всякакъв гюрлюк. Малко нощен дъждец да падне и какъв коктейл става после, мм, уникален!

Автор
    Регистриран
    18.11.2010
    Ако не се свалят магазините, как ще поставяме препаратите против акара, нали лентите се слагат до към 10 август. Та нали ако стоят магазините част от препарата ще попадне и в магазинните пити.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Сигурно ще се повторя ,но пчелите нямат календар.Пчелите имат инстинкти и чувстват промените в природата.От тях съм научил ,че магазина се сваля когато пчелите съберат търтеите в ъгъла и ги подгонят.С това казват пашата свърши и е време за зазимяване.Пчеларството е единственото отглеждане на животни от човека при което не животните се приспособяват към човека,а обратното.Наблюдавайте пчелите си и се съобразявайте с техните потребности за да получите това което искате от тях.Календара го оставете за човешките дейности.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Абе Евгени, сам казваш че пълнят в магазина и продължаваш да казваш какво пише в книгите. Пчеларството е творчески процес, книгите са база, оттам нататък всеки има глава на раменете и ако може да наблюдава и анализира трябва да твори и да чупи стереотипи. При вас мана, при нас от години по това време излиза най-хубавия мед. И да не ти говоря, че миналата година до средата на септември качваха по магазините. И че преди няколко години в такава суша от два супер силни ЛРа извадих една тенекия мед с аромат на лукчета, ама от ония дето бяха по 1 ст. по Тодорживково време. Че и на вкус беше същи, от какво го бяха изцедили и отде го бяха домъкнали - идея нямам, уж си познавам района, бе добре че държах магазините до последно, за разлика от други. Еми спрях да чета дебели книги и да ходя на лекции. За борбата с акара пък изобщо не искам да те разубеждавам в нещо или да споря, ама като казваш "трябва", казвай според кого трябва - според тебе ли, според някой лектор, някоя книга или някой търговец или производител, че да се ориентираме по-лесно.
    Това за книгите само го констатирам, не си ме разбрал правилно. И дадох пример от ситуация от миналата година при колега. При мен след началото на август не са пълнили до сега и не виждам смисъл да държа магазините и да третирам късно и да имам увредено пило, от което ще се излюпят некачествени зимни пчели. И днес ходих при колега да вадим мед, останахме раочаровани, грам не са качили в магазините, след като изцентрофугирахме меда около 20 ти юли.
    И аз съм на мнение, че всеки трябва да се съобразява със собствените си условия
    И ДА МИСЛИ. За акара няма какво до спорим. Аз мисля така и третирам в началото на август, както и много други пчелари професионалисти, които познавам и които са ме учили и продължават да ме учат.
    А ти вместо да правиш упреци, продължавай да пишеш истини от твоята практика, те ще са по полезни.
    Пък всеки си има глава на раменете и да прави това което мисли че е най добре за пчелите и за пчеларя.

Страница 38 от 91 ПърваПърва ... 2836373839404888 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •