Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 375 от 683 ПърваПърва ... 275325365373374375376377385425475 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 3,741 до 3,750 от общо 6828
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Христо Димитров Виж публикацията
    Колежке ,Георгиева,всеки изказа мнение ,но никой не ти писа какво да правиш!
    Аз пък ще напиша следното,което съм прочел и научил от форума:Правиш захарен сироп 1:1(1литър) в който слагаш 20 грама лимонена киселина и напръскаш с пулверизатор междурамията.Остатъка наливаш в хранилката и така 3 пъти през 2-3 дни.После напиши тук дали е имало ефект.На мен вече две години поред ми се появява варовито пило в различни семейства по един кошер в пчелина,но го лекувам по този начин и все есенно време.Но на мен ми се прояви в слаби семейства,не като в твоя случай-най-силното.Напролет си смени майката обаче.
    Успех!
    Колежката втора зима не стеснява,което ще рече,че старите рамки си остават в плодника.А това,мисля,има пряка връзка с варовитото пило.....и не само.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Тук мисля, че ще и докараш едно друго зло с този си съвет, но...вие си знаете.
    Хайде кажи го това зло, за да не си го докарваме.До колкото помня си го спестил още, когато Дамянов даваше рецептата.

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Може би има опасения, че ще провокира нападения?
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Град Правец
    За акар третирахме трикратно началото на август, чрез напушване с Ок и тимол, за последно използваме тази рецепта, оказа се доста неефективна. Вероятно концентрацията на ОК е ниска. Както и миналата година повторихме с Биивитал, пак трикратно, много сме доволно от него. Това не е точната тема, но ще споделя, че тази година за първи път използвахме КАС-81 домашно приготвен, аз останах много приятно изненадана от ефекта му. През цялото време на приложението му падаха акари и от семейства при които, нямаше нито един от ОК и тимола.

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Само да допълня... В съвременната медицина, се обръща много голяма внимание на превенцията на заболяванията. Та когато унищожим гъбните спори, дори да изчистим напълно кошера, няма гаранция за прекратяване на заболяването. Защото на пролет, при големите температурни колебания се създава чудесна възможност за развитие на същите, причинени от гъби заболявания. Силното семейство, чисто и просто се справя по- бързо с тези колебания и съкращава времето за разпространение на хифите. Слабото, или отводките нямат същия успех и създават идеалната среда за развитие на плесенните спори. Аз съм използвал йод, срещу варовитото пило. И не съм имал проблеми. Но когато установих, че трепе абсолютно всичко наред, и полезните и вредните микроорганизми- преустанових тая практика. Поради тези и други причини, се препоръчва в кошерите да се рови по-малко, да се пуши по-малко, и да се нарушава структурата на самото семейство по-малко. Моето решение е правилна диета и повече спокойствие, защото никой не обича дразнители...
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Снощи си викам чакай да вида сибирските колеги как се борят с Аскосферозата един вика с чесън друг с йод трети с равнец пък един с счукани карамфилчета и разни вет.препарати по едно време чета един човечец че пише:
    ако не искате да се занимавате с глупости и цените времето и парите си и държите на дългосрочни резултати то тогава пило не трябва да имате на стари черни пити (те са за преработка и в най лошия случай за медови запаси но не и за зимуване) и да обърнем внимание на влагата (тук е друга тема дълга и обширна)Каза че се сменя майка кошер и пити и проблема в 95% се решава.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    На мен тая година на третата майка се оправи. Па напролет ще видим дали е от питите, като тръгне пак пилото.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Щом се излекува Аскосферозата няма логика да се яви пак освен ако не се създадат предпоставки за това (влага , стари пити , празен плодник борба с друго заболяване трябва да се има в предвид че засяга личинките до 3 дневна възраст ) а новата майката със своята генетика не го излекува а просто пчелите работнички са по чистофайници и не дават да се развие заболяването.
    Спорите на аскосферозата винаги са в плодника в клийките на рамките и ако има мед в тях няма да се яви заболяване.

Опытные пчеловоды утверждают, что предотвратить болезнь может наличие меда в гнезде. Не убирайте весь мед целиком. Споры аскосфероза будут всегда присутствовать в расплоде, но они смогут проявить себя только при отсутствии меда в рамках.
    Первоисточник: http://roypchel.ru/pchely/askosfer.html

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Стари, стари........колко да са стари!?! Светло, до тъмно кафяви. Дори без да вдигам питата срещу слънцето, пак прозират килииките.
    П.П. Това за моите пити де....... По-точно, питите в моите кошери. Че някои мнооого се вглеждат какво съм написал-казал

Потребител
    Регистриран
    02.01.2016
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Главната цел на стесняването след последна паша при ДБ е за да могат пчелите да концентрират меда в 7-8 рамки(дебели венци),а не да пръснат меда по целия корпус(тънки венци).Това(дебелите венци) гарантира,че семействата няма да "ударят таванката" още през януари.Освен това,при есеното стесняването се цели изваждане на стари(черни) рамки,които рано на пролет могат да бъдат осеменени и изваждането им -отложено.Есенното стесняване има и друго предимство-всички манипулации се извършват в топло време,когато на семействата не им е нужна топлина,като на пролет-март.....
    Относно свалянето на магазина под плодника-идеята е магазина да е пълен с мед,което ще ЗАДЪЛЖИ прехвърлянето му горе в плодника,като по този начин се спестява есенното подхранване със сироп.Докато ако пълния магазина остане горе,макар и преграден,свалянето му не е задължително,дори семейството може да се настани горе.Освен това,магазина под плодника,на пролет обира излишния прашец и плодника не се задръства......
    Г-н Йосифов, отново с две - три изречения запълвате една камара бели петна в познанията ми. Единствено мога да кажа, че едвам насмогвам на каквито и да било изградени рамки и затова черните ги вадя засега само напролет, защото всичко ми е заето есента.

Всъщност, досега не съм намерила решение на пролетното роене. Ако може там да ми помогнете.
    Дадан-Блатите:
    Значи, говорим за по-плодовитите майки - надминават 7 рамки пило 5-6 дена след началото на рапичната паша. Проследявам и записвам поява на търтеево пило, излюпване на търтеи, поява на висящи пчели под рамките, една камара маточни чашки... През тези етапи вадя пило /максимум 2 рамки запечатано за 7 дена/ и правя отводки или подсилвам някой по-слаб кошер. Моментът, когато не ми трябва пило за вадене, а виждам, че изпускам кошера, вече 3 години поред го играя. Въпреки подаваните основи за градеж, цепенето на пилото с готови изградени рамки, ...Магазините им ги давам няколко дена преди рапицата /т.е. махам найлони, разпускам максимално според семейството - силните са с по 3 магазина, максимум 3-4 неизградени рамки в тях/.Този сезон в началото на май просто вдигнахме втори плодник върху първия и разпределих пилото на комин, отстрани допълних с рамки и основи. Чак тогава се кротнаха и спряха да правят маточни чашки. Сега се чудя, ако този номер го направя в началото на рапицата, къде ще сгафя? Или дали е по-добре още в началото на рапицата да взема ударно пило /3-4 рамки/ и да подам поне 2 основи и още 1-2 изградени? Като при това да цепя пилото с повече от една изградена рамка?
    Този пост е редактиран от Георгиева; 01.10.2016 в 20:09. Причина: допълване

Страница 375 от 683 ПърваПърва ... 275325365373374375376377385425475 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 31 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 31 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •